Βιβλιοπαρουσίαση

Δημήτρη Μπάτση, «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα»

Δημήτρη Μπάτση, «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα»

Η οικονομική κρίση μάς οδηγεί όλους στην ανάγκη αναστοχασμού. Τι έφταιξε και φτάσαμε ώς εδώ; Πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο; Ποιος πρέπει να πληρώσει, οικονομικά και πολιτικά; Ξαναδιάβασα πρόσφατα το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα», το οποίο εκδόθηκεπρώτη φορά στα δύσκολα χρόνια μετά την απελευθέρωση, το 1947, και επανεκδόθηκε σε λιγότερο χαλεπούς καιρούς, το 1977 (εκδόσεις Κέδρος)

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Διεθνές Δίκαιο

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Διεθνές Δίκαιο

Ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο για την ΑΟΖ με το βιβλίο του «ΑΟΖ και Διεθνές Δίκαιο», επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που εδώ και ένα και πλέον χρόνο κυριαρχούν στην επικαιρότητα στην Ελλάδα.

Αναστασία Στρατή: Ελληνικές Θαλάσσιες Ζώνες και Οριοθέτηση με Γειτονικά Κράτη

Αναστασία Στρατή: Ελληνικές Θαλάσσιες Ζώνες και Οριοθέτηση με Γειτονικά Κράτη

Το δίκαιο της θάλασσας δίνει τη δυνατότητα στα παράκτια κράτη να θεσπίζουν "ζώνες δικαιοδοσίας", εντός των οποίων ασκούν συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) (Σύμβαση ΔΘ) αναγνωρίζει τη συνορεύουσα - αρχαιολογική ζώνη μεγίστου εύρους 24 ν.μ. και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μεγίστου εύρους 200 ν.μ.

Η Σημασία του Μπεκτασισμού-Αλεβισμού για τον Ελληνισμό

Η Σημασία του Μπεκτασισμού-Αλεβισμού για τον Ελληνισμό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι απόψεις του καθηγητή Δημήτρη Κιτσίκη, ενός από τους πιο γνωστούς μελετητές της Τουρκίας και των Αλεβήδων της γειτονικής χώρας μετά από τις πρόσφατες ταραχές στην Πλατεία Ταξίμ, που έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό της Ελλάδος το όνομα της ιδιάζουσας αυτής θρησκευτικής ομάδος. Στο "αυτί" του βιβλίου διαβάζουμε:

Μετά τον Ερντογάν τι;

Μετά τον Ερντογάν τι;

Στο νέο τους βιβλίο ο Σταύρος Λυγερός και ο Κώστας Μελάς αναλύουν διεξοδικά σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες τις πτυχές που προσδιορίζουν τη νέα Τουρκία και τις προοπτικές της.

Οικονομική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους

Οικονομική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους

Στο τρίτομο έργο που εξέδωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 19ο αιώνα έως και τις ημέρες μας. Για τη συγγραφή του έργου συνέβαλαν περισσότεροι από είκοσι συνεργάτες

Η Καθ Ημάς Θάλασσα - Γεωστρατηγική Ανάλυση της Μεσογείου

Η Καθ' Ημάς Θάλασσα - Γεωστρατηγική Ανάλυση της Μεσογείου

Η Μεσόγειος Θάλασσα, «η εντός και καθ’ ημάς θάλαττα λεγομένη» κατά τον Στράβωνα, ευρισκόμενη στο κέντρο ενός σχετικά ασταθούς περιφερειακού πλαισίου, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη μορφή του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ολόκληρης της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής αλλά και ευρύτερα.

