Η διατήρηση του φυσικού αερίου στην κορυφή του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής συγκρατεί την χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα και σήμερα, Τετάρτη. Πιο συγκεκριμένα, στα 100,56 ευρώ/MWh διαμορφώνεται σήμερα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με ελαφρά πτώση 2% από το χθεσινό άλμα των 102,16 ευρώ/MWh

όταν την αντίστοιχη ημέρα το 2023, ήταν διαμορφωμένη στα 73,55 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση ανήλθε στις 285,02 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα δεσπόζει ξανά το φυσικό αέριο με ποσοστό 51,8%, από 55,4% που ήταν χθες, Τρίτη, και έπονται οι ΑΠΕ με 30,7%, οι εισαγωγές που διατηρούνται σε σχετικά υψηλό επίπεδο, 9,9%, τα υδροηλεκτρικά με σταθερή παρουσία στο 4,3%, ενώ η συμβολή του λιγνίτη παρέμεινε και σήμερα, μηδενική. Ακόμη, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 16,666 MWh και οι εισαγωγές στις 14,100 MWh.

Σημειώνουμε ότι η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα αναφοράς, TTF, κινείται από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, πάνω από τα 30 ευρώ/MWh (30,115 ευρώ/MWh) με ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 1,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το TTF χρησιμοποιείται ως benchmark για την τιμολόγηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα με την εγχώρια αγορά να επηρεάζεται άμεσα από τις διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών τιμών του ορυκτού καυσίμου.

Η εικόνα των εγχώριας αγοράς ενέργειας τον Απρίλιο

Εν τω μεταξύ η τελευταία μηνιαία ανάλυση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, που εκπόνησε το τμήμα ανάλυσης ενεργειακών αγορών του ΙΕΝΕ, για τον Απρίλιο δείχνει ότι η Μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς τον περασμένο μήνα ήταν μειωμένη κατά -50% σε ετήσια βάση και κατά Η μέση ΤΕΑ τον Απρίλιο του 2024 εμφανίστηκε μειωμένη κατά -11% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο και διαμορφώθηκε στα 60,11 ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας μειώθηκε δύο φορές από τον Απρίλιο του 2023, κυρίως χάρη στην ραγδαία υποχώρηση των τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στη ζήτηση ενέργειας για τον περασμένο μήνα, διαμορφώθηκε στις 3,664,887 MWh, με πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,090 MW, ήτοι μειωμένο κατά 4% σε μηνιαίο επίπεδο και αυξημένο κατά 8% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο φορτίο συστήματος για τον μήνα Απρίλιο ανήλθε στα 3,758 MW, ενώ το μέγιστο στα 6,497 MW.

Όσον αφορά στο μερίδιο του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή έφθασε στο 34% του συνολικού μείγματος καυσίμου, όταν τον Μάρτι είχε διαμορφωθεί στο 41%.

Πιο συγκεκριμένα, το μείγμα καυσίμου της χώρας στην ηλεκτροπαραγωγή για τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε από ΑΠΕ σε ποσοστό 60%, από φυσικό αέριο σε ποσοστό 34%, από μεγάλα υδροηλεκτρικά, κατά 4% και από λιγνίτη κατά 2% που σημαίνει ότι το συνολικό ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθε στο εντυπωσιακό 64%.

Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και φυσικό αέριο τον Απρίλιο ανήλθε σε 2,204,568 MWh και 1,256,032 MWh αντίστοιχα, ενώ από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στις 155,728 MWh.

Επίσης, σημειώνουμε ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου της χώρας παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά +20%.

Όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι εισαγωγές ήταν μειωμένες τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με τον μέσο όγκο εισαγωγών να φθάνει στις 15,764 MWh και τις μηνιαίες εισαγωγές στις 472,918 MWh. Αντιθέτως, αυξημένες ήταν τον Απρίλιο οι εξαγωγές ηλεκτρισμού της χώρας, με τον μέσο όγκο εξαγωγών να φθάνει στις 23,436 MWh και τον μηνιαίο στις 703,093 MWh.

Ακόμη, μειωμένες ήταν και εισαγωγές φυσικού αερίου της χώρας, τον προηγούμενο μήνα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, καθώς ανήλθαν σε 3,9 TWh, μειωμένες κατά -26% σε μηνιαία βάση και κατά -2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023.

Πετρέλαιο-Υγρά Καύσιμα

Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα να υποχωρούν κατά -1,18% αυτή την ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας) και να κυμαίνονται, ενδοσυνεδριακά, πέριξ των 82,38 δολαρίων ανά βαρέλι, σε αντίθεση με τις τιμές της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, που ενισχύονται οριακά κατά +0,58% και να βρίσκονται εγγύς των 78,43 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η διαρκής υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, έφερε και την πολυπόθητη αποκλιμάκωση των τιμών των υγρών καυσίμων, με τη μέση τιμή διάθεσης της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στα πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών να έχει διαμορφωθεί για σήμερα, στο 1,893 ευρώ ανά λίτρο, ήτοι, χαμηλότερα από το 1,917 και 1,918 ευρώ ανά λίτρο που διατίθεται από τα πρατήρια των Νομαρχιών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής αντίστοιχα, όταν στην αντλία του Νομού Θεσσαλονίκης έχει διαμορφωθεί στο 1,903 ευρώ ανά λίτρο.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Πρατηριούχων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), οι τιμές χονδρικής διυλιστηρίου, για αύριο, Πέμπτη 16 Μαΐου αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο σε όλο το φάσμα των υγρών καυσίμων –βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης.