Το Λάθος που θα Απομείνει Ορφανό

Το Λάθος που θα Απομείνει Ορφανό

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι σε αυτή τη χώρα, που επικρίνονται ότι ανήκουν σε μια ομάδα "κωμικοτραγικών νοσταλγών" του παρελθόντος επειδή συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι απαραίτητες οι λιγνιτικές μονάδες, ακόμη και σε αυτή την αρνητική για τα ορυκτά καύσιμα συγκυρία. Γιατί το κάνουν όμως; Η απάντηση είναι εύκολη: Ρωτήστε τους Γερμανούς, τους Τσέχους και τους Πολωνούς! Γερμανία, 2038, Τσεχία, 2040, Πολωνία 2050. Αν αναρωτιέστε κι εσείς, τί σημαίνουν αυτές οι χρονολογίες είναι πολύ απλό: Τα έτη κατά τα οποία θα πάψουν αυτές οι χώρες να καίνε άνθρακα και λιγνίτη για να παράγουν ρεύμα. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτές που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν βρώμικα ορυκτά για ηλεκτροπαραγωγή. Η Σερβία, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει από τα πλέον επίσημα χείλη, ήτοι του προέδρου της, ότι θα απολιγνιτοποιήσει όταν θα δεήσει να το κάνει και η Πολωνία… Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τελικά, συγνώμη, αλλά στο energia.gr, δεν αντιλαμβανόμαστε τί σόι διακήρυξη είναι αυτή που επαναλαμβάνουν οι μεγάλοι εγκέφαλοι των Βρυξελλών, δηλαδή, ότι φιλοδοξούν να καταστήσουν την Ευρώπη, την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον πλανήτη, έως το 2050.

Οι «Νεολογισμοί» του Τζ. Πάιατ

Οι «Νεολογισμοί» του Τζ. Πάιατ

Σύμφωνα με το λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη η λέξη νεολογισμός είναι «η νέα λέξη που εισάγεται στο λεξιλόγιο μια γλώσσας με την διαδικασία της νεολογίας» Σε μια ποιο ελεύθερη απόδοση σημαίνει την εισαγωγή νέων, ανορθόδοξων η και μη δόκιμων εννοιών. Τα γράφουμε αυτά με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πολυπράγμονος Αμερικανού πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ επ’ευκαιρία της μετάβασης του στην Θεσσαλονίκη προς ενίσχυση της εκεί Αμερικανικής παρουσίας στην ΔΕΘ. Όπως μας… διαφώτισε, λοιπόν, ο κ. Πάιατ, τα ενεργειακά project που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όπως λχ. ο αγωγός ΤΑΡ και η αναβάθμιση του τέρμιναλ LNG στην Ρεβυθούσα, και σειρά άλλων που είναι υπό κατασκευή η στο στάδιο μελέτης όπως οι δύο πλωτοί σταθμοί LNG (που σύντομα θα γίνουν τρεις), οι διασυνδετήριοι αγωγοί με Βουλγαρία και Βόρειο Μακεδονία και η υπόγειος αποθήκη αερίου στην Καβάλα πρόκειται «να συμβάλουν στην ανάσχεση των κακών σημάτων που έρχονται από τον Nord Stream 2»

Η Δύναμη της Τέχνης

Η Δύναμη της Τέχνης

Είναι η ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως φορτισμένη. Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη προκάλεσε ξέσπασμα συναισθηματικό και αυθόρμητο. Δικαίως, ασφαλώς. Η μουσική του, οικουμενική, που έφτασε έως τη Βακτριανή, το σημερινό Αφγανιστάν. Ακόμη και η Βόρεια Συμμαχία, που υποστηριζόταν από τους Αμερικανούς, ως θούριό της επέλεξε τη μουσική του Θεοδωράκη από το «Μαουτχάουζεν», όταν κατέλαβε την Καμπούλ στις 13 Νοεμβρίου το 2001, εκδιώκοντας τους Ταλιμπάν. Ο ίδιος μάλιστα είχε σπεύσει να διευκρινίσει πως δεν ευθύνεται γι’ αυτούς που κάνουν χρήση των ρυθμών της μουσικής του

