Οι Ενεργειακές Υποδομές Αλλάζουν το Μέλλον της Ελλάδας

Οι Ενεργειακές Υποδομές Αλλάζουν το Μέλλον της Ελλάδας

Όπως υπογραμμίζεται στην τρίτη έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς την προσαρμογή των υποδομών στις ανάγκες του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος. Η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι ολοένα πιο αλληλένδετες, ενώ τα τοπικά δίκτυα θα γίνονται πιο σημαντικά στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ηλεκτροκίνηση, την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και την απόκριση ζήτησης (demand response). Οι ριζοσπαστικές αλλαγές που συμβαίνουν διεθνώς στην παραγωγή ενέργειας, επισημαίνεται στην έκθεση, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για την Ευρώπη να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως στη μετάβαση προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας και παράλληλα, να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της. Η επίδειξη φιλοδοξίας σε θέματα όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η δράση για το κλίμα και η καινοτομία στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς και τα σωστά μηνύματα στην αγορά όσον αφορά τις τιμές, αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ προς όφελος των πολιτών

Μας Είπε ο Ερντογάν Πώς Εννοεί την ‘Επικαιροποίηση’ της Λωζάνης

Μας Είπε ο Ερντογάν Πώς Εννοεί την ‘Επικαιροποίηση’ της Λωζάνης

Όπως συνηθίζουν, στις παραμονές και συχνά και κατά τη διάρκεια κάθε ελληνοτουρκικής συνάντησης σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών Εξωτερικών, τα τουρκικά αεροσκάφη κάνουν πάρτι στο Αιγαίο. Η επίσκεψη Ερντογάν, λοιπόν, δεν σημαδεύεται μόνο από την παρουσία των 150-200 σωματοφυλάκων, αλλά και από μία δέσμη προκλήσεων. Δίπλα στις παραβιάσεις είχαμε και δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, οι οποίες προϊδέασαν για τη στάση του στις συνομιλίες κορυφής. Η ελληνική πλευρά, πάντως, έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, φοβούμενη ιδιαιτέρως μήπως επιχειρηθεί προβοκάτσια, η οποία εκ των πραγμάτων θα ενέπλεκε την Ελλάδα σε ανεπιθύμητες καταστάσεις. Το κλίμα έντασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, λόγω της απόφασης του προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση. Γι’ αυτό, λοιπόν, έχει ενεργοποιηθεί μία ηλεκτρονική «ομπρέλα ασφαλείας» γύρω από τον Ερντογάν. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό εξοπλισμό απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ θα επιτηρούν την διέλευσή του.

Η Κάθοδος της Ρωσίας

Η Κάθοδος της Ρωσίας

Οι σχέσεις της Ελλάδος με τον περίπου διαχρονικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έλαβαν ώθηση σημαντικότατη επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Καραμανλή, ενώ ως φαίνεται εισήλθαν σε φάση κρίσεως, κατά ορισμένους σοβαρής, επί της κυβερνήσεως του κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι αληθές βεβαίως ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσεως είχαν μιαν ανορθόδοξη πάντα πτυχή. Οι Σοβιετικοί ηγέτες προτιμούσαν κατά κανόνα να συνδιαλέγονται με συντηρητικούς πολιτικούς. Είχαν την αίσθηση ενδεχομένως ότι οι κατεξοχήν ιδεολογικοί αντίπαλοί τους ήσαν πιο αξιόπιστοι συνομιλητές. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος της σημερινής δυσλειτουργίας. Η απόφαση της Μόσχας να προμηθεύσει στην Τουρκία αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 είναι απολύτως λογικό να προκαλεί ανησυχία σοβαρή, διότι επιβαρύνει τον ήδη δυσμενή –για τη χώρα μας– συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο. Αλλά από μιαν άποψη έχουμε επανάληψη του ίδιου θέματος κατά αντίστροφη φορά. Σημειώνεται ότι, όταν το 1997 η Κύπρος ανακοίνωσε την προμήθεια S-300, η αντίδραση της Αγκυρας υπήρξε εντονότατη και τελικώς οι πύραυλοι αναπτύχθηκαν στην Κρήτη.

