Κορωνοϊός: Η Δημοκρατία στην Εντατική... για Λίγο;

Κορωνοϊός: Η Δημοκρατία στην Εντατική... για Λίγο;

Είναι οι Δημοκρατίες έτοιμες να επανέλθουν στις κατακτημένες με αίμα ελευθερίες των λαών τους; Η Άννα Διαμαντόπουλου γράφει για το τι θα γίνει με την Δημοκρατία μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού.

Το Υδρογόνο Ως Καύσιμο του Μέλλοντος – Η Συμβολή Επτά Επιστημόνων

Το Υδρογόνο Ως Καύσιμο του Μέλλοντος – Η Συμβολή Επτά Επιστημόνων

Νέες τεχνολογίες βρίσκονται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια. Το υδρογόνο αποτελεί μια μορφή ενέργειας που τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο συζητιέται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Το ενδιαφέρον αποκρυσταλλώθηκε πρόσφατα στην δημιουργίας ενός νέου σχηματισμού του Global Greek Green Deal Cluster: Hydrogen Technologies and Zero Carbon Emissions, ο οποίος απαρτίζεται από Έλληνες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο. 

Τι θα Έλεγε ο Τζ. Μ. Κέινς Σήμερα;

Τι θα Έλεγε ο Τζ. Μ. Κέινς Σήμερα;

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, έκανε αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να κάνει, στον απόηχο της αναγκαστικής παραίτησης του προκάτοχού του Σαγίντ Τζαβίντ τον Φεβρουάριο. Στην κατάθεση του προϋπολογισμού στις 11 Μαρτίου, ο Σουνάκ ανέτρεψε το όριο των δαπανών, αποκαλύπτοντας ένα πακέτο στήριξης ύψους 200 δισ. στερλινών (235 δισ. δολάρια) για 5 χρόνια. «Ήταν ένας προϋπολογισμός τον οποίο [...] ο Τζ. Μ. Κέινς θα μπορούσε να τον είχε εγκρίνει», έγραψε ο πολιτικός σχολιαστής Μάθιου Πάρις στους Times.

Ενώπιον των Ευθυνών του το G20

Ενώπιον των Ευθυνών του το G20

Aυτήν την εβδομάδα οι ηγέτες του G20 συγκαλούνται εικονικά για να συζητήσουν την κρίση του Covid-19. Εκφράζεται η ελπίδα ότι η σύνοδος έκτακτης ανάγκης σηματοδοτεί την αρχή μιας συλλογικής ανταπόκρισης σε αυτήν τη σοβαρή πρόκληση. Αν γίνει πραγματικότητα, η συνάντηση μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματική από τη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο που διοργάνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τον Απρίλιο του 2009, η οποία δημιούργησε το πλαίσιο για μια συντονισμένη πολυμερή αντίδραση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο Εβρος Ανοίγει Νέα Εποχή στα Ελληνοτουρκικά

Ο Εβρος Ανοίγει Νέα Εποχή στα Ελληνοτουρκικά

Μια φράση κλεμμένη από τον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιγράφει απόλυτα αυτό που συμβαίνει εδώ και καιρό με την Τουρκία: «Εχει αλλάξει πίστα». Κινείται με άλλους όρους, εμφορείται από μεγαλοϊδεατικά όσο και ανεδαφικά οράματα, θέλγεται από την ένταση, αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα όταν διαπιστώνει ότι έχει το περιθώριο. Αντιθέτως, εμείς εξακολουθούμε να κινούμαστε με τους όρους της «παλιάς πίστας». Οι ερμηνείες που δίνουμε είναι βγαλμένες από τις παραστάσεις τόσων δεκαετιών ένοπλης ειρήνης μετά το 1974. Είναι όμως και άχρηστες στο να περιγράψουν το σήμερα

Αυτή η Φορά είναι Πραγματικά Διαφορετική

Αυτή η Φορά είναι Πραγματικά Διαφορετική

Παρά το γεγονός ότι οι πανδημίες είναι συγκριτικά σπάνιες και οι σοβαρές ακόμα περισσότερο, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου ένα ιστορικό επεισόδιο που μπορεί να παράσχει οποιαδήποτε εικόνα σχετικά με τις πιθανές οικονομικές συνέπειες της εξελισσόμενης παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού. Αυτή τη φορά είναι πραγματικά διαφορετική. Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτού του επεισοδίου, που το καθιστά μοναδικό, είναι η πολιτική ανταπόκριση. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δίνουν προτεραιότητα σε μέτρα που περιορίζουν την εξάπλωση της ασθένειας και σώζουν ζωές,

Ο Κορωνοϊός «Σκοτώνει» Green Deal, Απολιγνιτοποίηση και ΑΠΕ

Ο Κορωνοϊός «Σκοτώνει» Green Deal, Απολιγνιτοποίηση και ΑΠΕ

Η ανάσχεση της παγκόσμιας ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί σαφώς, τη δεδομένη στιγμή, προτεραιότητα  για όλες τις κυβερνήσεις.  Ωστόσο, οι σημερινές αποφάσεις θα κρίνουν το μέλλον, όταν πια ο “COVID 19” θα έχει νικηθεί και θα αποτελεί έναν κακό εφιάλτη από το παρελθόν.  Για αυτό όλες οι κινήσεις, πρέπει να σταθμίζονται με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, όταν η φουρτούνα θα έχει καταλαγιάσει. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών είναι αναμενόμενο να μπαίνει η επιβίωση και να μένουν στην άκρη οι πράσινες πρακτικές. Το ευρωπαϊκό Green Deal δεν θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει σε χειρότερη συγκυρία. Και οι επικριτές του βρήκαν την ευκαιρία να το …σφυροκοπήσουν.

