Η Πολιτική Φαβέλα της Ευρώπης

Η Πολιτική Φαβέλα της Ευρώπης

Αν η ηγεσία της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ θεωρούν επίτευγμα την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια των εμπλεκομένων χωρών, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Εξακολουθούν να θεωρούν ότι τις δημοκρατίες της Νοτίου Βαλκανικής τις διαχειρίζονται τυχάρπαστες πλειοψηφίες που άγονται και φέρονται από τις περιστάσεις.

Μια Κρίσιμη Δομική Χρονιά το 2019

Μια Κρίσιμη Δομική Χρονιά το 2019

Στην πορεία του 21ου αιώνα είναι πολύ πιθανόν το 2019 να αποδειχθεί μια σημαντική από κάθε άποψη χρονιά, κυρίως δε σε ψηφιακό και ιδεολογικό επίπεδο. Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με την άποψη ότι το 2019, όπως λένε αρκετοί επώνυμοι στοχαστές της εποχής μας, θα είναι το έτος της «Μεγάλης Αναταραχής». 

Η «Γαλάζια Πατρίδα» ως Συμβολικό Όπλο

Η «Γαλάζια Πατρίδα» ως Συμβολικό Όπλο

Τ​ρεις είναι οι συμβολικοί θησαυροί του ελληνισμού: η Αρχαιότητα, η Ορθοδοξία και η Θάλασσα. Αυτά τα κληροδοτήματα της Ιστορίας και της Γεωγραφίας τού εξασφαλίζουν έναν παγκόσμιο ρόλο, παρά τις αστοχίες της ελλαδικής εθνο-κατασκευής. Η πρόσφατη αναβάθμιση του συμβολικού, έναντι του υλικού, παράγοντα εξηγεί γιατί ο ελληνισμός υφίσταται σήμερα πιέσεις: πλείστοι όσοι προσπαθούν να αποσπάσουν τμήματα από αυτό το συμβολικό κεφάλαιο.

Βαλκανικές Ακροβασίες σε Εθνικά Θέματα

Βαλκανικές Ακροβασίες σε Εθνικά Θέματα

Η συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ρητώς ότι η ελληνική πλευρά θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κύρωσή της μόνον όταν τα Σκόπια έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη δική τους διαδικασία. Πρώτα θα γίνει η κύρωση (άρθρο 1.4.β). Στη συνέχεια, «μόλις τo Δεύτερο Μέρος [ΠΓΔΜ] γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία

Από τον Ρήγα Βελεστινλή στα Ευρωπαϊκά Βαλκάνια

Από τον Ρήγα Βελεστινλή στα Ευρωπαϊκά Βαλκάνια

Οταν ο Ρήγας Βελεστινλής, στα τέλη του 18ου αιώνα, καλούσε σε εξέγερση όλους τους λαούς που υπέφεραν από την οθωμανική τυραννία και διατύπωνε το όραμα για μια κρατική οντότητα που θα περιλαμβάνει όλες τις καταπιεσμένες ομάδες και όλους τους πολίτες, ασχέτως θρησκείας, γλώσσας ή φυλής, είχε υπόψη του το πολυεθνικό, γλωσσικό και θρησκευτικό μωσαϊκό των Βαλκανίων και συνολικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Σιγουριά, ο Φόβος, το Δίλημμα και οι Εκλογές…

Η Σιγουριά, ο Φόβος, το Δίλημμα και οι Εκλογές…

Η σύγχυση που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στην πολιτική σκηνή, τόσο για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της ίδιας της κυβέρνησης, άρχισε να ξεδιαλύνεται. Το πρώτο-και καθοριστικό βήμα- προς αυτήν την κατεύθυνση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα απομένει το δεύτερο από τον Πάνο Καμμένο. Κι αν η συνέχεια είναι αυτή που πιθανολογείται βασίμως, δίλημμα θα έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διάλυση Εντός, Διάλυση Γενικώς

Διάλυση Εντός, Διάλυση Γενικώς

Πριν από ένα έτος ακριβώς, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωνε στο υπουργικό συμβούλιο τις φήμες που ήθελαν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να συζητεί εντατικά την έναρξη διαπραγμάτευσης που στηρίζεται στην αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας του ονόματος «Μακεδονία» στο νέο σύνθετο όνομα του κρατιδίου της ΠΓΔΜ.

