Η Αλλαγή του Ενεργειακού Μίγματος

Η Αλλαγή του Ενεργειακού Μίγματος

Για πολλές δεκαετίες το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδος κυριαρχείτο από το πετρέλαιο, το οποίο, αν και αποκλειστικά εισαγόμενο -με εξαίρεση την δεκαετία του ’80, όταν το κοίτασμα του Πρίνου παρήγαγε αξιόλογες ποσότητες- ήταν υπεύθυνο για την κάλυψη του 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Με το υπόλοιπο μέρος του μίγματος να καλύπτεται από τη ΔΕΗ μέσω ηλεκτροπαραγωγής από τον εγχώριο λιγνίτη (που σήμερα έχει δαιμονοποιηθεί πλήρως από την αλλοπρόσαλλη πολιτική αυτομαστίγωσης της ΕΕ) και τα υδροηλεκτρικά. Το ενεργειακό μίγμα άρχισε να διαφοροποιείται τη δεκαετία του ‘90 με την είσοδο του φυσικού αερίου -και αυτό συνολικά εισαγόμενο- έτσι που σήμερα καλύπτει σχεδόν το 7,0% των συνολικών ενεργειακών αναγκών. Την τελευταία δεκαετία τόσο λόγω της σταθερής εισαγωγής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό σύστημα, όσο και αυτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η σύνθεση του ενεργειακού μίγματος έχει αρχίσει να αλλάζει, με μείωση του μεριδίου του πετρελαίου, το οποίο όμως εξακολουθεί να καλύπτει το 56% της Τελικής Κατανάλωσης Καυσίμων (ΤFC), βάσει στοιχείων του 2016, ενώ το φυσικό αέριο καλύπτει το 7,0% και οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το 13%, με το υπόλοιπο 24,0% να αντιστοιχεί στον ηλεκτρισμό. Εδώ η αλλαγή του μίγματος καυσίμων είναι αρκετά πιο εντυπωσιακή, αφού η συμμετοχή του εγχώριου λιγνίτη έχει υποχωρήσει από το 31,0% που ήτο το 2017 στο 19,0% σήμερα, με αντίστοιχη αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο 35,0% και των ΑΠΕ στο 27,0% από το 20,0% (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) το 2017.

Η Γαλάζια Παγίδα

Η Γαλάζια Παγίδα

Ο όρος «γαλάζια πατρίδα» ήταν επινόηση ενός  Τούρκου ναυάρχου της ξηράς, ονόματι Μετίν Ατάτς, για την Ανατολική Μεσόγειο, που υιοθέτησε ασκέπτως ο νέος υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, και επεξέτεινε ευκόλως ο χαλίφης της Αγκύρας στο μισό Αιγαίον πέλαγος. Οι υπόλοιπες περιοχές της ΝΑ Μεσογείου ανήκουν στην κραταιά ναυτική δύναμη της Τουρκίας που σημειωτέον απώλεσε όλες τις ναυμαχίες από της Ναυπάκτου και Μάλτας μέχρις του Ναβαρίνου και της Έλλης

Η Γαλάζια Παγίδα

Η Γαλάζια Παγίδα

Ο όρος «γαλάζια πατρίδα» ήταν επινόηση ενός Τούρκου ναυάρχου της ξηράς, ονόματι Μετίν Ατάτς, για την Ανατολική Μεσόγειο, που υιοθέτησε ασκέπτως ο νέος υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακαρ και επεξέτεινε ευκόλως ο χαλίφης της Αγκύρας στο μισό Αιγαίον πέλαγος. Θεωρία της είναι ότι τα νησιά του αρχιπελάγους δεν έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη, περιοριζόμενα στα 6 μίλια χωρικά ύδατα και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) στερείται Αυτονόμου Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Οι υπόλοιπες θαλάσσιες εκτάσεις ανήκουν στην κραταιά ναυτική δύναμη της Τουρκίας, που σημειωτέον απώλεσε όλες τις ναυμαχίες από της Ναυπάκτου και Μάλτας μέχρις του Ναβαρίνου και της Ελλης. Οι Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί Τούρκοι προήλθαν από την στέπα και όταν ατένισαν για πρώτη φορά την γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου την ονόμασαν «Ασπρη» Πατρίδα. Oι σύγχρονοι Τούρκοι μπορεί να έχουν την Ανατολία, αλλά ουδόλως την Μεσόγειο και όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ απεδέχθη την συνθήκη της Λωζάννης το 1923, περιόρισε την τουρκική κυριαρχία στα 3 μίλια από της Ασιατικής ακτής, αν και νικητής.

