Η Βρετανία Στρέφεται σε Πλωτές Ανεμογεννήτριες για να Αξιοποιήσει τις Υψηλές Ταχύτητες Ανέμου

Η Βρετανία Στρέφεται σε Πλωτές Ανεμογεννήτριες για να Αξιοποιήσει τις Υψηλές  Ταχύτητες Ανέμου
των Rachel Millard και Lukanyo Mnyanda / Financial Times
Παρ, 5 Ιανουαρίου 2024 - 14:53

Αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως μηχανικός στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Dan Jackson έχει στρέψει τις δεξιότητές του στις πράσινες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να τοποθετήσει εκατοντάδες πλωτές ανεμογεννήτριες έως και 200 χιλιόμετρα απόσταση από τις ακτές της Σκωτίας

γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πρωτοπόρους μηχανικούς της νέας τεχνολογίας που στόχο έχει την αξιοποίηση των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν οι θαλάσσιοι άνεμοι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ΑΠΕ, οι πλωτές ανεμογεννήτριες επιτρέπουν την αξιοποίηση τεράστιων νέων περιοχών στην ανοικτή θάλασσα, ξεπερνώντας τους περιορισμούς των συμβατικών ανεμογεννητριών, οι οποίες είναι στερεωμένες στον πυθμένα της θάλασσας και είναι δύσκολο να εγκατασταθούν πέρα από βάθη 60 μέτρων. Η εγκατάσταση των πλωτών ανεμογεννητριών έχει υψηλότερο κόστος, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι μπορούν να παράγουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια.

«Το αιολικό δυναμικό εκεί έξω είναι πραγματικά τεράστιο», εξηγεί ο Τζάκσον, ιδρυτικός εταίρος και διευθυντής της εταιρείας ανάπτυξης Cerulean Winds με έδρα την Αγγλία, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει ένα δίκτυο τριών συνδεδεμένων πλωτών αιολικών πάρκων σε σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Βόρεια Θάλασσα.

 

Η τεχνολογία είναι το κλειδί για τον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο καθαρό μηδέν έως το 2050. Τα στελέχη της βιομηχανίας πιστεύουν ότι τα πλωτά αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του στόχου των 100 GW για την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ο Τζάκσον στοχεύει σε αρχική φάση να εγκαταστήσει 600 MW μέχρι το 2028, θέτοντας σε πορεία υλοποίησης ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα πλωτών ανεμογεννητριών στη Βρετανία. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, ενώ θα στέλνει όλο και περισσότερο πλεονάζουσα ενέργεια στην ηπειρωτική χώρα καθώς θα μειώνεται η παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Μαζί με στελέχη που εργάζονται σε δεκάδες άλλα πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα στα βρετανικά ύδατα, ο Jackson προετοιμάζει το έδαφος για δύο βασικά γεγονότα εφέτος και τα οποία έχουν στόχο την επανεκκίνηση του τομέα.

Μέσα στους επόμενους μήνες ένας νέος γύρος διαγωνισμών για κρατικά επιδοτούμενες τιμές αναμένεται να προσελκύσει προσφορές από διάφορα πιλοτικά προγράμματα, τα οποία θα ενταχθούν στα δύο επιδεικτικά έργα που λειτουργούν ήδη στα ανοικτά της Σκωτίας.

 
Αιολικά πάρκα (σε λειτουργία και προγραμματισμένα) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου (πηγή: FT)


Επιπλέον, το Crown Estate (ή αλλιώς “η δημόσια περιουσία του Βασιλέως”), το οποίο διαχειρίζεται τις υποθαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας, ελπίζει να προσελκύσει προσφορές στην πρώτη δημοπρασία πλωτής αιολικής ενέργειας εμπορικής κλίμακας στην Κελτική Θάλασσα, στα ανοικτά της νοτιοδυτικής Αγγλίας. "Η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί ένα νέο σύνορο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του Crown Estate, Dan Labbad.

Μέχρι στιγμής, 29 πλωτά έργα έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες μίσθωσης υποθαλάσσιων εκτάσεων από τα 51 που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνολικής χωρητικότητας 37GW, σύμφωνα με τον φορέα της βιομηχανίας ΑΠΕ, RenewableUK. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στη Σκωτία, που ήδη αποτελεί παγκόσμιο κόμβο για την υπεράκτια αιολική βιομηχανία, με τα περισσότερα έργα να βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μόνο δύο μικρά πιλοτικά αιολικά έργα με πλωτές ανεμογεννήτριες που λειτουργούν με συνδυασμένη ισχύ 80MW, σε σύγκριση με τα 14GW από τις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες «σταθερού πυθμένα». Ωστόσο, τα δύο πιλοτικά έργα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της εγκατεστημένης παγκόσμιας ισχύος πλωτών ανεμογεννητριών, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη επιτυχία που έχει σημειώσει η Βρετανία στην αξιοποίηση της πρόσβασης που έχει στη Βόρεια Θάλασσα ώστε να καταστεί πρωτοπόρος στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία. «Είναι ένας από τους καλύτερους αιολικούς διαδρόμους στον κόσμο», εξηγεί ο Τζάκσον.


Hywind: Το πιλοτικό αιολικό πάρκο της Equinor (πηγή: FT)

Ένα από αυτά τα πιλοτικά έργα, το Hywind, κατασκευάστηκε από την Equinor, την κρατική εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας, στα ανοικτά του Peterhead στη Σκωτία και έγινε το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο για παραγωγή ενέργειας το 2017. Η εταιρεία χαιρέτισε το έργο ως επιτυχία, καθώς έχει υψηλό συντελεστή δυναμικότητας (ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέγεθος, που υπολογίζει την παραγωγή των γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας ως ποσοστό της θεωρητικής μέγιστης παραγωγής τους) που διαμορφώθηκε στο 54% κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργία του σε σύγκριση με τον μέσο συντελεστή δυναμικότητας για υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ευρώπη που βρίσκεται στο 49%

Αυτό έπεισε την Equinor να διερευνήσει περαιτέρω τις δυνατότητες κατασκευή έργων στα ανοικτά της Βρετανίας αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. "Επίσης, δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με ομαλούς πυθμένες. Η πλωτή ανεμογεννήτρια αντιπροσωπεύει τη νέα εποχή", όπως δήλωσε ο Halfdan Brustad, αντιπρόεδρος της Equinor για τις ΑΠΕ στο Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ηγήθηκε του έργου Hywind.

Οι τεχνολογικές δοκιμές για πλωτά αιολικά έργα πραγματοποιούνται παράλληλα με την αύξηση του μεγέθους των ανεμογεννητριών, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τουρμπίνα μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια, βελτιώνοντας, έτσι, την οικονομική σκοπιμότητα για πλωτά αιολικά.

 
Εναλλακτικά συστήματα προσόρμισης (πηγή: FT)


Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην προσπάθειά του να κάνει το άλμα από το πιλοτικό στάδιο στην εμπορική λειτουργία, όσον αφορά τις πλωτές ανεμογεννήτριες. Ο Tim Pick, ο υπέρμαχος της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας εκ μέρους της κυβέρνησης, προειδοποίησε σε έκθεσή του τον Απρίλιο ότι η έναρξη λειτουργίας περισσότερων υπεράκτιων αιολικών έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει "περισσότερο παρά λιγότερο δύσκολη", εν μέρει λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών σχεδιασμού και των αργών συνδέσεων με το δίκτυο.

Οι υπουργοί έλαβαν ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων τους τελευταίους μήνες. Εν τω μεταξύ, ο επερχόμενος γύρος μίσθωσης του Crown Estate θα προσφέρει στους κατασκευαστές υπεράκτιας πλωτής αιολικής ενέργειας έκπτωση 50% στα τέλη προαίρεσης (option fees) εάν τα έργα τους καθυστερήσουν να λάβουν έγκριση σχεδιασμού ή άλλου είδους άδειες.

"Προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο για τους υπεύθυνους σχεδίασης των έργων", δήλωσε ο Labbad. "Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα". Ο Pick προειδοποίησε επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενθαρρυνθούν τα λιμάνια να επενδύσουν, ώστε να μπορούν να χειριστούν και να αποθηκεύσουν τα μεγάλα κομμάτια εξοπλισμού που απαιτούνται για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια.

"Τα λιμάνια πρέπει να είναι σε θέση να επενδύσουν το συντομότερο δυνατό πολύ πριν να είναι έτοιμα τα πλωτά αιολικά έργα να αναθέσουν συμβάσεις", δήλωσε ο Pick τον περασμένο μήνα. "Δεν είναι σαφές ότι υπάρχουν τα σωστά μέτρα πολιτικής για να τους κάνουν να νιώσουν άνετα με αυτό".

Η επόμενη δημοπρασία για κρατικές συμβάσεις επιδότησης πρέπει να περιλαμβάνει και κάποια δυναμικότητα σε πλωτή αιολική ενέργεια, δήλωσε ο Ryanne Burges, διευθυντής για τα υπεράκτια αιολικά και την Ιρλανδία στην EDF Renewables UK and Ireland, της οποίας το έργο Blyth ισχύος 258 MW αναμένεται να είναι μεταξύ των υποψηφίων. "Εάν δεν ξεκινήσει εγκαίρως η κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων, θα υπάρξει μαζική οπισθοδρόμηση όσον αφορά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την εμπιστοσύνη προς την εφοδιαστική αλυσίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο", όπως προειδοποίησε.

Ενώ το έργο του δεν είναι ακόμη έτοιμο να υποβάλει προσφορά, ο Τζάκσον δήλωσε ότι έχει ενθαρρυνθεί από την απόφαση των υπουργών να αυξήσουν την προσφερόμενη κρατική υποστήριξη αφότου η δημοπρασία του 2023 απέτυχε να προσελκύσει προσφορές από κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

«Η κυβέρνηση . . . έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να υπάρχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο αμοιβών ώστε να λειτουργήσουν [οι συμβάσεις] για τα πλωτά αιολικά. Οι αλλαγές είναι πολύ θετικές και για τις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί σύντομα να γίνει πολύ ελκυστικό για τις επενδύσεις πλωτών ανεμογεννητριών”.