Η Αυτοκαταστροφική Ευρώπη και το Ακριβό Ρεύμα

Η Αυτοκαταστροφική Ευρώπη και το Ακριβό Ρεύμα

Είναι τω όντι δύσκολο να αποδεχτείς ότι οι άνθρωποι που εντέλλονται την ευδαιμονία της κοινωνίας και εμφανίζονται, προς τούτο, πρόθυμοι να εκστομίσουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι - αρκεί να εξυπηρετείται το όποιο αφήγημα έχουν αποφασίσει να προτάξουν ως προτεραιότητά τους - είναι στην πραγματικότητα ανίδεοι, ανεύθυνοι και ενδεχομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις, «στημένοι» όπως λέμε στην αργκό - είτε και όλα μαζί σε ένα πακέτο. Αναφερόμαστε στο κογκλάβιο των Βρυξελλών που κατάφερε το γιγαντιαίο κατόρθωμα να ξηλώσει τόσο γρήγορα και με τόση ατσαλοσύνη το «πουλόβερ» – όπως λέμε στη δημοσιογραφική αργκό- της ισόνομης ανάπτυξης με πράσινο αποτύπωμα, καθώς και την υπόσχεση για παροχή φθηνής ενέργειας για όλους, η οποία θα εξάλειφε την ενεργειακή φτώχεια που σάρωσε την περασμένη δεκαετία τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρώπης –όπως η Ελλάδα.

Λάθος η Ακολουθούμενη Ενεργειακή Πολιτική στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Λάθος η Ακολουθούμενη Ενεργειακή Πολιτική στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Όχι ότι δεν το περιμέναμε αλλά άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις! Γιατί, ναι μεν τον περασμένο Ιούλιο στήθηκε όλη αυτή η κακόγουστη φιέστα στην Αστυπάλαια με την συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού και την επίδειξη στο μικρό οδικό δίκτυο του νησιού των τελευταίων μοντέλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Volkswagen (εδώ), αλλά δεν περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε τόσο γρήγορα και τόσο πλουσιοπάροχα στην στήριξη δράσεων που ελάχιστα ωφελούν το περιβάλλον. Όπως έγινε γνωστό από πρόσφατη ανακοίνωση (εδώ) του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και προκειμένου να στηρίξει την στροφή προς την πράσινη οικονομία, το υπουργείο πρόκειται να επιδοτήσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Αστυπάλαια με το ποσό των € 9,0 εκατ., το οποίο σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα ένα με δυο χρόνια το νησί, που είναι ζήτημα εάν διαθέτει 40 χλμ οδικό δίκτυο, θα κατακλυσθεί με μερικές χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα !

Προστατεύοντας την Αθήνα από την Ζέστη!

Προστατεύοντας την Αθήνα από την Ζέστη!

Μπορεί να ακούγεται σουρεαλιστικό αλλά πρόσφατα ο Δήμαρχος Αθηναίων προσέλαβε ειδικό επιστήμονα για να καταρτίσει και εφαρμόσει σχέδιο για την προστασία της πρωτεύουσας -και των κατοίκων της- από την υπερβολική ζέστη και τους καύσωνες που αντιμετωπίζει κάθε καλοκαίρι. Η είδηση έγινε γνωστή από δημοσιεύματα στους Financial Times (19/8) και στους New York Times (21/8) τα οποία αναφέρονται στο πρόσωπο της κας Ελένης Μυριβήλη ως της νέας υπεύθυνης του Δήμου για θέματα προστασίας από τους καύσωνες (chief heat officer) την οποία δεν γνωρίζουμε και ουδεμία διάθεση έχουμε να θίξουμε το πρόσωπο της. Και απ’ ότι πληροφορούμεθα είναι επιστημονικά καλά καταρτισμένη και ιδιαίτερα ικανή σε διοικητικό επίπεδο. Όμως το θέμα μας δεν είναι κα Μυριβήλη αλλά η έπαρση του νεόκοπου Δημάρχου Αθηναίων ο οποίος ελαφρά τη καρδία πιστεύει

Η Ελλάδα Παγιδευμένη

Η Ελλάδα Παγιδευμένη

Το πλεονέκτημα των Μεγάλων Δυνάμεων είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να διαπράττουν κεφαλαιώδη σφάλματα χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες της αφροσύνης τους, για κάποιο ικανό διάστημα. Διότι σε τελική ανάλυση, έρχεται η ώρα που η διαχείριση έστω μικρών αλλά συσσωρευμένων σφαλμάτων από χρόνια είναι εντέλει ανέφικτη. Εχει η Ελλάς τα βάσανά της επί χρόνια και τον πυρακτωμένο Αύγουστο, που φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό. Και πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει –επί πλέον– το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος Αφγανών. Ολων εκείνων δηλαδή που ενστερνίστηκαν το «δυτικό ιδεώδες», πίστεψαν στην παντοδυναμία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και διαπίστωσαν ότι το «νέο σύστημα» κατέρρευσε δίχως να πέσει σφαίρα και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία.

Επείγει η Αντιμετώπιση των Δυσλειτουργιών του Ηλεκτρικού Συστήματος

Επείγει η Αντιμετώπιση των Δυσλειτουργιών του Ηλεκτρικού Συστήματος

Η πρόσφατη πύρινη λαίλαπα που σάρωσε απ´ άκρη σε άκρη την χώρα φανέρωσε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τα προβλήματα και δυσλειτουργίες του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος. Στύλοι και πυλώνες μεταφοράς καλωδίων βρέθηκαν αίφνης στον πυρήνα των πυρκαγιών και κατεστράφησαν ολοσχερώς. Το σύστημα δεν κατέρρευσε διότι εγκαίρως οι διαχειριστές με εύστοχους χειρισμούς τους ενεργοποίησαν εναλλακτικά κυκλώματα. Πλην όμως το σύστημα καταπονήθηκε ενώ αναπόφευκτα υπήρξαν πολλές μικρές διακοπές και συνεχείς αυξομειώσεις στην τάση. Για τρεις ημέρες η Ελλάδα φλεγόμενη και την τάση αυξομειούμενη θύμιζε τριτοκοσμική χώρα. Το energia.gr μέσω τεκμηριωμένης αρθρογραφίας του (εδώ) και (εδώ) ανέδειξε τις βασικές συνιστώσες των αδυναμιών και των προβλημάτων που ανέκυψαν. Όπως εξηγήσαμε οι βασικές αδυναμίες του ηλεκτρικού συστήματος εντοπίστηκαν

Κάθε Καλοκαίρι

Κάθε Καλοκαίρι

Οταν επί δεκαετίες, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η χώρα παραδίδεται στις φλόγες, σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μία μοναδική, λαμπρή ιδέα –ή όπως αποφασίσει να την προσδιορίσει κάποιος– αλλά δεν είναι ακόμη κράτος. Τόσο απλά. Διότι κράτος είναι μηχανισμός που εκπονεί με βάση την προτέρα εμπειρία σχέδια αντιμετωπίσεως κρίσεων, που επαναλαμβάνονται με εφιαλτική συχνότητα. Υποστηρίζουν κάποιοι ότι δεν είναι τώρα η ώρα ασκήσεως κριτικής εις την κυβέρνηση. Και έχουν απολύτως δίκαιο. Αλλά εκ συστήματος αυτό ακριβώς συμβαίνει από την εκάστοτε αντιπολίτευση, η οποία αναδεικνύει το χάος που προκύπτει από ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο, προσδοκώντας κομματικά οφέλη. Ουδείς αναμάρτητος σε αυτόν τον τόπο.

Αποθήκευση Ενέργειας και η Μηδενική Προστιθέμενη Αξία των Επενδύσεων ΑΠΕ

Αποθήκευση Ενέργειας και η Μηδενική Προστιθέμενη Αξία των Επενδύσεων ΑΠΕ

Είναι γεγονός ότι στη ρουλέτα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που έχουν στήσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλες - για να μην επεκταθούμε και σε άλλες βαρυσήμαντες πρωτεύουσες της Ε.Ε. - η μπίλια μοιάζει να έχει σφηνωθεί σκανδαλωδώς στο… «πράσινο». Η φιλοδοξία να απολιγνιτοποιηθεί η ηλεκτροπαραγωγή, να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και να καθαρίσουν οι μεταφορές σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και όλα αυτά μαζί έως το 2030 και το 2050, είναι εξόχως απαιτητική για να μην πούμε ανέφικτη. Και τούτο επειδή η πράσινη μετάβαση αποτελεί ένα πανάκριβο εγχείρημα για το οποίο οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν ακόμη βασικές παραμέτρους του, όπως είναι…τυχαίο παράδειγμα, η αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν ο άνεμος και ο ήλιος. Το κακό τόσο για εκείνους όσο και για εμάς είναι πως στο ζήτημα της αποθήκευσης είμαστε ακόμη πολύ μακρυά. 

Μακρύς ο Δρόμος…

Μακρύς ο Δρόμος…

Η εγκατάσταση του κ. Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και η εντύπωση που δημιουργήθηκε περί επανόδου των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αναπτέρωσε τις ελπίδες των Αθηνών ότι, με δεδομένη την αντιπάθεια του Αμερικανού προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάς, ως πλέον αξιόπιστος σύμμαχος της Ουάσιγκτον, θα διασφάλιζε αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντά της. Είναι μια υπόθεση εργασίας που δεν στερείται βάσεως σε θεωρητικό επίπεδο. Και υπήρξαν όντως ισχυρές τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον υπέρ της Κύπρου, όπως διαπιστώθηκε προσφάτως. Στην πράξη, όμως, υπάρχουν εξελίξεις που εκ των πραγμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Τουρκία