ΔΕΣΦΑ: Vincit Omnia Veritas

ΔΕΣΦΑ: Vincit Omnia Veritas

Η αλήθεια νικά τα πάντα, λέει το λατινικό ρητό και αυτό φαίνεται ότι τουλάχιστον ισχύει και στην περίπτωση της περιπετειώδους ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, μίας αμφιλεγόμενης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της -ταπεινωτικής όπως λέει και ο πρωθυπουργός μας- μνημονιακής επιτροπείας της χώρας. Το energia.gr από την πρώτη στιγμή ακολούθησε και σε αυτό το ζήτημα μία ξεκάθαρη στάση που υπαγορεύεται από (τον τρόπο που πιστεύει ότι εξυπηρετούνται καλύτερα) τα εθνικά ενεργειακά συμφέροντα, μακριά από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και την ανέξοδη λαϊκιστική ρητορεία. Όχι μόνο στράφηκε εναντίον αυτής καθαυτής της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά ακόμα και στην περίοδο που οι «Σειρήνες του Μπακού» είχαν σκλαβώσει κυριολεκτικά με τη ...γοητεία τους την πλειονότητα του πολιτικού συστήματος και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επέλεξε να υπερασπιστεί την αλήθεια και την κοινή λογική, αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες του.

Η Τεχνολογία Οδηγεί τις Εξελίξεις στην Ενέργεια

Η Τεχνολογία Οδηγεί τις Εξελίξεις στην Ενέργεια

Το περασμένο Σάββατο (25/11) το Energia.gr οργάνωσε στο Ίδρυμα Ευγενίδου μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις Ενεργειακές Τεχνολογίες, το 2nd Energy Tech Forum. Είχε προηγηθεί (23-24/11) το εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο του ΙΕΝΕ, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017», που είχε ως κεντρικό θέμα τον «Μετασχηματισμό της Αγοράς Ενέργειας». Με τον ρόλο της τεχνολογίας να είναι κυρίαρχος σε σχεδόν όλες τις επιμέρους Συνεδρίες της καθιερωμένης αυτής ετήσιας συνάντησης. Βάσει των παρουσιάσεων που έγιναν στο ‘Ε&Α 2017’ και των όσων διημείφθησαν στις συζητήσεις, των panel discussions, υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι αυτές που παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. για το πως διαμορφώνεται η αγορά και πως θα εξελιχθεί από εδώ και εμπρός

Ο Προϋπολογισμός και το Φάντασμα της Ανάπτυξης

Ο Προϋπολογισμός και το Φάντασμα της Ανάπτυξης

Για μια ακόμα φορά οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2018 είναι μονόλογοι και φωνές που αντηχούν στην έρημο. Όπως συμβαίνει διαχρονικά στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Γιατί, άλλωστε, να αλλάξει τώρα; Δεν γνωρίζω πως μπορεί να αξιολογηθεί αυτό το γεγονός. Ή αν μπορεί καν να αξιολογηθεί. Εξάλλου, υποστηρίζω την άποψη ότι «ο διάλογος μεταξύ ετεροφρόνων είναι αδύνατος και μεταξύ ομοδόξων περιττός». Συνεπώς μπορεί ο διάλογος να είναι αδύνατος. Παρόλα αυτά, στο επίπεδο του Κοινοβουλίου υπάρχει ως κοινός παρονομαστής και ως αξιολογικό κριτήριο για τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού αυτό που ονομάζεται αναπτυξιακή διάσταση. Ας εστιάσουμε σ’ αυτή κι ας αφήσουμε παράμερα τον αδόκιμο πολιτικό λόγο ένθεν και εκείθεν. Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, ποια είναι τα συμπεράσματα που μπορούμε να συνάγουμε για το σχέδιο προϋπολογισμού;

