Σχόλιο

Διασυνδέσεις στον…Αέρα

Διασυνδέσεις στον…Αέρα

Ο Γιώργος Σταθάκης εμφανιζόταν βέβαιος, τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές που σήμαναν τον εξοστρακισμό του από την Βουλή, ότι το πρόβλημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική είχε λυθεί οριστικά: Θα εκτελείτο ως εθνικό έργο από την εταιρεία που ίδρυσε για το σκοπό αυτό, ο ΑΔΜΗΕ, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Μπορεί τα προβλήματα της ΔΕΗ και το ύψος των τιμολογίων της να είναι πιο πιασάρικα και να μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα και το δημόσιο διάλογο –κατανοητό υπό τας περιστάσεις- όμως, το ζήτημα με το καλώδιο που θα συνδέσει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα 

Ο Δρόμος Εξυγίανσης της ΔΕΗ θα Είναι Ανηφορικός, Γεμάτος Αγκάθια και Παγίδες

Ο Δρόμος Εξυγίανσης της ΔΕΗ θα Είναι Ανηφορικός, Γεμάτος Αγκάθια και Παγίδες

Εάν κάτι έγινε ξεκάθαρο από την χθεσινή ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή είναι αυτό που το Energia.gr είχε ήδη επισημάνει στην πρόσφατη ανάλυσή μας στο Ενεργειακό Στίγμα, όπου είχαμε παρομοιάσει τη ΔΕΗ με ένα σύγχρονο γόρδιο δεσμό. Στην ομιλία του, ο Κ. Χατζηδάκης, αφού αναφέρθηκε στην εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης και πώς αυτή έχει φθάσει σήμερα στα όρια της κατάρρευσης -κάτι που όμως με αυστηρά χρηματοοικονομικούς όρους δεν είναι απόλυτα ακριβές, η δε συχνή αναφορά σε αυτό μπορεί όντως να επιδεινώσει περαιτέρω τη χρηματοδοτική της επάρκεια- επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πράξει ότι είναι δυνατό για να την ανορθώσει.

Σύγκρουση Δύο Κόσμων

Σύγκρουση Δύο Κόσμων

Η ηλεκτρική καταιγίδα που όλοι ανέμεναν πλησιάζει απειλητική. Το χαντάκι που σκαβόταν για την ΔΕΗ τις τελευταίες δεκαετίες ολοκληρώθηκε και περιμένει, πλέον, την μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας να πέσει μέσα. Ως είθισται, ο κίνδυνος για την εθνική οικονομία, εξαιρουμένης της πιθανότητας να υπάρξει καταστροφικό κενό στην ηλεκτροδότηση της χώρας, πυροδότησε το γνώριμο φαινόμενο της αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν υπάρχουν, όμως, αθώοι. Πολιτική εξουσία και διοικήσεις της Επιχείρησης επιμερίζονται των ευθυνών. Δεν χωρά καμία αμφισβήτηση επ΄αυτού.

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, Κλιματική Αλλαγή και το Ενεργειακό Αποτύπωμα

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, Κλιματική Αλλαγή και το Ενεργειακό Αποτύπωμα

Η καταστροφική καταιγίδα που έπληξε την Χαλκιδική την εβδομάδα που πέρασε αποδόθηκε από όλα σχεδόν τα Μέσα, και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά, στην Κλιματική Αλλαγή η οποία πλήττει ιδιαίτερα την χώρα μας το τελευταίο διάστημα! Προέβλεπαν μάλιστα, με Παπικό αλάθητο τρόπο, ότι τέτοια φαινόμενα από εδώ και εμπρός θα συμβαίνουν όλο και ποιο συχνά και άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπο όχι μόνο να τα αντιμετωπίσουμε αλλά και να τα αποτρέψουμε. Δεν είναι λίγοι δε οι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την κατάσταση, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πηγή του κακού είναι το ενεργειακό αποτύπωμα του σύγχρονου Έλληνα (προφανώς τα 30 εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο δεν χρησιμοποιούν ενέργεια ή την φέρνουν μαζί τους σε πακέτα), το οποίο θα πρέπει άμεσα να εξορθολογιστεί με την υιοθέτηση ενός οικολογικού τρόπου ζωής βασισμένου στην πλήρη ανακύκλωση και στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και στον μηδενισμό των εκπομπών CO2