Η Ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΠΑ

Η Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Με τη ΔΕΗ και τα γνωστά προβλήματα ρευστότητάς της να αντιμετωπίζονται ήδη αποφασιστικά από την κυβέρνηση και ένα νέο σχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ να έχει συμφωνηθεί με τον μεγαλομέτοχο Σπ. Λάτση (βλέπε άρθρο στο energia.gr, "Επιταχύνονται οι Διαδικασίες Ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ" στις 14/8), το επόμενο σοβαρό θέμα στον χώρο των αποκρατικοποιήσεων είναι αυτό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Καθώς αλλάζει σταδιακά το ενεργειακό μίγμα της χώρας προς όφελος των ΑΠΕ και με την υποχρεωτική μείωση της καύσης λιγνίτη, το φυσικό αέριο διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο  μερίδιο στην τελική ενεργειακή κατανάλωση (TFC), πράγμα που προσδίδει στη ΔΕΠΑ μια ιδιαίτερη αξία. 

Αποκατάστασις

Αποκατάστασις

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανήγγειλε την άρση των περιορισμών κινήσεως (εξαγωγής) κεφαλαίων από 1ης Σεπτεμβρίου ε.έ., που είχαν επιβληθή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)τον Ιούνιο του 2015 μαζί με το κλείσιμο των εμπορικών Τραπεζών , με απόφαση της κυβερνήσεως «Συριζανέλ» και σύμπραξη του «διοικητή» της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιαννάκη Στουρνάρα.Σκοπός του απιθάνου μέτρου  για χώρα της Ευρωζώνης (είχε δοκιμασθή πάλι παρανόμως στην περίπτωση της Κύπρου τον Μάρτιο 2013) ήταν να προστατεύσει τις Τράπεζες από μαζική ανάληψη των καταθέσεων. Οι αποταμιευτές όμως είχαν προφθάσει και αποσύρει τουλάχιστον 50 δις. ευρώ, όταν αντελήφθησαν ότι η ΕΚΤ είχε διακόψει την «Έκτακτη Χορήγηση Ρευστότητας» (ELA)

Το Όραμα και η Φάρσα

Το Όραμα και η Φάρσα

Η εικόνα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με το πόδι ανεβασμένο πάνω στο τραπεζάκι κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ακόμη κι αν έγινε στο πλαίσιο αστεϊσμού μεταξύ τους, προκάλεσε αντιδράσεις. Τα σχόλια πολλών Βρετανών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ιδιαίτερα αρνητικά για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «αγενή» και «ντροπιαστική» την κίνησή του. «Ποτέ δεν ντράπηκε να υποδυθεί τον κλόουν στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του», ήταν το σχόλιο που συμπεριέλαβε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε ένα από τα τηλεγραφήματά του για την επίσκεψη Τζόνσον στο Παρίσι. Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι θεώρησαν απολύτως φυσιολογικό να κάνει κάτι τέτοιο ο Τζόνσον και όχι ότι η κίνησή του έγινε για αστείο

Το Εθνικό Έλλειμα Ενεργειακής Ασφάλειας

Το Εθνικό Έλλειμα Ενεργειακής Ασφάλειας

Τα τελευταία χρόνια, πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και ειδήμονες επί των ενεργειακών, επ' ευκαιρία της ολοκλήρωσης ή της έναρξης κατασκευής μεγάλων ή μικρών έργων υποδομής, δεν χάνουν ευκαιρία  να αναφερθούν πως αυτά, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με την ενεργειακή ασφάλεια να έχει αναδειχθεί ως το ιερό δισκοπότηρο της υποτιθέμενης (αλλά στην  πράξη, απροσδιόριστης) ενεργειακής μας πολιτικής.