Το Μέλλον της Ενέργειας είναι η Εξυπνη Ενέργεια

Το Μέλλον της Ενέργειας είναι η Εξυπνη Ενέργεια

Ο ενεργειακός τομέας αλλάζει ριζικά στον 21ο αιώνα. Οι χώρες χαράσσουν τον οδικό χάρτη για το 2050 με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που μετασχηματίζουν τον ενεργειακό τομέα και τις αγορές. Τεχνολογίες μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών, όπως οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, διεισδύουν όλο και περισσότερο και με χαμηλότερο κόστος, ενώ η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και χαράσσει τον συντομότερο δρόμο για την αειφόρο ανάπτυξη. Το μέλλον της ενέργειας είναι η έξυπνη ενέργεια. Είναι η παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας και η λειτουργία της αγοράς, η διαχείριση και αποδοτική χρήση της με καινοτόμες τεχνολογίες. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ανταγωνιστικό ενεργειακό τομέα προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών.

«Η Τουρκία ή θα Χάσει ή θα Κερδίσει Εδάφη»

«Η Τουρκία ή θα Χάσει ή θα Κερδίσει Εδάφη»

Οι ωμές τουρκικές προκλήσεις αυτών των ημερών στα Ίμια επιβεβαιώνουν μία παραδοσιακή πρακτική της Άγκυρας: στις παραμονές σημαντικών διμερών επαφών-συνομιλιών όχι μόνο δεν αμβλύνει, αλλά αντιθέτως κλιμακώνει την επεκτατική πίεση. Είναι ο πάγιος τρόπος για να στέλνει το μήνυμα πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση τις τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται με τουρκικές προδιαγραφές και όχι με ελληνικές. Παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπά του και στο εσωτερικό και σε Συρία-Ιράκ, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να δηλώνει εμπράκτως πως οι χρόνιες μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις όχι μόνο παραμένουν στο τραπέζι, αλλά και διατηρούν την έντασή τους. Με άλλα λόγια, στέλνει το μήνυμα στην Αθήνα πως δεν πρέπει να πιστεύει πως, λόγω των προβλημάτων της, η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως η Τουρκία είναι για τα καλά αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της. Μετά από δεκαετίες στρατιωτικής καταστολής του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, η Δύση δεν κλείνει πλέον τα μάτια, όπως έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η Νέα Εποχή της Πετρελαϊκής Κυριαρχίας των ΗΠΑ

Η Νέα Εποχή της Πετρελαϊκής Κυριαρχίας των ΗΠΑ

Μία από τις πλέον σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η «αναγέννηση» της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό λόγω της «επανάστασης» των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων Σήμερα, μετά από μισό αιώνα ως καθαρός εισαγωγέας, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες την επόμενη δεκαετία να καταστούν καθαροί εξαγωγείς, καθώς οι εισαγωγές από τις παραδοσιακές πηγές μειώνονται και η ζήτηση για αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα στο εξωτερικό αυξάνεται. Σύμφωνα με το World Energy Outlook του ΙΕΑ (εδώ), οι Η.Π.Α. αναμένεται στο άμεσο μέλλον να αποτελέσουν την κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή ενέργειας, καθώς η ώθηση από τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής που παρατηρήθηκε εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Μέχρι το 2025, η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μετατρέψει τη χώρα σε καθαρό εξαγωγέα ορυκτών καυσίμων για πρώτη φορά από το 1948. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο «αδιαμφισβήτητος ηγέτης» στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου «για τις επόμενες δεκαετίες», σύμφωνα με τον IEA.