Η Θαυμαστή Εξωστρέφεια της Energean

Η Θαυμαστή Εξωστρέφεια της Energean

Το γενικό ρεύμα διατείνεται πως στο σύγχρονο υλιστικό κόσμο, δεν υπάρχουν περιθώρια για θαύματα. Και όμως! Μια ελληνική εταιρεία έχει βαλθεί να διαψεύσει τους διαπρύσιους κήρυκες αυτής της κυνικής θεώρησης των πραγμάτων. Η Energean, από την ημέρα της ίδρυσής της, το 2007 δεν έχει πάψει να συντελεί θαύματα. Το τελευταίο είναι η συμφωνία της με την Edison, για την εξαγορά του βραχίονα της τελευταίας στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, έναντι 750 εκατ. δολαρίων.

Δώσε και Μένα Ενέργεια, Μπάρμπα!

Δώσε και Μένα Ενέργεια, Μπάρμπα!

Προξενεί αλγεινή εντύπωση στον συνετό πολίτη αυτής της - ας την πούμε - χώρας, ο ορυμαγδός των πρωτοβουλιών της απερχόμενης, κατά τα φαινόμενα, κυβέρνησης του τόπου, εικοσιτετράωρα πριν απέλθει και εγκατασταθεί, όπως άλλες στο παρελθόν, στο περιβόητο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το τί στριμωξίδι πέφτει για την υπογραφή συμφωνιών που αράχλιαζαν στα συρτάρια της γενικής κυβέρνησης επί τόσα χρόνια, δεν περιγράφεται. 

Ασύμμετρη Πολεμική Τακτική

Ασύμμετρη Πολεμική Τακτική

Μπορεί να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη στρατιωτική υπεροχή των Αμερικανών έναντι του Ιράν, ωστόσο η διαφαινόμενη ασύμμετρη πολεμική τακτική της Τεχεράνης προβληματίζει την Ουάσιγκτον. Η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης τις τελευταίες εβδομάδες, η λεκτική αντιπαράθεση, αλλά και οι ισχυρισμοί περί κατάρριψης drone καταδεικνύουν ότι σε κάθε περίπτωση το Ιράν είναι ένας «υπολογίσιμος» αντίπαλος, τον οποίο δεν θα έπρεπε να υποτιμούν οι ΗΠΑ.

Τα Διφορούμενα της Υπερδύναμης

Τα Διφορούμενα της Υπερδύναμης

Τελικά, τι είναι αυτό που θέλει ο Τραμπ; Φθηνή βενζίνη στην αντλία, ή πόλεμο; Επειδή αυτά δεν συνδέονται μεταξύ τους υπό την έννοια ότι το πρώτο που υπόσχεται στον Αμερικανό πολίτη, δεν επιτυγχάνεται με το δεύτερο. Η πολιτική στάση και οι επιδιώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης επί ημερών Τράμπ, βρίθουν ασυνεπειών και κυρίως, σε ότι αφορά στην ασταθή ρητορική της σε βάρος του Ιράν. Στα τέλη Μαΐου, ο Ντόναλντ δήλωνε πως δεν θέλει πόλεμο με τους Ιρανούς, αλλά αν γίνεται, επιθυμεί να διαπραγματευτεί μαζί τους. Την ίδια περίοδο, ο Τζον Μπόλτον υποστήριζε με μειλίχιο ύφος πως οι στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ 

Η Λάθος Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια

Η Λάθος Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια

Οι χθεσινές (11/6) δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ περί ανάγκης όπως η ΕΕ επικεντρωθεί στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030 σε ότι αφορά την Κλιματική Αλλαγή, αντί να εξετάζουν διαρκώς καινούργιους για αργότερα, όπως λχ για το 2050, είναι ενδεικτικές του νέου κλίματος ρεαλισμού που έχει αρχίσει να εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε κυβερνήσεις και στην βιομηχανία. Με τις Βρυξέλλες να έχουν υιοθετήσει πολύ φιλόδοξους στόχους για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2040, αναμένεται ότι αρκετές χώρες δε θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Οι Εθνικές Εκλογές και το Στοίχημα της Ανάπτυξης

