Η Βραζιλία, οικοδέσποινα της επόμενης Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο, εντείνει τις δράσεις της στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό αποτέλεσε και ένα από τα βασικά ζητήματα της Συνόδου Κορυφής των BRICS που έλαβε χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Παρά τις απουσίες των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας, οι εκπρόσωποι της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, των ΗΑΕ, και της Ινδονησίας, καθώς και των χωρών και οργανισμών που συμμετέχουν ως παρατηρητές, συζήτησαν μία σειρά πρωτοβουλιών σχετικά με την κλιματική δράση.
Ένα από τα κομβικά συμπεράσματα ήταν η ανάγκη τα πιο αναπτυγμένα και πλουσιότερα κράτη να πληρώσουν το δυσβάστακτο κόστος της ενεργειακής μετάβασης για τα αναπτυσσόμενα και φτωχότερα κράτη. Όπως αναφέρει η κοινή δήλωση, η χρηματοδότηση της απανθρακοποίησης εκ μέρους των πλουσιότερων κυβερνήσεων συνιστά υποχρέωσή τους δεδομένου του ρόλου που έπαιξαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη διαχρονικά.
Πέραν αυτών, οι BRICS επέκριναν τις πολιτικές προστατευτισμού, όπως τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δασμούς άνθρακα και τη δασική αποψίλωση. Και οι δύο αυτοί περιορισμοί στοχεύουν να καταστήσουν τις εισαγωγές στην ΕΕ πιο φιλικές προς το περιβάλλον, με έμφαση στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, άσκησε σφοδρή κριτική σε όσους αμφισβητούν τη σοβαρότητα της απειλής που ενέχει η κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας πρότεινε και τη δημιουργία ενός ταμείου για την προστασία των δασών, ως ένα βήμα πέρα από τις απαιτήσεις της Συμφωνίας των Παρισίων. Πεκίνο και Άμπου Ντάμπι έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να συνεισφέρουν με πόρους.
Δεν έλειψαν όμως και οι παραφωνίες. Η συμμετοχή μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών όπως η Ρωσία, τα ΗΑΕ, αλλά και η ίδια η Βραζιλία, στους BRICS σημαίνει πως ο οργανισμός δεν πρόκειται να αντιταχθεί ουσιαστικά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μάλιστα, η κοινή ανακοίνωση περιελάμβανε μία αναφορά στη συνεχιζόμενη σημασία του πετρελαίου στο ενεργειακό μείγμα παγκοσμίως, παρά τις πάμπολλες αναλύσεις που προβλέπουν τη μείωση της ζήτησης του αργού.
Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS και τα σχόλια των ηγετών φαίνεται να ενόχλησαν τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις πολιτικές των BRICS ως «αντι-αμερικανικές» και απείλησε πως όποιο τρίτο κράτος συνεργαστεί μαζί τους θα υποστεί πρόσθετους δασμούς 10%. Στη συνέχεια, στράφηκε ευθέως κατά της Βραζιλίας, κατηγορώντας τις αρχές της χώρας για «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του Ζαΐρ Μπολσονάρου, οι οπαδοί του οποίου είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν βίαια τα αρνητικά για αυτόν αποτελέσματα των εκλογών, ομοίως με το παρολίγον πραξικόπημα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στις ΗΠΑ από τους οπαδούς του Τραμπ.