Μήνυμα με Πολλούς Αποδέκτες η Ενεργειακή Συνάντηση των Αθηνών

Μήνυμα με Πολλούς Αποδέκτες η Ενεργειακή Συνάντηση των Αθηνών

Μπορεί η τετραμερής υψηλού επιπέδου συνάντηση - στην οποία συμμετείχαν ΗΠΑ, Ελλάς, Κύπρος και Ισραήλ-που πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη (7/8) να θεωρήθηκε από ορισμένους ως ακόμα μια άσκηση δημοσίων σχέσεων στην προσπάθεια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του Κυριάκου  Μητσοτάκη να εκπέμψει το δικό της διεθνές στίγμα, όμως η αλήθεια είναι ότι στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Το μήνυμα αυτό δεν ήταν άλλο από την αποφασιστικότητα για οργανωμένη και μακρόπνοη συνεργασία, σε στρατηγικό και όχι μόνο επίπεδο, μεταξύ των τριών μεσογειακών χωρών και με την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ. Αν και Ελλάς, Κύπρος και Ισραήλ έχουν από το 2010 αναπτύξει στενούς δεσμούς και συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα με επίκεντρο την άμυνα και την ενέργεια εν τούτοις παρατηρούνται αρκετά κενά και έλλειψη συντονισμού σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης Τουρκικής προκλητικότητας

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής -Μια Απόφαση Εκ των Ων Ουκ Άνευ

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής -Μια Απόφαση Εκ των Ων Ουκ Άνευ

Με βασικό επιχείρημα πως η καθυστέρηση στην κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα επιβαρύνει, μέσω των ΥΚΩ, τον Έλληνα καταναλωτή, με 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέστησε σαφές στην κυπριακή πλευρά, με την οποία συναντήθηκε προ ημερών, πως είναι απείρως σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, ιδίως από τη στιγμή που η μονάδα της ΔΕΗ στη μεγαλόνησο θα πρέπει, βάση του ενωσιακού δικαίου να αποσυρθεί.

Διασυνδέσεις στον…Αέρα

Διασυνδέσεις στον…Αέρα

Ο Γιώργος Σταθάκης εμφανιζόταν βέβαιος, τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές που σήμαναν τον εξοστρακισμό του από την Βουλή, ότι το πρόβλημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική είχε λυθεί οριστικά: Θα εκτελείτο ως εθνικό έργο από την εταιρεία που ίδρυσε για το σκοπό αυτό, ο ΑΔΜΗΕ, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Μπορεί τα προβλήματα της ΔΕΗ και το ύψος των τιμολογίων της να είναι πιο πιασάρικα και να μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα και το δημόσιο διάλογο –κατανοητό υπό τας περιστάσεις- όμως, το ζήτημα με το καλώδιο που θα συνδέσει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα 

Ο Δρόμος Εξυγίανσης της ΔΕΗ θα Είναι Ανηφορικός, Γεμάτος Αγκάθια και Παγίδες

Ο Δρόμος Εξυγίανσης της ΔΕΗ θα Είναι Ανηφορικός, Γεμάτος Αγκάθια και Παγίδες

Εάν κάτι έγινε ξεκάθαρο από την χθεσινή ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή είναι αυτό που το Energia.gr είχε ήδη επισημάνει στην πρόσφατη ανάλυσή μας στο Ενεργειακό Στίγμα, όπου είχαμε παρομοιάσει τη ΔΕΗ με ένα σύγχρονο γόρδιο δεσμό. Στην ομιλία του, ο Κ. Χατζηδάκης, αφού αναφέρθηκε στην εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης και πώς αυτή έχει φθάσει σήμερα στα όρια της κατάρρευσης -κάτι που όμως με αυστηρά χρηματοοικονομικούς όρους δεν είναι απόλυτα ακριβές, η δε συχνή αναφορά σε αυτό μπορεί όντως να επιδεινώσει περαιτέρω τη χρηματοδοτική της επάρκεια- επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πράξει ότι είναι δυνατό για να την ανορθώσει.