Άλλο Ευρωπαϊσμός, Άλλο Μετανεωτερική Αποικία της ΕΕ

Άλλο Ευρωπαϊσμός, Άλλο Μετανεωτερική Αποικία της ΕΕ

Συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε, εντός μάλιστα Ευρωζώνης, μετανεωτερική αποικία. Που σημαίνει πως είναι κατάφωρα παραβιασμένη η ισοτιμία της παρουσίας της Ελλάδας στην ΕΕ.

Το Οραμα της Μεγάλης Αλβανίας

Το Οραμα της Μεγάλης Αλβανίας

Με εστία την Αλβανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αποκορυφώνεται το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας που επιδιώκει να ενωθούν με τη σημερινή Αλβανία όλοι οι Αλβανοί που ζουν σε τέσσερα γειτονικά κράτη : Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Σερβία και Μαυροβούνιο. Ακόμη και -υποτίθεται- στην Ελλάδα.

Η Αναθέρμανση των Σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας

Η Αναθέρμανση των Σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας

Το πολιτικό βαρόμετρο υφίσταται συνεχείς αυξομειώσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Με αφορμή το ζήτημα του μουσουλμάνου «πάστορα» Γκιουλέν, που ο Ερντογάν απαιτεί να εκδοθεί στην Τουρκία λόγω υποτιθέμενης ανάμειξής του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, οι δύο χώρες έχουν βρεθεί πολύ συχνά στο ναδίρ των διπλωματικών σχέσεων.

Εγκαίνια του Συρμού

Εγκαίνια του Συρμού

Όταν εγκαινίασαν οι Τούρκοι επί άθλιας Τουρκοκρατίας το Σιντριβάνι, κάλεσαν διάφορο κόσμο, τους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, στρατιωτικούς και άλλους. 

Για να Παρηγορούμαστε οι Έλληνες

Για να Παρηγορούμαστε οι Έλληνες

Τον παππού της Ν. δεν τον γνώρισα ποτέ. Αγνοούσα και την ύπαρξή του, για να είμαι ειλικρινής – την οποία φυσικά υπέθετα, διότι ο καθένας μας έχει προγόνους. Θέλω να πω, όμως, ότι η φίλη μου δεν τον είχε αναφέρει 

Ποια Ανάπτυξη και για Ποια Εργασία

Ποια Ανάπτυξη και για Ποια Εργασία

Μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα ανάπτυξη όπως αυτή της οκταετίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1955-1963) και στη συνέχεια της επταετίας Κώστα Σημίτη (1996-2003); Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι.

Η Ελλάδα το 2019

Η Ελλάδα το 2019

​​Στο λυκαυγές της πρώτης χρονιάς που ξεκινάει χωρίς τη χώρα σε μνημόνιο, οι ελπίδες είναι μεγάλες, αλλά οι ρεαλιστικές προσδοκίες παραμένουν, δυστυχώς, μικρές. Δεν θα σταθώ στα πολλά στοιχεία αβεβαιότητας για την οικονομία όπως το μεγάλο κόστος εξόδου στις αγορές τις δικαστικές αποφάσεις 

Η Nεοαπολυταρχία της ΕΕ και η Πολιτική Ευρώπη

Η Nεοαπολυταρχία της ΕΕ και η Πολιτική Ευρώπη

Η πολιτική Ευρώπη κινδυνεύει να παγιώσει για τα μέλη της ένα καθεστώς ηγεμονίας με αβέβαιο, ωστόσο, μέλλον. Το πρόβλημα της ΕΕ έγκειται στο ότι έχει συγκροτηθεί ως πολιτικό σύστημα χωρίς κράτος, από το οποίο επίσης απουσιάζει καταφανώς η κοινωνία.