Η Επομένη Μέρα

 Η Επομένη Μέρα

Κάποια ημέρα, η πανδημία θ’ αρχίσει να υποχωρεί και τότε θα έλθει η στιγμή του απολογισμού. Γι’ αυτό πρέπει από τώρα να προετοιμαζόμαστε, με δεδομένο τις παρούσες δυνατότητες της χώρας  και έχοντες κατά νουν ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα αλλά μόνον επώδυνες λύσεις. Εν πρώτοις, τα φορολογικά έσοδα του κράτους έχουν σχεδόν μηδενισθεί. Όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% του ενεργού πληθυσμού και θα φτάσει πολύ σύντομα στα ύψη του 2010-15.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η Παγιωμένη Σύγχυση Μεταξύ Παιδείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η Παγιωμένη Σύγχυση Μεταξύ Παιδείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης

Όταν όλοι μιλούν για την 4η βιομηχανική επανάσταση και με δεδομένη τη χρόνια και παγιωμένη σύγχυση μεταξύ παιδείας και επαγγελματικής κατάρτισης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην εικοσαετία 1995-2015 είχαμε μια μείωση 20% στις θέσεις εργασίας στη βιομηχανική παραγωγή και μια αύξηση 27% στις υπηρεσίες. Για το κοντινό μέλλον ο ΟΟΣΑ προβλέπει μια σημαντική αύξηση στις θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, επίσης αύξηση στις θέσεις εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων,  

Το 30ο Μέλος του ΝΑΤΟ… το SNOF(*)

Το 30ο Μέλος του ΝΑΤΟ… το SNOF(*)

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής…Διαίρεσης (ΕΔ) στις 24 Μαρτίου ε.έ, να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, έτυχε της εγκρίσεως του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την πεποίθηση ότι ούτως «θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του κράτους-δικαίου, η  καταπολέμηση της διαφθοράς και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος». Στο κρατίδιο των Σκοπίων, βεβαίως. Παρά την τελείως αρνητική αφετηρία της προσχωρήσεως στην ΕΔ,  η μόνη Γεωπολιτική μεταβολή από την απόφαση του Κομισαριάτου της ΕΔ

Περιμένοντας το Ελικόπτερο που Πετάει Χαρτονομίσματα

Περιμένοντας το Ελικόπτερο που Πετάει Χαρτονομίσματα

Πολλά πράγματα αλλάζουν στον κόσμο της πανδημίας. Μερικά από αυτά ήρθαν για να μείνουν, άλλα θα ισχύουν όσο επικρατεί ο φόβος. Το σίγουρο είναι ότι ξεπερνιούνται αντιλήψεις που είχαν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Η εύλογη αρχή ότι χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ καθιστά τη χώρα υπερχρεωμένη, δεν ισχύει πλέον. Μαζί με τη δημοσιονομική ορθοδοξία, όμως, καταρρέουν και άλλα στερεότυπα.    

Γιατί Πρέπει να Χαλαρώσουν τα Μέτρα;  Kαταπονούν το Δημόσιο και την Οικονομία

Γιατί Πρέπει να Χαλαρώσουν τα Μέτρα; Kαταπονούν το Δημόσιο και την Οικονομία

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη «μέχρι τέλους Απριλίου είναι κρίσιμο διάστημα, για να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού»! Αυτό σημαίνει, εχάθη η Πασχαλινή περίοδος που ανεμένετο να δώσει ώθηση στην Ελληνική οικονομία μετά την χειμερία της νάρκη, δια της μεταφοράς εισοδήματος από του κέντρου στην περιφέρεια. Περιττό να λεχθεί ότι το πολλά υποσχόμενο Τουριστικώς «Πάσχα των Καθολικών» απωλέσθη οριστικώς και αμετακλήτως.