Σε 4 Γεωθερμικά Πεδία το Ενδιαφέρον της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Σε 4 Γεωθερμικά Πεδία το Ενδιαφέρον της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην έγκριση της σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού στα εξής πεδία: Λέσβος, Μήλος-Κίμωλος-Πολύαιγος, Νίσυρος και Μέθανα. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η κατάρτιση ενός μακρόπνοου σχεδίου για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας αυτή τη στιγμή πρωτεύει η απόφαση του υπουργείου  για την έγκριση της εταιρείας ειδικού σκοπού, ενώ εκτιμάται πως σύντομα θα υπάρξει η υπουργική  απόφαση για την παράταση των μισθώσεων των γεωθερμικών πεδίων.

H Τραπεζική Ένωση

H Τραπεζική Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεκοίνωσε ότι θ’ αγοράζει εθνικά και εταιρικά ομόλογα διαρκείας 70 ημερών πέραν του μέχρι τούδε ορίου 33% του δημοσίου χρέους εκάστης χώρας της Ευρωζώνης. Η πρόεδρος του Κομισαριάτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν υπαινίχθη ότι μελετάται η έκτακτη έκδοση «κορωνομολόγου» στην Ευρωζώνη και η διοικητής της Ευρ. Κεντρικής Τραπέζης μαντάμ Κριστίν Λαγκάρντ,

COVID-19 η Επόμενη Ημέρα: Η Ανάγκη για Πανευρωπαϊκή Αντιμετώπιση των Υγειονομικών Κρίσεων

COVID-19 η Επόμενη Ημέρα: Η Ανάγκη για Πανευρωπαϊκή Αντιμετώπιση των Υγειονομικών Κρίσεων

Είναι λίγο νωρίς να μιλάμε για επόμενη ημέρα όταν καθημερινά θρηνούμε εκατοντάδες θανάτους σε Ισπανία και Ιταλία. Το μόνο σίγουρο είναι οι πληγές είναι πολύ βαθιές και θα αργήσουν να επουλωθούν. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Είναι γεγονός ότι και η ΕΕ άργησε

Το Υπαρκτό Ζήτημα των Ανεξόφλητων Λογαριασμών Ρεύματος

Το Υπαρκτό Ζήτημα των Ανεξόφλητων Λογαριασμών Ρεύματος

Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, με τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας να είναι ήδη ορατά, γεννιούνται μια σειρά από ερωτήματα σε σχέση με τους τρόπους ανάσχεσής τους. Ένα από αυτά είναι το ανοιχτό ζήτημα των ανεξόφλητων χρεών προς τους παρόχους ενέργειας, ενώ αρκετά προβληματισμένος εμφανίστηκε ως προς το θέμα σε συνέντευξή του την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Διεθνής Πολιτική Σκηνή Μετά την Πανδημία

Η Διεθνής Πολιτική Σκηνή Μετά την Πανδημία

Αν και είναι πολύ νωρίς να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο Διεθνές Πολιτικό Περιβάλλον, οι προβληματισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και κάποιες πρόδρομες σκέψεις μπορεί να μας οδηγήσουν, σε ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές στο Γεωπολιτικό σκηνικό. Όπως είναι γνωστό το σύνολο των σημερινών ηγετών προσδιορίζουν τη σημερινή κατάσταση της πανδημίας σαν εμπόλεμη κατάσταση. 

Δυσοίωνες οι Προβλέψεις Διαφόρων Οργανισμών για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη τα Επόμενα Χρόνια

Δυσοίωνες οι Προβλέψεις Διαφόρων Οργανισμών για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάπτυξη τα Επόμενα Χρόνια

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κ. Άνχελ Γκουρία, το οικονομικό σοκ είναι ήδη μεγαλύτερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ή των οικονομικών συνεπειών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αναφέροντας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC 

Η Μακάβρια Καμπύλη των Επιμολύνσεων

Η Μακάβρια Καμπύλη των Επιμολύνσεων

Όταν οι λοιμωξιολόγοι λένε ότι το περίφημο peak της πανδημίας στην Ελλάδα θα έρθει σε τέσσερις με πέντε βδομάδες από σήμερα, σημαίνει πρακτικά ότι η μέρα με τους περισσότερους επιμολυσμένος και τους περισσότερους θανάτους στην χώρα λόγω κορωνοϊού, θα βρίσκεται είτε μέσα στην Μεγαλοβδομάδα είτε λίγο μετά το Πάσχα. Την επόμενη μέρα του peak, τα θετικά κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά, δεν θα μηδενιστούν.

Σε Επιφυλακή οι Ενεργειακές Εταιρείες – Σε Απόγνωση οι Πρατηριούχοι Καυσίμων

Σε Επιφυλακή οι Ενεργειακές Εταιρείες – Σε Απόγνωση οι Πρατηριούχοι Καυσίμων

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ενεργειακές εταιρείες εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων που καταγράφονται στη χώρα μας μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το energia.gr δεν καταγράφονται προβλήματα, ωστόσο οι εταιρείες μελετούν επιχειρησιακά πλάνα που θα τα τις καταστήσουν «θωρακισμένες» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο αντίποδα οι πρατηριούχοι καυσίμων εκπέμπουν «SOS» τονίζοντας πως ο κλάδος καταγράφει μείωση του τζίρου τουλάχιστον 60%.