Ρωσικά πλοία ξεφορτώνουν χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων στο λιμάνι Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, εδώ και αρκετές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Γιούνους Μπεκ Γειβγκούρωφ, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Στρατηγό Καλίφα Χάφταρ που κυβερνά την ανατολική Λιβύη

Τα ρωσικά φορτία όπλων πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρονται από το υπό ρωσικό έλεγχο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας στο Τομπρούκ της Λιβύης, και περιλαμβάνουν εκτοξευτές πυραύλων, πυροβόλα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κανόνια, και άλλα βαρέα όπλα. Οι πληροφορίες αυτές μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης και επιβεβαιώνονται και από δυτικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα οπλικά αυτά συστήματα πιθανόν να προορίζονται για την εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην ανατολική Λιβύη, όσο και για τη μεταφορά τους σε άλλες αφρικανικές χώρες όπως ο Νίγηρας, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο όπου η Ρωσία αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με την νέα ηγεσία των χωρών αυτών που αναδείχθηκε μέσα από πρόσφατα στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Η αποτυχία της Δύσης με Χαφτάρ 

Αναλυτές με έδρα την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θεωρούν την αυξημένη ρωσική δραστηριότητα της Ρωσίας στη Λιβύη ως αποτέλεσμα της αμερικανικής διπλωματικής τακτικής έναντι του Στρατηγού Χαφτάρ, τακτική που απέτυχε να τον προσεγγίσει ή να τον απομακρύνει από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα πλέον τα ρωσικά όπλα να ρέουν άφθονα προς την αφρικανική ήπειρο και προς χώρες που ενδιαφέρουν έντονα της Μόσχα. Οι επικριτές της αποτυχημένης όπως την χαρακτηρίζουν αμερικανικής διπλωματικής τακτικής και στρατηγικής, λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν με τις κινήσεις της επέτρεψε στη Ρωσία να μετατρέψει τη Λιβύη σε πύλη για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που κατευθύνονται πλέον χωρίς εμπόδια προς χώρες και κυβερνήσεις που συνδέονται και συνεργάζονται με το Κρεμλίνο. Ο Μπεν Φίσμαν, συνεργάτης του Washington Institute for Near East Policy ότι η κινήσεις και η αντιμετώπιση του Στρατηγού Χάφταρ από την αμερικανική διπλωματία υπήρξε εντελώς ακατάλληλη αν όχι αποτυχημένη, κάτι που μετατρέπει σταδιακά τη Λιβύη σε ενδιάμεσο γεωγραφικό κόμβο και διαμετακομιστικό σταθμό για τα ρωσικά όπλα και συμφέροντα.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι εδώ και πολύ καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να έρθουν σε επαφή και όχι να απομονώσουν το Στρατηγό Χάφταρ, ο οποίες όμως αρνείται να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία είτε με απευθείας επαφές είτε μέσω του ΟΗΕ, και συνεχίζει να εντείνει τη συνεργασία του με τη Ρωσία την οποία φαίνεται να εμπιστεύεται σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και την αμερικανική διπλωματία, πάντα φέρεται να λέει σε φίλους και συνεργάτες του, σκεφτείτε τη μοίρα του Καντάφι που τους εμπιστεύτηκε. Ο Μπεν Φίσμαν ο οποίος έχει στο παρελθόν υπηρετήσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια η αμερικανική διπλωματία συνεχίζει την ίδια τακτική απέναντι στον Χάφταρ, χωρίς να υπολογίζει τα κατ' επανάληψη αρνητικά ως τώρα αποτελέσματα, κάτι τονίζει ως Φίσμαν ως συνεχιζόμενη όμοια τακτική ποδοσφαιρικής ομάδας που όμως αποτυγχάνει να σκοράρει ως το τέλος του αγώνα. Ο Μπεν Φίσμαν αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο Στρατηγός Χάφταρ δέχεται συνεχώς επισκέπτες από τη Ρωσία αλλά και πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στη Μόσχα, παράλληλα με τις συναντήσεις που έχει τακτικά με αμερικανούς αξιωματούχους όπως η Βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Εγγύς Ανατολή Μπάρμπαρα Λιφ, αλλά και ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Λιβύη Ρίτσαρντ  Νόρλαντ. Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Στρατιωτικού Διοικητή της Africom και του Ρίτσαρντ Νόρλαντ στην Ντέρνα, επίσκεψη που έγινε μετά τις φονικές πλημμύρες στην βόρεια Λιβύη, ο Στρατηγός Χάφταρ ταξίδεψε στη Μόσχα, διαμηνύοντας στους Αμερικανούς ότι αν τον απομονώσουν θα συνάψει στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα και το Κρεμλίνο, κάτι που σταδιακά γίνεται, παρότι η αμερικανική διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειες να προσεγγίσει και να φέρει τον Στρατηγό Χάφταρ πιο κοντά της με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Μέσω των φίλα προσκείμενων παραστρατιωτικών της Ομάδας Βάγκνερ, η Ρωσία υποστήριξε την αποτυχημένη προσπάθεια του Στρατηγού Χάφταρ να κατακτήσει την ανατολική Λιβύη το 2019, απόπειρα κατάκτησης που ακολούθησε τον εμφύλιο πόλεμο και την ατιμωτική πτώση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία το 2011. Η αμερικανική διπλωματία προσπαθεί να πείσει τον Στρατηγό Χάφταρ και τις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν να συμμετέχουν σε εθνικές βουλευτικές εκλογές με στόχο την επανένωση της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα διαπραγματεύεται μαζί του την μόνιμη εγκατάσταση ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στο Τομπρούκ, με σκοπό να αποκτήσει μια ακόμη βάση στην ανατολική Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ταξίδεψαν στο Νίγηρα και είχαν συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της χώρας που προέκυψε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου χρόνου. Η αμερικανική κυβέρνηση και διπλωματία αγωνιούν για το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται στο Νίγηρα και από την οποία απογειώνονται μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη που εκτελούν αποστολές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αμερικανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δήλωσε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η αμερικανική διπλωματία θεωρεί τον Χάφταρ καλό εταίρο σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, και γι αυτό προτίθεται να κάνει τα στραβά μάτια για το φλερτ του με τη Μόσχα και για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Λιβύη.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την εντεινόμενη διπλωματική και στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Αφρική, γι αυτό και έχουν θέσει σε συναγερμό μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη στη βάση Σιγκονέλα της Σικελίας απ' όπου απογειώνονται για να επιτηρούν τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Λιβύη και όχι μόνον. Ο Μπεν Φίσμαν εκφράζει την άποψη του ότι το Κατάρ και η Αίγυπτος υποστηρίζουν επίσης με οικονομικούς πόρους και στρατιωτική βοήθεια το Στρατηγό Χάφταρ, γι αυτό και λέει ότι η αμερικανική διπλωματία θα πρέπει να επιχειρήσει να επιτύχει τους στόχους της και μέσω αυτόν των χωρών, δεν πρέπει υποστηρίζει να χαθούν και άλλες ευκαιρίες. Ο Φίσμαν υποστηρίζει ότι στο μέλλον οι αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει το δρόμο των κυρώσεων κατά της ανατολικής Λιβύης, κάτι που όμως θα περιέπλεκε τη διπλωματική και πολιτική κατάσταση καθώς ο Στρατηγός Χάφταρ είναι Αμερικανός Πολίτης. Πριν ο Στρατηγός Χάφταρ αποφασίσει με την υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων να αναλάβει την εξουσία στην ανατολική Λιβύη υπήρξε στενός εταίρος της CIA, και επί πολλά χρόνια έζησε στην Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αμερικανοί προσανατολίζονται να εγκαταστήσουν ραντάρ κοντά στην ανατολική Λιβύη αλλά και να στείλουν πλοία στην περιοχή για να μειώσουν τη ρωσική παρουσία στο Τομπρούκ, κάτι όμως που για την ώρα καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

(του ΔΠ, από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")