Η Αλλαγή Καθεστώτος στην Σαουδική Αραβία Οδηγεί σε Περιφερειακή Αστάθεια

Η Αλλαγή Καθεστώτος στην Σαουδική Αραβία Οδηγεί σε Περιφερειακή Αστάθεια

Από το περασμένο Σάββατο (4/11) όταν, υπό το πρόσχημα της πάταξης της διαφθοράς, ο νεαρός διάδοχος θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός ως MBS, εξαπέλυσε πογκρόμ κατά στενών συγγενών του, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιφανών επιχειρηματιών, συλλαμβάνοντας και κρατώντας τους αιχμάλωτους υπό αυστηρή φρούρηση σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ριάντ, οι εξελίξεις στην μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου υπήρξαν ραγδαίες. Το γεγονός δε ότι η Σαουδική Αραβία παράγει το ένα στα εννιά βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνει ο πλανήτης, ενώ κατέχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως και αποτελεί πυλώνα του OPEC και κατ’ επέκταση στυλοβάτης του Αμερικανικού δολαρίου, αφού όλες οι συναλλαγές παγκοσμίως πραγματοποιούνται σε δολάρια (υπολογίζονται σε περισσότερα των $2,0 τρισεκατομμυρίων ετησίως), έχει εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας ως προς την επόμενη ημέρα. Χωρίς αμφιβολία η σύλληψη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, εκατοντάδων προσώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί, καθώς και οι ιδιοκτήτες των τριών ιδιωτικών καναλιών της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί τομή ως προς τις σταθερές που επικρατούσαν στην Σαουδική Αραβία από το 1979, αν όχι από το 1953.

Τα Paradise Papers και η «Βαλβίδα Ασφαλείας»

Τα Paradise Papers και η «Βαλβίδα Ασφαλείας»

Οι πλούσιοι δεν έχουν μόνο πολλά χρήματα, αλλά και τον τρόπο να μην φορολογούνται. Ήταν γνωστό, αλλά είναι διαφορετικό όταν δημοσιοποιούνται λίστες με “ονόματα και διευθύνσεις”. Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν τεράστια κεφάλαια που βρίσκονται σε κατά κανόνα εξωτικά νησιά, τους λεγόμενους “φορολογικούς παραδείσους”. Εκεί ο φόρος είναι από μηδενικός έως αμελητέος, όταν ο αντίστοιχος φόρος στις χώρες που έχουν πραγματική έδρα οι συναφείς εταιρείες είναι δεκάδες φόρες πολλαπλάσιοι. Οι λίστες που ήρθαν τα τελευταία 24ωρα στη δημοσιότητα περιγράφουν συνολικά ένα ποσό που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των οκτώ τρισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η εκτίμηση της διεθνούς ένωσης ερευνητών δημοσιογράφων που κάνουν τις αποκαλύψεις και εξειδικευμένων οικονομολόγων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με μελέτες διεθνών τραπεζών και οικονομικών οργανισμών, το 10% των πλουσιότερων κατοίκων του πλανήτη κατέχει περιουσία σε ακίνητα και κινητά που αθροιστικά υπερβαίνει τα 240 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το υπόλοιπο 90% του πληθυσμού του πλανήτη μοιράζεται μόλις το 10% του παγκόσμιου πλούτου.

H Απρόσμενα Θετική Πορεία της Ελλάδος στην Ενέργεια Δημιουργεί Αισιοδοξία για Αγορές και Επενδύσεις

H Απρόσμενα Θετική Πορεία της Ελλάδος στην Ενέργεια Δημιουργεί Αισιοδοξία για Αγορές και Επενδύσεις

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του ΙΕΑ, Dr. Fatih Birol ο οποίος με την συμμετοχή στελεχών του Οργανισμού παρουσίασε την τακτική Έκθεση για την Ελλάδα που κατάρτησε ο ΙΕΑ μετά την ολοκλήρωση της περιοδικής προβλεπόμενης (In depth review of energy policies Greece- IDR), τον περασμένο Απρίλιο. Η 128σέλιδη Έκθεση αποτελεί ουσιαστικά μία ακτινογραφία του Ελληνικού ενεργειακού τομέα αφού καλύπτει ενδελεχώς όλους τους τομείς όπως ζήτηση, προσφορά, παραγωγή, υποδομές, αγορές και νομοθετικό πλαίσιο. Η Έκθεση αναλύει με λεπτομέρεια το πώς προμηθεύεται η Ελλάδα την ενέργεια που χρειάζεται, δηλαδή εγχώρια παραγωγή και εισαγωγές, πώς χρησιμοποιεί την ενέργεια αυτή, τι μέτρα λαμβάνει για την προστασία του περιβάλλοντος (στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής) και την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, ενώ παράλληλα εξετάζει και αξιολογεί τις υφιστάμενες και προβλεπόμενες προκλήσεις για την προστασία του καταναλωτή και τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού.

