Το 10ετές «μας» και η Κολοκυθιά

Το 10ετές «μας» και η Κολοκυθιά

Όπως ακριβώς έγινε με τις Εκθέσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταμνημονιακής παρακολούθησης και Moody’s που -επαναλαμβανόμαστε, αλλά και το φαινόμενο έχει συνέχεια!- δεν παύουν να ενσωματώνονται στην επιχειρηματολογία του καθενός ανάλογα με την προκατάληψή του/της, έτσι και με το 10ετές ομόλογο.

Διακύβευμα και Επιλογές στην Ανατολική Μεσόγειο

Διακύβευμα και Επιλογές στην Ανατολική Μεσόγειο

Η πρόσφατη ανακάλυψη της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Ρetroleum στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αλλάζει ώς έναν βαθμό τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυξάνει –χωρίς, ωστόσο, να εκτοξεύει, αφού δεν είναι game changer– την ενεργειακή αξία της περιοχής στα μάτια εταιρειών και κρατών. 

Η Αποχριστιανοποίηση Απειλεί τον Δυτικό Πολιτισμό

Η Αποχριστιανοποίηση Απειλεί τον Δυτικό Πολιτισμό

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο στο SLpress.gr αναφορικά με τη σχέση Χριστιανισμού και επιστήμης, ο Χριστιανισμός είναι μελλοντοκεντρικός, σωτηριολογικός και ανθρωποκεντρικός. Δηλαδή, στον Χριστιανισμό ο χρόνος κυλάει εξελικτικά προς έναν τελικό σκοπό και αυτός είναι η σωτηρία του ανθρώπου.

Το Χαλκίο των Δελφών

Το Χαλκίο των Δελφών

Μεταξύ πολλών σπαραξικάρδιων, ο πρωθυπουργός είπε στο «φόρουμ των Δελφών» ότι « ανοίξαμε (δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ) το δρόμο ελάφρυνσης του χρέους για τη βιωσιμότητα του, με το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ του Ιούνη 2018» και δεν ευρέθη ούτε ένας σύνεδρος να πει την προφανή αλήθεια. Το χρέος όχι μόνο δεν μειούται αλλά συνεχώς αυξάνεται, μερικές χιλιάδες ευρώ το δευτερόλεπτο.

Ο Άγνωστος Ήρωας

Ο Άγνωστος Ήρωας

Ο πασίγνωστος ηθοποιός (και ποιητής) Άγγελος Αντωνόπουλος διηγήθη το περασμένο Σάββατο, στην εκπομπή «Τιμής Ένεκεν» του κ. Ναχμία, όπου ήταν  κεκλημένος, το ακόλουθο περιστατικό του οποίου υπήρξε αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυς. Την άνοιξη του 1941, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα έφθασαν και στην Ολυμπία, όπου μικρό παιδί ο Αντωνόπουλος ζούσε εκείνη την εποχή.

Η Αρχή του Τέλους για την 'Ερευνα

Η Αρχή του Τέλους για την 'Ερευνα

Πολύς λόγος έχει γίνει επί πολλές δεκαετίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις της γραφειοκρατίας στην ανάπτυξη της χώρας. Την ίδια περίοδο, η ελληνική ερευνητική κοινότητα, απαλλαγμένη από το 1985 από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις χάρη σε έναν εμπνευσμένο για εκείνη την εποχή νόμο, βρισκόταν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις. Και ξαφνικά, πριν από λίγο καιρό, η γραφειοκρατία 

«Γαλάζια Πατρίδα»: Υπερβολές, Εντυπώσεις και Ουσία

«Γαλάζια Πατρίδα»: Υπερβολές, Εντυπώσεις και Ουσία

Η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» είναι μία εμφατική επίδειξη δύναμης της τουρκικής ηγεσίας με πολλαπλούς αποδέκτες. Συνάμα, «κουμπώνει» με τα σύνορα της καρδιάς του τούρκου προέδρου και τις ηγεμονικές του φιλοδοξίες, καταδεικνύοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις (ειδικότερα δε το ναυτικό) είναι σε θέση να στηρίξουν τις βλέψεις της ηγεσίας.