Η Κύπρος Είναι Κοντά

Η Κύπρος Είναι Κοντά

Η «φιέστα» Ερντογάν στα Kατεχόμενα είχε κι ένα «καλό»: Με την επέκταση της Τουρκικής κατοχής στην Αμμόχωστο -άχρι τούδε «νεκράς πόλεως»- απέτρεψε την επανάληψη του  ματαίου διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού και μαζί την μεταμοντέρνα επινόηση της «δικοινοτικής - διζωνικής» (συν)ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα»  που σερβίρισαν σε ξαναζεσταμένο πιάτο οι μάγειροι του αποδοκιμασθέντος (δια δημοψηφίσματος του Ελληνοκυπριακού λαού) σχεδίου Ανάν. Φωνή λαού, οργή Θεού» όπου η διεθνής «ελίτ» στερείται. Λατρεύει, όμως, διάφορες αδόκιμες ιδέες όπως η κατασκευή «δικοινοτικού-διζωνικού» κράτους στη Κύπρο. Επεχειρήθη το 1842 στην Ελβετία και από την δυσλειτουργία προκάλεσε την επανάσταση του Ελβετικού λαού. Επανελήφθη μεταπολεμικώς με την διαίρεση της Γερμανίας, σε δυτική και ανατολική, που επέφερε την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετίας το 1989

Η Σταθερή του Πετρελαίου

Η Σταθερή του Πετρελαίου

Τις τελευταίες ημέρες ο Οργανισμός Πετρελαίου Εξαγωγικών Κρατών (OPEC) και οι εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κυριαρχούν για μια ακόμα φορά στην διεθνή ειδησεογραφία. Αφορμή η πρόσφατη διένεξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAE),εταίρου μεγάλου πετρελαιοπαραγωγού αναφορικά με την ποσόστωση του δεύτερου στο σύστημα κατανομής παραγωγής του Οργανισμού. Τελικά μετά από επαφές και διαπραγματεύσεις εβδομάδων επήλθε συμφωνία με τον OPEC+ να προχωρά σε αύξηση της παραγωγής κατά 400,000 βαρέλια την ημέρα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η συνολική παραγωγή του καρτέλ θα έχει αυξηθεί κατά 2,0 εκατ. βαρ/ημέρα. Με την παρούσα συμφωνία για αυξημένη παραγωγή να ισχύει μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Μια Αποχαιρετιστήρια Συνάντηση

Μια Αποχαιρετιστήρια Συνάντηση

Η σημερινή συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, έχει μιαν ιδιορρυθμία. Δεν αφορά το μέλλον των σχέσεων Ουάσιγκτον και Βερολίνου, καθώς η κ. Μέρκελ αποχωρεί από την ενεργό πολιτική μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.  Εκ των πραγμάτων οι συνομιλίες των δύο ηγετών έχουν τον χαρακτήρα «επιμορφώσεως» του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να διερευνήσει εάν ορισμένες «ενοχλητικές» επιλογές του Βερολίνου και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. –όπως η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα– μπορεί να είναι αναστρέψιμες. Το κοινό σημείο του κ. Μπάιντεν και της κ. Μέρκελ είναι η αντιπάθεια ή, μάλλον, η αποστροφή τους προς τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι διαφορές των ΗΠΑ με τη Γερμανία είναι ουσιώδεις, έστω και εάν η συζήτησή τους θα διενεργείται πλέον με τήρηση των κανόνων πολιτικής ορθότητος.

Η Κλιματική Αλλαγή Δεν Είναι Υπεύθυνη για Όλα τα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα!

Η Κλιματική Αλλαγή Δεν Είναι Υπεύθυνη για Όλα τα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα!

Από τότε που το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής έχει αναδειχθεί, από τμήμα της επιστημονικής κοινότητας, ως ένας από τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, έχει καθιερωθεί από τα ΜΜΕ -που έχουν σαφή και αποδεδειγμένη τάση προς την καταστροφολογία και την κινδυνολογία - να αποδίδουν κάθε είδος ακραίου φαινομένου σε αυτήν… Έτσι όταν παρατηρούνται ισχυρές βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις- πράγμα συνηθισμένο στην Ελλάδα και καλά καταγεγραμμένο από την Ομηρική εποχή- οι κουκουλωμένοι ρεπόρτερ εμφανίζονται στις πληττόμενες περιοχές για να μας μεταφέρουν την είδηση ότι για μια ακόμα φορά λόγω της Κλιματικής Αλλαγής εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα που οδηγούν σε νέες καταστροφές. Και ναι μεν οι καταστροφές είναι πραγματικές και πλήττουν κατοικίες και καλλιέργειες και το κράτος καλείται να συμπαρασταθεί και να προσφέρει αποζημιώσεις, και οι πληγές παίρνουν χρόνο για να επουλωθούν, όμως αυτές δεν προκαλούνται απαραίτητα από τις λεγόμενες ανθρωπογενείς δράσεις, που, σύμφωνα με ορισμένους, ευθύνονται αποκλειστικά για την Κλιματική Αλλαγή