Πρωτογενή Πλεονάσματα και Προσεγγίσεις Διαπραγμάτευσης

Πρωτογενή Πλεονάσματα και Προσεγγίσεις Διαπραγμάτευσης

Η επιβολή πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα από τους δανειστές της γίνεται και πάλι πολιτικό θέμα. Ο νέος πρωθυπουργός θέλει προφανώς να πετύχει μείωση των πλεονασμάτων για να κερδίσει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και να μπορέσει έτσι να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία.

Αρχίζουν τα Δύσκολα

Αρχίζουν τα Δύσκολα

Η «κοινή στρατηγική» Αθηνών - Λευκωσίας, ύστερα από συνομιλίες του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει στόχο να δημιουργήσει εντύπωση «κινητικότητος» εις το Κυπριακόν ενόψει της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ στα τέλη του μηνός. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ενδοκοινοτικό «διάλογο» που ως αναμένεται δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και, προφανώς, οι πάντες από τους ασχολουμένους διεθνώς με το Κυπριακό έχουν συνείδηση αυτού του γεγονότος.

Παραφωνίες

Παραφωνίες

Μία άνευ προηγουμένου παραφωνία των διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) σημειώθει εχθές, όταν ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι μείωσε το βασικό επιτόκιο και επανέλαβε τις αγορές ομολόγων των Τραπεζών, παρά την αντίθετη γνώμη των κεντρικών Τραπεζιτών της Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας, που θεωρούν ότι η περαιτέρω χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής περιττεύει.

Ερντογκανόμικς

Ερντογκανόμικς

Η οικονομική θεωρία (Economics) πρεσβεύει ότι η αύξηση των επιτοκίων στοχεύει στην χαλιναγώγηση του πληθωρισμού (=της συνεχούς, ταχείας ανόδου του γενικού επιπέδου των τιμών). Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνοτογκάν όμως φρονεί ότι με μείωση των επιτοκίων θα χαμηλώσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία που «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανόδου 20%

'Εχει Επιστρέψει ο Καπιταλισμός των Μετόχων;

'Εχει Επιστρέψει ο Καπιταλισμός των Μετόχων;

Επί τέσσερις δεκαετίες, το κυρίαρχο δόγμα στις ΗΠΑ ήταν ότι οι εταιρείες πρέπει να μεγιστοποιούν την αξία των μετόχων -δηλαδή τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών- εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως από τις συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές και τις κοινωνίες.

Η Αποτίμηση της Καταστροφής

Η Αποτίμηση της Καταστροφής

Ο σεισμός μεγέθους 5,9 R που εκδηλώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 αποτελεί ένα κομβικό σημείο αναφοράς στη σύγχρονη πλούσια σεισμική ιστορία του ελλαδικού χώρου. Ήταν ο πρώτος σεισμός, του οποίου το επίκεντρο ήταν μέσα στον χώρο της πρωτεύουσας, ο δεύτερος σε θύματα μετά τον σεισμό του 1953 στα Ιόνια νησιά και ο σημαντικότερος σεισμός, τόσο από άποψη καταστροφών σε κτίρια, όσο και από άποψη συνολικών οικονομικών επιπτώσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ανήλθαν στο 4% του ΑΕΠ.

Η Αθήνα στον Κόσμο που Αλλάζει

Η Αθήνα στον Κόσμο που Αλλάζει

Σε εποχές- κλειδιά της ανθρώπινης ιστορίας υπήρξαν περιοχές μεγαλοφυούς δημιουργίας, οι οποίες με τον τρόπο τους σημάδεψαν τόσο την ύπαρξη όσο και το γίγνεσθαι του ανθρώπου. Συστήνοντας τον εαυτό τους ως ταξιδιώτη ο Eric Weiner, συγγραφέας και σχολιαστής των  New York Times Best seller στο βιβλίο του «Η Γεωγραφία της Μεγαλοφυίας, (Εκδόσεις Τραυλός) φέρνει στο προσκήνιο ένα συναρπαστικό ερώτημα: ποιο αόρατο νήμα συνδέει την Αθήνα του Πλάτωνα με την Φλωρεντία του Λεονάρντο ντά Βίντσι και τη Σίλικον Βάλει του Ζούρκερμπεργκ και του Facebook; Πώς άναψε η σπίθα της μεγαλοφυίας στα βιενέζικα καφέ του 1900, στο Χανκτσόου της Κίνας, στον Διαφωτισμό του Εδιμβούργου, στη χαοτική Καλκούτα;

Ισχυρή Ελλάδα;

Ισχυρή Ελλάδα;