Πρέσβη Ανδρέα Ιακωβίδη: «International Law and Diplomacy»

Πρέσβη Ανδρέα Ιακωβίδη: «International Law and Diplomacy»

Το βιβλίο του πρέσβη Ανδρέα Ιακωβίδη, ο οποίος υπέγραψε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, «International Law and Diplomacy», με πρόλογο της Dame Rosalyn Higgins, πρώην Προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί ένα από τα από τα πιο ενδιαφέροντα συγγράμματα για το Δίκαιο της Θάλασσας και, φυσικά, εξαιρετικά επίκαιρο στην παρούσα συγκυρία

Τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου 2012

Ζακ Ελλύλ: Το Τεχνικό Σύστημα

Ζακ Ελλύλ: Το Τεχνικό Σύστημα

Στο «Τεχνικό Σύστημα» (1977), ξεκινώντας από έναν ευρύτατο διάλογο με μια πληθώρα σημαντικών στοχαστών −από τον Μάμφορντ, τον Μπωντριγιάρ και τον Λεφέβρ έως τον Αρόν, τον Μακλούαν και τον Ντεμπόρ−, ο Ελλύλ καταδεικνύει διεξοδικά ότι σήμερα η Τεχνική έχει αναπτυχθεί όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά

Οι Υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι Υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το βιβλίο του νομικού και ειδικού επί θεμάτων δικαίου της θάλασσας, Δρ. Γιώργου Π. Παμπορίδη, με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας» αποτελεί μια μελέτη για τις νομικές, διεθνείς πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις στο θέμα των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Η Εξομολόγηση ενός Οικολόγου

Η Εξομολόγηση ενός Οικολόγου

Ο δρόμος για την οικολογική κόλαση είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο θα επηρεάσετε τους φτωχούς αγρότες της Κένυας που καλλιεργούν φασόλια αν σταματήσετε να αγοράζετε τα προϊόντα τους; Ή αν οι γυναίκες στα κάτεργα του Μπαγκλαντές πραγματικά θέλουν να μην αγοράζετε τα ρούχα από τις ραπτομηχανές τους; Όταν αγοράσατε το κινητό σας τηλέφωνο πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι μπορεί να χρηματοδοτείτε τους επαναστατικούς πολέμαρχους που υποχρεώνουν τα παιδιά-στρατιώτες να δουλεύουν σε ορυχεία; Το βιβλίο αυτό περιοδεύει τον κόσμο για να σας αφηγηθεί την κρυμμένη ιστορία πίσω από όλα τα καθημερινά πράγματά μας, και παρέχει μια ηθική πυξίδα μέσα από το ναρκοπέδιο των επιλογών του σύγχρονου καταναλωτή.

Η Ώρα της Γεωπολιτικής

Η Ώρα της Γεωπολιτικής

Εκείνοι που ξεχνούν τη γεωγραφία δεν μπορούν ποτέ να τη νικήσουν. Αυτό είναι το «μάντρα» του νέου βιβλίου του Ρόμπερτ Κάπλαν, «Η εκδίκηση της γεωγραφίας. Τι μας λένε οι χάρτες για τις επερχόμενες συγκρούσεις και τον αγώνα εναντίον της μοίρας»

Νομός Κοζάνης - Η Ενεργειακή Καρδιά της Ελλάδας

Νομός Κοζάνης - Η Ενεργειακή Καρδιά της Ελλάδας

Η Πτολεμαΐδα, στην περιοχή της Κοζάνης, έχει μια μεγάλη ιστορία, ή καλύτερα, έχει πολλές ιστορίες. Μερικές ξεκινούν από το 6000 π.Χ., όταν εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη κατοίκησης. Κάποιες άλλες μιλούν για τους Αιολείς και Αρκάδες και την αρχαία Εορδαία

Νταβούτογλου και Γεωπολιτική -  Μνήμη Τάσου Παπαδόπουλου

Νταβούτογλου και Γεωπολιτική - Μνήμη Τάσου Παπαδόπουλου

Στο παρόν κείμενο κατατίθεται μία σύντομος παρουσίαση της διαδρομής - από την θεωρία στην εφαρμογή - των γεωστρατηγικών απόψεων του Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως αυτές εμφανίζονται στο έργο του Stratejik derinlik. "Turkiye'nin Uluslararasi Konumu" (Στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας), Kure Yaymlari, Istanbul, 2004 (2001)

Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν

Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μουράτ Καραγιλάν «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», σε μετάφραση Σάββα Καλεντερίδη. Μια εξαιρετική απόδοση στα ελληνικά, από έναν καλό γνώστη της τουρκικής γλώσσας, της Τουρκίας και του Κουρδικού Ζητήματος. Το βιβλίο δεν θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει σε πιο κατάλληλη στιγμή