Αβεβαιότητα και Φόβος

Αβεβαιότητα και Φόβος

Αβεβαιότητα και φόβος είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πλαισιώνουν την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, προκαλώντας παγκόσμιο «ψυχοπλάκωμα». Ισως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη που οι πάντες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την ίδια απειλή για την υγεία και την οικονομία, ενώ κανείς δεν μπορεί να προσφέρει ελπίδα με πειστικές διαβεβαιώσεις αναχαίτισης και ανάκαμψης.

Η Γερμανική Αλβανία

Η Γερμανική Αλβανία

Εχρειάσθησαν 48 ώρες και εργώδεις προσπάθειες της Ελληνικής διπλωματίας να καταχωρισθή η διαλυτική αίρεση στο κείμενο της ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Κομισαριάτου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τα δυτικά Βαλκάνια, εις περίπτωσιν αθετήσεως υπό της Αλβανίας των δικαιωμάτων της Ελληνικής κοινότητος στην Βόρειο Ήπειρο. Πράγματι, με μεγάλη επιμονή, να καμφθεί το Βερολίνο, ενετάχθη στο κείμενο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, η αυτονόητη ρήτρα ότι «απαιτείται η περαιτέρω πρόοδος στην υιοθέτηση της απομένουσας να εφαρμοστεί νομοθεσίας (sic)

Από τον Έβρο στην Πανδημία

Από τον Έβρο στην Πανδημία

«Ελεύθερη διακίνηση έμψυχων και άψυχων». Είναι μία από τις συστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οποία και βεβαίως αναστέλλεται με τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίστοιχη με το κλείσιμο των συνόρων στον Εβρο. Το γράφω αυτό επειδή διάφοροι θεώρησαν πως με το κλείσιμο των συνόρων στον Εβρο, η Ευρώπη έπαψε να υπάρχει. Κάνουν πως δεν βλέπουν τους τραμπούκους του κουτοπόνηρου Ερντογάν, που θέλει να εκμεταλλευθεί την προσήλωση της Ευρώπης στις αρχές της.

Το Ένστικτο Κίνημα

Το Ένστικτο Κίνημα

Η Επανάσταση του 1821, που εορτάζουμε σήμερα, είναι ένα μοναδικό γεγονός διεθνώς. Αποβλέπουσα στην Παλιγγενεσία, παρήγαγε έθνος στην θέση του γένους. Μάλιστα, το πρώτο στην σύγχρονη Ευρώπη. Η Ελληνική επανάσταση διαφέρει απ’ όλες τις άλλες στάσεις κατά της εξουσίας. Δεν ήταν εξέγερσις οικονομικών συμφερόντων κατά των οργανωμένων, όπως η Γαλλική επανάσταση του 1783 (των αστών κατά της αριστοκρατίας). Ούτε όπως η Αμερικανική το 1768-1783 (ενός στρατού αποίκων κατά της κοινοβουλευτικής κυβερνήσεως του Λονδίνου).

Μολυσματική Νόσος

Μολυσματική Νόσος

"Ο μιαρός! ούστ! ούστ! Διώξτε μακριά τον μιαρό!" Alessandro Manzoni, "Οι αρραβωνιασμένοι"     Μια από τις πιο απάνθρωπες συνέπειες του πανικού που επιδιώκεται με κάθε τρόπο να εξαπλωθεί στην Ιταλία με την ευκαιρία της επονομαζόμενης επιδημίας του κορωνοϊού είναι απτή στην ίδια ιδέα της μόλυνσης, βάσει της οποίας διαμορφώθηκαν τα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Η ιδέα αυτή, η οποία ήταν ξένη προς την ιατρική του Ιπποκράτη, είχε τον πρώτο ανύποπτο πρόδρομό της κατά τη διάρκεια των λοιμών που κατέστρεψαν ορισμένες ιταλικές πόλεις μεταξύ του 1500 και του 1600