Εντύπωση μου προκαλεί ότι ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι παρόλο που ποτέ δεν υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον ανακουφίστηκαν από την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ισχυρότερη από όσο ήταν πρίν πέντε χρόνια. Η πρώτη ανακλαστική αντίδραση μου όταν άκουσα κάτι τέτοιο ήταν ότι η Ελλάδα σήμερα δέχεται πέντε σφαλιάρες την ημέρα από τους πάντες, άρα για ποια ισχύ μιλάμε;

«Πράσινες» Επενδύσεις στην Ελλάδα

«Πράσινες» Επενδύσεις στην Ελλάδα

Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, ο πρώτος γύρος επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών πήγε καλά. Και κρίνοντας με περισσή αντικειμενικότητα τα πράγματα, πήγε οπωσδήποτε ικανοποιητικά, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ολλανδία, τουλάχιστον στα θέματα της οικονομίας, γιατί υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων-μεταναστών, στο οποίο το μόνο που έχουμε να κάνουμε προς το παρόν είναι οι ευχές. Τις εξελίξεις και τη συμπαράσταση θα τις διαπιστώσουμε στην πράξη.

«Η Αναβολή Δεν Είναι Εξόφληση»(*)

«Η Αναβολή Δεν Είναι Εξόφληση»(*)

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα φέρει το ζήτημα της χαμήλωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (Π.Π) ενώπιον των ξένων πιστωτών και θα ζητήσει ν’ αποπληρώσει μέρος του ακριβού δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα στο ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ της Παρασκευής.

Οι Διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα και οι Προκλήσεις για τις Θαλάσσιες Ζώνες

Οι Διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα και οι Προκλήσεις για τις Θαλάσσιες Ζώνες

υμπληρώθηκε αισίως δεκαετία αφότου η Ελλάς και η Αλβανία, έπειτα από συστηματική διαπραγμάτευση δυόμισι ετών, υπέγραψαν (Απρίλιος 2009) Συμφωνία οριοθετήσεως όλων των θαλασσίων ζωνών, που οι δύο χώρες δικαιούνται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δη της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θαλάσσης, την οποία αμφότερες έχουν επικυρώσει. Την πρόταση διεξαγωγής διαπραγματεύσεων είχε υποβάλει η ελληνική πλευρά (Σεπτέμβριος 2006). Η αλβανική πλευρά τη δέχθηκε και ζήτησε εξάμηνη περίοδο για να προετοιμασθεί, πράγμα που φυσικά έγινε δεκτό

Πράσινη Ανάπτυξη

Πράσινη Ανάπτυξη

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε η ανακοίνωση μετά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο ότι Ελλάδα και Γερμανία θα δουλέψουν από κοινού για ένα «πράσινο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα μας για τη δεκαετία 2020-2030. Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από το μακρινό 2009 όταν η πράσινη ανάπτυξη αποτελούσε κεντρικό προγραμματικό στόχο της τότε κυβέρνησης.

Εμπορικός Πόλεμος και Ελληνική Δημοκρατία

Εμπορικός Πόλεμος και Ελληνική Δημοκρατία

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εάν συνεχισθεί δημιουργεί κινδύνους για χαμηλή ανάπτυξη ή και ύφεση στην ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να προετοιμασθεί για να αντιμετωπίσει τις τυχόν αρνητικές συνέπειες από έναν «εμπορικό πόλεμο» που τείνει να μετατραπεί σε «νομισματικό πόλεμο».

Το Έθνος-Κράτος Ως Δημοκρατική Κατάκτηση

Το Έθνος-Κράτος Ως Δημοκρατική Κατάκτηση

Ο θεωρητικός Ernest Gellner μας πληροφόρησε, πριν από λίγες δεκαετίες, ότι η έννοια του έθνους προκύπτει επί τη βάσει της ανάγκης ταύτισης πολιτικών και εθνικών συνόρων, ενώ συνέπεια αυτής της διαπίστωσης αποτελεί η βαρύνουσα πολιτική χροιά του εθνικού προσδιορισμού, καθώς οι νομικού και πολιτικού τύπου διευθετήσεις καθορίζουν την ένταση και την κατεύθυνση της ρητορικής του

Δυνάμεις Ανατροπής

Δυνάμεις Ανατροπής

Υπάρχουν στιγμές που ο σκληρός πυρήνας ενός κόμματος, που επί μεγάλο χρονικό διάστημα τελούσε υπό την πίεση να αποδεχθεί προσαρμογές, συμβιβασμούς, χάριν της ενότητος και διατηρήσεως της εξουσίας, εντέλει επαναστατεί, προβάλλοντας εντόνως τα ιδιαίτερα στοιχεία της ιδιοσυστασίας του