Άρθρα-Αναλύσεις

Ποιες Πρέσπες; Το Θέμα Είναι η Βουλγαρία

Ποιες Πρέσπες; Το Θέμα Είναι η Βουλγαρία

Στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων, το «δάσος» με τα μπρούντζινα αγάλματα, έργο του φυγόδικου σήμερα πρώην πρωθυπουργού, εθνικιστή, Νίκολα Γκρούεφσκι, δείχνει… μαραμένο. Επτά χρόνια απουσίας του VMRO-DPMNE από την εξουσία, έμεινε αφρόντιστo, παραπεταμένο

Ευρώπη: Οι Προκλήσεις είναι Μπροστά

Ευρώπη: Οι Προκλήσεις είναι Μπροστά

Για έναν νέο άνθρωπο Ευρώπη σημαίνει επιλογές για σπουδές και διαμονή στο εξωτερικό. Σημαίνει κινητικότητα και αλληλεπίδραση με άλλους Ευρωπαίους. Στα 57 αυτά χρόνια ζωής της, η Ευρώπη έχει προσφέρει πολλά. Και στην χώρα μας με την οικονομική  βοήθεια που παρείχε για να κατασκευασθούν μεγάλες υποδομές και να αναπτυχθούν πλείστοι τομείς. Το να είσαι μέλος μια ισχυρής Ένωσης, είναι λόγος υπερηφάνειας με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης που εορτάζεται την 9η Μάϊου. Μακάρι όμως να ήταν έτσι. Είναι γεγονός ότι η ανθεκτικότητα των σχέσεων δοκιμάζεται πάντα σε περιόδους κρίσεων. Και εδώ, το πρόσημο δεν είναι θετικό. Στην οικονομική 

Κβαντικοί Υπολογιστές, το Επόμενο Βήμα

Κβαντικοί Υπολογιστές, το Επόμενο Βήμα

Πέρυσι, κυριάρχησε η ενασχόληση των διεθνών ΜΜΕ , με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), δηλ. την ψηφιακή απομίμηση της ανθρώπινης ικανότητας γνώσεως, μέσω δέσμης ψηφιακών υπολογιστών (ΨΥ). Εφέτος, επικρατεί η συζήτηση για την χρήση των Κβαντικών υπολογιστών (ΚΥ) που χρησιμοποιούν «κιούμπιτς» , τα απειροελάχιστα «πακετάκια» ενέργειας (το αντίστοιχο των ψηφιακών «μπιτς» μνήμης), στην έρευνα των αιτίων και απαντήσεων σ’ όλους τους τομείς της φυσικής νόησης- όχι όμως και της Μεταφυσικής (Αριστοτέλης).

Η Ιστορία του Πετρελαίου στην Ελλάδα Ι

Η Ιστορία του Πετρελαίου στην Ελλάδα Ι

Κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών ακούγονται και γράφονται πολλά για τον ελληνικό ορυκτό πλούτο, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των πετρελαίων. Συχνά τα σχόλια υιοθετούν επιτιμητικό ύφος για την εκάστοτε στάση των ελληνικών κυβερνήσεων. Αρκετοί μάλιστα φθάνουν ή ακόμα και υπερβαίνουν τα όρια της συνωμοσιολογίας, καταγγέλλοντας πως διάφοροι σκοτεινοί κύκλοι που επιβουλεύονται την Ελλάδα και τον λαό της, ενταφιάζουν τον πλούτο της και υπονομεύουν συστηματικά το μέλλον της, με υποχείριά τους κάποια πολιτικά πρόσωπα.

Μεταφορτώσεις και Μεταμορφώσεις

Μεταφορτώσεις και Μεταμορφώσεις

Ο Αριστοτέλης εδίδαξε την ετεργονία των σκοπών: Αλλού σκοπεύεις πχ. τον αποκλεισμό της Ρωσσίας κι ο επιδιωκόμενος  στόχος αποτυγχάνει εξ αιτίας της αλαζονείας της κυβέρνησης.

Έρχεται η Πρώτη Δημοπρασία για τα Πράσινα Πιστοποιητικά Ενέργειας

Έρχεται η Πρώτη Δημοπρασία για τα Πράσινα Πιστοποιητικά Ενέργειας

Στις 26 Ιουνίου θα  πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία για την εξασφάλιση εγγυήσεων προέλευσης από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, δηλαδή ενός «πράσινου»  πιστοποιητικού το οποίο αποδεικνύει ότι μια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας έχει παραχθεί από   Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ). Πριν από περίπου έναν μήνα η Ολομέλεια της   Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) είχε ανοίξει τον δρόμο καθώς είχε αποδεχθεί την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) ως προς τον κανονισμό που αφορά στις σχετικές δημοπρασίες.

