Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει το σχέδιό της για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους βιομηχανικούς τομείς που διατηρούν ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, ωστόσο ταλανίζεται από μία σειρά απειλών. Με τους αμερικανικούς δασμούς και τον ασιατικό ανταγωνισμό να απειλούν τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί έχουν επικεντρώσει τις πιέσεις τους στο σημείο που θεωρούν πιο ευάλωτο επί του παρόντος: την κλιματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επί του παρόντος, η ΕΕ έχει θεσπίσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο όσον αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία. Η πώληση οχημάτων εσωτερικής καύσης θα απαγορευτεί το 2035, και ο ευρωπαϊκός στόλος πρέπει να αντικατασταθεί από μοντέλα μηδενικών ρύπων. Στις αρχές της δεκαετίας, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν θέσει εξίσου φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι δεν απείχαν δραματικά από την ατζέντα των Βρυξελλών. Όμως, η αργή υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στην ευρωπαϊκή αγορά έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις για το μέλλον αυτής της στρατηγικής.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ACEA, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, έχοντας το 16,4% του συνόλου για το πρώτο δεκάμηνο του 2025. Τα υβριδικά οχήματα κινούνται σε αρκετά καλύτερη πορεία, με το 34,6% των συνολικών πωλήσεων για το ίδιο διάστημα. Αυτοί οι αριθμοί, όμως, είναι ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους της Κομισιόν και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Χαρακτηριστικά, η πιο επιτυχημένη εταιρεία στην ΕΕ φαίνεται να είναι η Porsche, με μερίδιο BEVs περίπου στο 23% των συνολικών πωλήσεών της για το 2025. Ο γερμανικός γίγαντας Volkswagen βρίσκεται μόλις στο 11%, με τη Stellantis να καταγράφει οριακά υψηλότερες πωλήσεις BEVs.

Οι πωλήσεις BEVs των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών για το 2025. Πηγή: Reuters.
Με τη χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων να υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή αγορά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υποβαθμίσει τους δικούς τους στόχους, ενώ απαιτούν και χαλάρωση των στόχων της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων, ζητούν την επιβίωση των βιοκαυσίμων, τα οποία θεωρούνται κλιματικά ουδέτερα, ως εναλλακτική για τα οχήματα εσωτερικής καύσης. Επιθυμούν, επίσης, προσαρμογές στο πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση, επιτρέποντας τα υβριδικά οχήματα PHEV και τα οχήματα επεκτεινόμενης αυτονομίας EREV.
Ο Πρόεδρος της Stellantis, Τζον Έλκαν, είχε πρόσφατα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις, τα σημαντικότερα σημεία των οποίων φαίνονται να είναι κοινώς αποδεκτά για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η προσέγγιση των ευρωπαϊκών ομίλων για τις ξένες αγορές είναι αρκετά διαφορετική, καθώς γνωρίζουν πως οι καταναλωτές εκεί έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα δεν φαίνεται να έγκειται στην τεχνολογική αδυναμία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών να προσαρμοστούν, αλλά στην απροθυμία τους.