Οι Εθνικές Εκλογές και το Στοίχημα της Ανάπτυξης

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου έστειλε καθαρό μήνυμα, μεταβάλλοντας την πολιτική δυναμική της χώρας και ανοίγοντας νέες προοπτικές. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την καθεστωτική αντίληψη διακυβέρνησης αυτών που διακινδύνευσαν με αλαζονικό ερασιτεχνισμό τις κρισιμότερες κατακτήσεις της νεότερης Ελλάδας – άλλοτε φλερτάροντας με τη δραχμή, άλλοτε αναζωπυρώνοντας νέους εμφυλίους και ανιστόρητες ταξικές ρήξεις και πιο πρόσφατα καταφεύγοντας στο ίδιο πελατειακό μοντέλο που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεoκοπίας. Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει τα εκρηκτικά προβλήματα μιας ναρκοθετημένης οικονομίας που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση. Οι προεκλογικές παροχές, κόστους άνω των 2 δισ. ευρώ, μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η Έκθεση της Κομισιόν και η Ώρα της Αλήθειας

Η Έκθεση της Κομισιόν και η Ώρα της Αλήθειας

Την Τετάρτη, στις συστάσεις προς τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισυνάψει την έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας. Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τις τελικές διατυπώσεις της έκθεσης, ωστόσο έχουν ήδη καταλήξει στις τελικές διαπιστώσεις: Εξαιτίας των προεκλογικών μέτρων που (ομόθυμα…) ψήφισαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπολείπεται του συμφωνημένου στόχου (3,5% ΑΕΠ) κατά 1 ποσοστιαία μονάδα φέτος (1,8 δισ.) και κατά 1,5 μονάδα (2,7 δισ.) το 2020. Εφόσον η Επιτροπή επιμείνει σε αυτές τις εκτιμήσεις, η χώρα θα χρειαστεί να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Μείζον και επίκαιρο ερώτημα: Τι σχέδιο διαθέτουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα;

Κάπου Εδώ Είναι η Αλήθεια για τον Ερντογάν, τους S-400 του Πούτιν και τα F-35 του Τραμπ…

Κάπου Εδώ Είναι η Αλήθεια για τον Ερντογάν, τους S-400 του Πούτιν και τα F-35 του Τραμπ…

Οι αναλυτές, οι διπλωμάτες και οι δημοσιογράφοι, που παρακολουθούν και ασχολούνται με την οξύτατη κρίση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, έχουν βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου. Αδυνατούν να προβλέψουν την τελική εξέλιξη, διότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ούτε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει το τέλος αυτής της ιστορίας. Φαίνεται ότι έχει υποσχεθεί και στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Βλαντιμίρ Πούτιν την θετική κατάληξη της υπόθεσης, μόνο που τα αμερικανικά και τα ρωσικά συμφέροντα συγκρούονται στο θέμα της αγοράς από την Τουρκία των S-400. Και η δικαιολογία είναι γνωστή και έχει πολυδημοσιευθεί στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης: ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-35 κινδυνεύουν να απωλέσουν την απόρρητη τεχνολογία τους από τους Ρώσους. Και επίσης ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα δυτικά οπλικά συστήματα. Χθες ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διαφήμισε την αποφυλάκιση του Τουρκοαμερικανού επιστήμονα της NASA, που φαίνεται πως είναι μέρος μίας συμφωνίας με τον κ. Ερντογάν, αλλά την ίδια στιγμή και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πενταγώνου ομιλούσαν για ισχυρές και πολύ αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία, εάν επιμείνει στη θέση της για εγκατάσταση στο έδαφος της του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που -όπως προαναφέραμε- αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα S-400.

Ομφαλοσκόποι και Καιροσκόποι

Ομφαλοσκόποι και Καιροσκόποι

Κάτω από τη βαριά πολωτική σκιά των κατ' ευφημισμό "Ευρωεκλογών" -με ολίγη από "Αυτοδιοικητικές" - με τη δημόσια προσοχή να έλκεται από τον τερατώδη μαγνήτη της δικομματικής φαγωμάρας, πέρασε σχεδόν απαρατήτητη και ασχολίαστη, μια είδηση-"βόμβα". Για πρώτη φορά στα χρονικά, τα Νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ προωθούν, με διακομματική στήριξη, νομοσχέδιο που σηματοδοτεί τη στρατηγική μεταστροφή των προτεραιοτήτων της υπερδύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε "να αναγνωρίζει τις νέες πραγματικότητες στην περιοχή". Το EastMed Act (νομοσχέδιο "για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο") συντάχθηκε προκειμένου οι ΗΠΑ να παρέχουν στήριξη στους "αξιόπιστους και δημοκρατικούς εταίρους", στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος.

Η Νέα Ενεργειακή Τάξη

Η Νέα Ενεργειακή Τάξη

Είναι εύκολο για το σημερινό παρατηρητή των ενεργειακών αγορών να αισθάνεται ελαφρά σαστισμένος, μη μπορώντας να καταλάβει από πού ακριβώς προέρχονται τα μηνύματα και οι κατευθύνσεις που επηρεάζουν τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, είτε αυτές αφορούν το πετρέλαιο, τον άνθρακα, το φυσικό αέριο ή τον ηλεκτρισμό. Με τις τιμές των ενεργειακών αγαθών να αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, τη διαμόρφωση της ζήτησης (ισχυρή ή σθεναρή) και κυρίως τον ανταγωνισμό μεταξύ προμηθευτών. Οπωσδήποτε το πετρέλαιο εξακολουθεί να παίζει κυρίαρχο ρόλο, αφού η τιμή του (που ως γνωστό καθορίζεται χρηματιστηριακά) επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα των ενεργειακών προϊόντων, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο και πηγαίνοντας στον ηλεκτρισμό. Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, γνωστά ως oil indexed contracts, που έχουν ως σημείο αναφοράς ένα καλάθι ποικιλιών αργού, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε τιμές να αντιστοιχούν (σε ετήσιο μέσο όρο) στο 70% της τιμής του αργού. Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία έχουμε την εμφάνιση ανεξάρτητων κόμβων εμπορικών συναλλαγών φυσικού αερίου (πρόκειται για εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες) γνωστών ως gas trading hubs, όπου οι συμμετέχοντες παίκτες έχουν τη δυνατότητα να ποντάρουν χρηματιστηριακά στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και να εξασφαλίσουν ποσότητες αερίου (δηλ. to book capacity) για φυσική μεταφορά και παράδοση σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Οι Καλοί Φίλοι στα Δύσκολα Φαίνονται

Οι Καλοί Φίλοι στα Δύσκολα Φαίνονται

Την περίοδο του πρώτου Πολέμου στον Περσικό, σε τρέιλερ εκπομπής του CNN ακουγόταν το εξής ανατριχιαστικά κυνικό: «Ζούμε σε ένα κόσμο όπου αλλοτινοί φίλοι γίνονται εχθροί και ορκισμένοι εχθροί γίνονται φίλοι». Ενδιαφέρουσα πρόταση τω όντι, αν και όχι ολότελα αληθινή. Σε τούτο τον κόσμο, λοιπόν, όπου έρχονται διαρκώς τα πάνω-κάτω, υπάρχει μια «φιλία», που παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου: της Αγγλίας με την Τουρκία. Δεν χρειάζεται καν να ανατρέξουμε στο μακρινό παρελθόν, όταν οι δύο «φίλοι» απολάμβαναν την παντοδυναμία τους, ως αυτοκρατορίες. Ακόμη και την περίοδο που, κατά πώς τα έφερε έτσι η ειμαρμένη και πολέμησαν αναμεταξύ τους, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, για τα μάτια της Μέσης Ανατολής, ετούτη η «φιλία», βάσταξε. Πες πως ήταν ένα ατυχές περιστατικό «ενδοοικογενειακής βίας», που έληξε δίχως άλλα παρατράγουδα.

Η Κρίση των Υδρογονανθράκων

Η Κρίση των Υδρογονανθράκων

Από τη στιγμή που άρχισε η διαδικασία εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ελευθέρας Κύπρου, ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα υπήρχε αντίδραση εντονότατη της Αγκυρας. Οι τρεις διαδοχικοί πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που προώθησαν την πολιτική αυτή –Τάσσος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης– είχαν απόλυτη συνείδηση αυτού του ενδεχομένου. Είναι ευφυείς οι Kύπριοι ηγέτες αλλά και ριψοκίνδυνοι, με συντηρητικότερο εξ όλων τον Γλαύκο Κληρίδη, αλλά όχι αρκετά ώστε να αποτρέψει την αγορά των ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-300, που μετεγκαταστάθηκαν εντέλει στην Ελλάδα. Ανήσυχοι εκ φύσεως και δραστήριοι, εκπονούν σχέδια μεγάλης πνοής και υψηλής στρατηγικής, αρχής γενομένης από τον εθνεγέρτη Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με όχι πάντα ευεργετικές συνέπειες.