Λιγότερος Παρεμβατισμός, Περισσότερος Ανταγωνισμός

Λιγότερος Παρεμβατισμός, Περισσότερος Ανταγωνισμός

Πώς μπορούν οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες με ικανοποιητικές τιμές και ποιότητα; Οταν οι παραγωγοί και οι πωλητές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν και να το προσφέρουν σε τιμές ελκυστικές για τους αγοραστές. Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν υψηλούς μισθούς; Οταν επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές για την εργασία που χρειάζονται. Πώς μπορούν όσοι αναζητούν σπίτι να νοικιάσουν σε λογικές τιμές; 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Ελλάδα Πρέπει να Προσαρμοστεί στον Νέο Τρόπο Πολέμου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Ελλάδα Πρέπει να Προσαρμοστεί στον Νέο Τρόπο Πολέμου

Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα τεχνολογική επανάσταση που θα προκαλέσει κατακλυσμιαίες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον είναι επί της ουσίας μη προβλέψιμο και μη ελεγχόμενο. Ο συντονισμός ανάμεσα σε πολλαπλές πλατφόρμες μάχης (π.χ. πυροβολικό, τεθωρακισμένα, ελικόπτερα) γίνεται συνεχώς δυσκολότερος. Η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στους στρατούς μεγάλων δυτικών χωρών να «απο-ανθρωποποιήσουν», λιγότερο ή περισσότερο, τη διαχείριση πληροφοριών και στη συνέχεια τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Επίσκεψη Ράμα

Η Επίσκεψη Ράμα

Στην  Αθήνα , δεν είναι δυνατόν να ματαιωθή εξ αιτίας της υποθέσεως Μπελέρη , όταν στην Λήμνο και σ’ άλλα Ελληνικά νησιά , γίνονται δεκτοί Τούρκοι με επταήμερη βίζα , πολλοί των οποίων ασφαλώς θα είναι πράκτορες της ΜΙΤ , γιά να μας κατασκοπεύσουν και ίσως ν’ αποτελέσουν δολιοφθορείς αν όχι το πρώτο κύμα Τουρκικής εισβολής σύμφωνα με τα σχολικά βιβλία της γείτονος.

Μεγάλο Σάββατο: Η Νίκη της Πίστης επί του Θανάτου

Μεγάλο Σάββατο: Η Νίκη της Πίστης επί του Θανάτου

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα. 

Ποιους Ευνοεί ο Πληθωρισμός;

Ποιους Ευνοεί ο Πληθωρισμός;

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό και αναδεικνύει την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με κριτήριο την ακρίβεια είναι η έλλειψη υγιούς, ισχυρού ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Οι πρακτικές τύπου καρτέλ που υιοθετούνται από τμήματα της επιχειρηματικότητας, τα οποία έχουν (κακο)μάθει «να τα βρίσκουν» μεταξύ τους και να δουλεύουν με τόσο υψηλά ποσοστά κέρδους επί των δικών τους (ιδίων) κεφαλαίων, που δεν υπάρχουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – και που, δοθείσης της ευκαιρίας, π.χ. κάποιας διεθνούς αναστάτωσης, σπεύδουν να τα διευρύνουν.

Επίσκεψη της Διοίκησης του ΙΕΝΕ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη της Διοίκησης του ΙΕΝΕ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Διοίκηση του ΙΕΝΕ, επ’ ευκαιρία της παρουσίας της στην Κωνσταντινούπολης λόγω του 1ου «Ελληνο-τουρκικού Φόρουμ» (1st ‘‘Greek – Turkish Energy Forum’’), που διεξήχθη στην Βασιλίδα των Πόλεων στις 25 Απριλίου 2024, είχε την τιμή και την ευλογία να γίνει δεκτή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την επομένη της πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης, που έφερε κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αλλά και συνολικά της ΝΑ Ευρώπης, ανώτατα διευθυντικά στελέχη από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οργανισμούς του ελληνικού και τουρκικού ενεργειακού τομέα.

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα Θρήνου και Κατάνυξης

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα Θρήνου και Κατάνυξης

Τη Μεγάλη Παρασκευή προσκυνούμε τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου μας. Την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα Άγια και Φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν’ τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην, και προ πάντων τον σταυρόν και τον θάνατον, α δι’ ημάς εκών κατεδέξατο’ έτι δε και την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέντος αυτώ, σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν”.

Χριστιανισμός και Ελληνικότητα στην Συνάντησή τους

Χριστιανισμός και Ελληνικότητα στην Συνάντησή τους

Η ένωση του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό: Η ένωση του Ελληνισμού, στα πρόσωπα των γνήσιων αναζητητών της Αλήθειας, με τον Χριστιανισμό, ως ενσάρκωση της Παναλήθειας στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, άρχισε με τους Ελληνιστές στην Παλαιστίνη (ελληνιστές ήσαν και οι «επτά» - διάκονοι - πρβλ. τα ελληνικά ονόματα τους: Στέφανος, Νικόλαος, Τίμων, Παρμενάς, Φίλιππος, Πρόχορος, Νικάνωρ) ο σημαντικότερος από τους οποίους, από πλευράς κυρίως ελληνικής παιδείας, ήταν ο Απ. Παύλος

Η Επίσκεψη Μπλίνκεν Δεν Περιόρισε τις Εντάσεις με την Κίνα

Η Επίσκεψη Μπλίνκεν Δεν Περιόρισε τις Εντάσεις με την Κίνα

Η υποδοχή δεν ήταν θερμή: τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχθηκε κατά την άφιξή του στην Κίνα απλώς ένας τοπικός αξιωματούχος. Ο δε αποχαιρετισμός ήταν ολότελα ψυχρός: ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε δίχως να τον ξεπροβοδίσει ούτε ένας Κινέζος επίσημος