Σύγκρουση Δύο Κόσμων

Σύγκρουση Δύο Κόσμων

Η ηλεκτρική καταιγίδα που όλοι ανέμεναν πλησιάζει απειλητική. Το χαντάκι που σκαβόταν για την ΔΕΗ τις τελευταίες δεκαετίες ολοκληρώθηκε και περιμένει, πλέον, την μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας να πέσει μέσα. Ως είθισται, ο κίνδυνος για την εθνική οικονομία, εξαιρουμένης της πιθανότητας να υπάρξει καταστροφικό κενό στην ηλεκτροδότηση της χώρας, πυροδότησε το γνώριμο φαινόμενο της αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν υπάρχουν, όμως, αθώοι. Πολιτική εξουσία και διοικήσεις της Επιχείρησης επιμερίζονται των ευθυνών. Δεν χωρά καμία αμφισβήτηση επ΄αυτού.

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, Κλιματική Αλλαγή και το Ενεργειακό Αποτύπωμα

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, Κλιματική Αλλαγή και το Ενεργειακό Αποτύπωμα

Η καταστροφική καταιγίδα που έπληξε την Χαλκιδική την εβδομάδα που πέρασε αποδόθηκε από όλα σχεδόν τα Μέσα, και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά, στην Κλιματική Αλλαγή η οποία πλήττει ιδιαίτερα την χώρα μας το τελευταίο διάστημα! Προέβλεπαν μάλιστα, με Παπικό αλάθητο τρόπο, ότι τέτοια φαινόμενα από εδώ και εμπρός θα συμβαίνουν όλο και ποιο συχνά και άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπο όχι μόνο να τα αντιμετωπίσουμε αλλά και να τα αποτρέψουμε. Δεν είναι λίγοι δε οι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την κατάσταση, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πηγή του κακού είναι το ενεργειακό αποτύπωμα του σύγχρονου Έλληνα (προφανώς τα 30 εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο δεν χρησιμοποιούν ενέργεια ή την φέρνουν μαζί τους σε πακέτα), το οποίο θα πρέπει άμεσα να εξορθολογιστεί με την υιοθέτηση ενός οικολογικού τρόπου ζωής βασισμένου στην πλήρη ανακύκλωση και στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και στον μηδενισμό των εκπομπών CO2

Η Θαυμαστή Εξωστρέφεια της Energean

Η Θαυμαστή Εξωστρέφεια της Energean

Το γενικό ρεύμα διατείνεται πως στο σύγχρονο υλιστικό κόσμο, δεν υπάρχουν περιθώρια για θαύματα. Και όμως! Μια ελληνική εταιρεία έχει βαλθεί να διαψεύσει τους διαπρύσιους κήρυκες αυτής της κυνικής θεώρησης των πραγμάτων. Η Energean, από την ημέρα της ίδρυσής της, το 2007 δεν έχει πάψει να συντελεί θαύματα. Το τελευταίο είναι η συμφωνία της με την Edison, για την εξαγορά του βραχίονα της τελευταίας στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, έναντι 750 εκατ. δολαρίων.

Δώσε και Μένα Ενέργεια, Μπάρμπα!

Δώσε και Μένα Ενέργεια, Μπάρμπα!

Προξενεί αλγεινή εντύπωση στον συνετό πολίτη αυτής της - ας την πούμε - χώρας, ο ορυμαγδός των πρωτοβουλιών της απερχόμενης, κατά τα φαινόμενα, κυβέρνησης του τόπου, εικοσιτετράωρα πριν απέλθει και εγκατασταθεί, όπως άλλες στο παρελθόν, στο περιβόητο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το τί στριμωξίδι πέφτει για την υπογραφή συμφωνιών που αράχλιαζαν στα συρτάρια της γενικής κυβέρνησης επί τόσα χρόνια, δεν περιγράφεται.