Επικουρία Αντί Απαγορεύσεων

Επικουρία Αντί Απαγορεύσεων

Τα χαλκευμένα αστυνομικά μέτρα ελάχιστα βοηθούν την αναχαίτηση της  Πανδημίας ενώ παρακωλύουν την ομαλή ζωή. Η διάσωση της χωρικής οικονομίας χρειάζεται πλήρη ελευθερία κι’ από 50 έως 100 δισ. ευρώ  ά μ ε σ α , με σκοπό την: 1. Αντιστάθμιση της απωλείας μισθών και κλεισίματος επιχειρήσεων, με δημόσια κεφάλαια. 2. Κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο για την σωτηρία (bailout) των ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας και απόρριψη της δήθεν «ηθικής βλάβης» (moral hazard) από τον δημόσιο δανεισμό, για διάσωση θέσεων εργασίας.

Οι Μάσκες Έπεσαν…

Οι Μάσκες Έπεσαν…

Η «Λαϊκή  Δημοκρατία της Κίνας», όπου στην επαρχία της, Γουάν, το πρώτον ενεφανίσθη ο θανατηφόρος  κορωναϊός, απέστειλε αεροπορικώς από το Πεκίνο στην Αθήνα «υγειονομικό υλικό» και 550.000 χειρουργικές μάσκες, για τις ανάγκες του ΕΣΥ. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογο του Γουάνγκ Γι, ο οποίος τόνισε τη σημασία προστασίας των πολιτών από την διάδοση της ασθενείας.

Ο Κορωνοϊός και το Παρασιτικό Οικονομικό Μοντέλο

Ο Κορωνοϊός και το Παρασιτικό Οικονομικό Μοντέλο

Η ταχύτατη εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού από το μακρινό Βουχάν της Κίνας σε όλο τον πλανήτη, μέσα σε δύο μήνες, αποτελεί τη συνέπεια μιας παγκοσμιοποιημένης και αποεδαφικοποιημένης πλανητικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που έχει συγκροτηθεί πλέον σύμφωνα με το πρότυπο του περιβόητου Τρίτου Κύματος του Άλβιν Τόφλερ. Ο Τόφλερ, στα δύο βιβλία του, το Σοκ του Μέλλοντος του 1970 και ΤοΤρίτο Κύμα, στα 1980

Η Επίπτωση; Ανυπολόγιστη

Η Επίπτωση; Ανυπολόγιστη

Έτσι που ταχύτατα περνάμε σε καταστάσεις «ήπιου lockdown» στην Ελλάδα -ακολουθώντας εντέλει τα βήματα της Ιταλίας- όλες οι συζητήσεις για τις προσπάθειες ανταπόκρισης στην οικονομική επίπτωση αυτής της (γνήσια…) ασύμμετρης απειλής θα ‘πρεπε να γίνονται με μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Και με ειλικρινή στοργή προς όσους κρατούν στα χέρια τους την ευθύνη διακυβέρνησης. Π.χ. προς τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος κάνει την επίσημη ενημέρωση μέσω Skype, αυτοπεριοριζόμενος σπίτι, καθώς θετική στον κορονοϊό βρέθηκε η γυναίκα του.

Νέα  Ήττα Ερντογάν

Νέα  Ήττα Ερντογάν

Το κλείσιμο των συνόρων  της Τουρκίας με την Ελλάδα και  Βουλγαρία λογίζεται ως μία ακόμη ήττα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εφ’ όσον βεβαίως δεν είναι τέχνασμα , για να εφησυχάσουν οι Ακρίτες μας που συνεπικουρούνται τώρα  από Αυστριακούς  αστυνομικούς. Το κλείσιμο των συνόρων θα δώσει την ευκαιρία κάποιας αναπαύσεως των συνοριοφυλάκων στην Ελληνική μεθόριο εάν και εφ’ όσον  οι λαθρομετανάστες δεν μεταφερθούν από τα παράλια της Τουρκίας στα Ελληνικά νησιά