Ο Περίπλοκος Λόγος Προκαλεί Σύγχυση

Ο Περίπλοκος Λόγος Προκαλεί Σύγχυση

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι επίσημες ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έγιναν τόσο δυσανάγνωστες, που χρειαζόταν κανείς τουλάχιστον τετραετείς σπουδές για να τις κατανοήσει. Αυτό φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ο Τζερόμ Πάουελ ανέλαβε τα ηνία της Fed

Μπροστά στην Πρόκληση για Ριζικές Γεωπολιτικές Αναθεωρήσεις

Μπροστά στην Πρόκληση για Ριζικές Γεωπολιτικές Αναθεωρήσεις

Συμπληρώνονται δύο αιώνες από την αρχή της διαδικασίας η οποία οδήγησε στη δημιουργία και τη μορφοποίηση του ελληνικού κράτους. Οι πρόγονοι όσων συνέθεσαν το ελληνικό έθνος ήσαν διασκορπισμένοι σε έναν ευρύτατο χώρο, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική ώς τη Ρωσία και τη Δυτική Ευρώπη. Η κύρια συγκέντρωση αυτού του Ur πληθυσμού 

Το Ρήγμα του Μονάχου

Το Ρήγμα του Μονάχου

Τι περίμενε άραγε; Οταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκίνησε την ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, είπε ότι μεταφέρει τα χαιρετίσματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Και έκανε μια παύση· στην οποία δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τους παρισταμένους, παρά μόνο σιωπή. Το κοινό του Μονάχου είναι πολύ διαφορετικό από την εκλογική βάση του Αμερικανού προέδρου, που του επιφυλάσσει 

Θουκυδίδου Mαθήματα

Θουκυδίδου Mαθήματα

«Η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας προσφέρει χρήσιμα διδάγματα σε κράτη που ξεκινούν αυτοκτονικές περιπέτειες, λόγω ψεμάτων και άρνησης να ακούσουν τους ειδικούς» γράφει η ιστοσελίδα Politico, συστήνοντας στην ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ και στους βουλευτές να διαβάσουν Θουκυδίδη. «Ενδεχομένως να αποδειχτεί η καλύτερη αγορά που έκαναν ποτέ με 7,95 λίρες».

Έχει Μέλλον το ΝΑΤΟ;

Έχει Μέλλον το ΝΑΤΟ;

Η Βορειοατλαντική συμμαχία -διότι περί αυτής πρόκειται- εισήλθε στην «τρίτη ηλικία», μακροβιοτέρα πάσης άλλης στην «Γηραιά ήπειρο». Ως ιδέα συνελήφθη το 1947, εις μίαν καταθλιπτική δια τους λαούς της Ευρώπης εποχήν, οπόταν η έλλειψις άνθρακος έκανε προβληματική την ζωή των κι η απειλή των Σοβιετικών τανκς, την καπιταλιστική ελίτ να αμφιβάλλει αν ιδεολογικώς ή στρατιωτικώς μπορούσε ν’ ανθέξει τον ανταγωνισμό του κομμουνισμού.

Γ. Μανιάτης: «4 Χρόνια στο Πουθενά οι Υδρογονάνθρακες»

Γ. Μανιάτης: «4 Χρόνια στο Πουθενά οι Υδρογονάνθρακες»

Στα 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν τεράστιες και ασυγχώρητες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Μηδενική πρόοδος τόσο στις 3 συμβάσεις του 2014 (Πατραϊκός, Κατάκολο, Ιωάννινα), όσο και στα 3 χερσαία οικόπεδα (Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα), που με καθυστέρηση 

Η Ναυτιλιακή Πρωτιά

Η Ναυτιλιακή Πρωτιά

Το παρελθόν έτος 2018, η Ελληνόκτητος εμπορική ναυτιλία αύξησε την καθαρά της αξία (net assets)κατά 5,5 δις. δολλαρίων στα 100 δις. $ περίπου, εις μίαν περίοδο κάμψεως των ναύλων και αμφιβολιών για την πορεία του διεθνούς εμπορίου, που ως γνωστόν διεξάγεται θαλασσίως και κατά το ένα πέμπτο, με Ελληνικής ιδιοκτησίας ποντοπόρα πλοία.

Πώς θα Aποφύγει τη Xρεοκοπία η Τουρκία

Πώς θα Aποφύγει τη Xρεοκοπία η Τουρκία

Όταν μετακόμισα στην Κωνσταντινούπολη το 2006, ένας παλιός φίλος ο οποίος ζούσε για χρόνια στην Τουρκία μου εκμυστηρεύτηκε κάτι πολύ σημαντικό: το να προσπαθείς να καταλάβεις τη χώρα είναι σαν να πίνεις την τοπική ρακί.