Αναλύοντας τον Τζέφρι Πάιατ

Αναλύοντας τον Τζέφρι Πάιατ

Για να αξιολογηθούν καλύτερα η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ασυνήθιστης αμεσότητας σχετικό άρθρο του αμερικανού πρεσβευτή κ. Τζέφρι Πάιατ. Ξεκινά με την απόφανση ότι «η επίσκεψη ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Ο Πρόεδρος Τραμπ έστειλε ισχυρό μήνυμα για την αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της». Αλλά υπήρξε ποτέ περίπτωση να παύσει αυτή η στήριξη και να μας άφηνε να προσδεθούμε στο άρμα της Ρωσίας; Αλλωστε η συνεχής αυτή στήριξη παρέχεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, επειδή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, χωρίς να υποτιμώ καθόλου τα αντίστοιχα ελληνικά, κάτι το οποίο όμως στηλίτευε έως τώρα η Αριστερά, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε αρχικά προσπάθησε να παίξει το χαρτί της Μόσχας

Η Καταλονία και οι «Αδύναμοι Κρίκοι» της Ευρώπης

Η Καταλονία και οι «Αδύναμοι Κρίκοι» της Ευρώπης

Οι εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έδειξαν λίγο ή καθόλου ενθουσιασμό για την καταλανική ανεξαρτησία. Θέλουν οι Ισπανοί ηγέτες να κινηθούν συγκρατημένα στη διαχείριση της αποσχιστικής πρόκλησης. Ωστόσο κυβερνήσεις σε Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο και αλλού δεν θέλουν να διαμελιστεί η Ισπανία ή εκτιμούν ότι οι αποσχιστές δεν έχουν νομικά ή πολιτικά επιχειρήματα για να το πράξουν. Σε μια πιο προσεκτική ματιά, το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο έχει ένα ή δύο αδύναμους κρίκους. Πάρτε για παράδειγμα την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Σλοβενίας. Καθώς οι Καταλανοί αποσχιστές προχωρούσαν την καμπάνια τους, φωνές συμπάθειας γι’ αυτούς έρχονταν από τη Σλοβενία. «Οι καρδιές πολλών Σλοβένων χτυπούν για τον καταλανικό λαό», είπε ο πρόεδρος της χώρας Borut Pahor την 1η Οκτωβρίου, ημέρα που το χαοτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κηρύχτηκε παράνομο από τη Μαδρίτη

Η Μέση Ευρώπη

Η Μέση Ευρώπη

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, την περασμένη Κυριακή, επιβεβαίωσαν την τάση ενισχύσεως της εθνικιστικής Δεξιάς στην Ευρώπη – κυρίως διότι ο ηγέτης του αυστριακού συντηρητικού κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς μετακινήθηκε ως προς το μεταναστευτικό τόσο πολύ προς τα δεξιά, ώστε στο επίπεδο της ρητορικής να επέλθει επί του θέματος αυτού περίπου ταύτιση με τις θέσεις του Κόμματος Ελευθερίας του κ. Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί, προ ολίγων μόνο μηνών, και στις τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία και δεν προέκυψε πολιτικώς το ανεπανόρθωτο, θα υποστηρίξουν κάποιοι. Πρόκειται για απλουστεύσεις και γενικεύσεις, εργαλεία διά των οποίων η Αριστερά και ο Φιλελευθερισμός συνθέτουν διαχρονικώς ένα «αφήγημα», που αναιρεί η πραγματικότητα. Οι άκρως ενδιαφέρουσες πολιτικές διεργασίες στην Αυστρία θα ήταν σκόπιμο να εξεταστούν σε συνδυασμό με ό,τι «ιδιόρρυθμο» ή εκτός πλαισίου «πολιτικής ορθότητος» συμβαίνει στην Ουγγαρία και στην Πολωνία