Σε έναν ογκώδη τόμο οι εκδόσεις «Ηρόδοτος» συγκέντρωσαν μια σειρά άρθρων, συνεντεύξεων και άλλων δημοσιεύσεων του Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη, τα οποία εκτείνονται χρονικά από το 1995 μέχρι και το 2012. Το βιβλίο απoτελεί τον πρώτο τόμο του έργου «Verba Geopolitica et Ιslamica 1995-2012» και καλύπτει μία εκτεταμένη θεματική που περιλαμβάνει την γεωπολιτική της Τουρκίας, τον ρόλο του πολιτικού Ισλάμ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το γεωστρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής

Σε έναν ογκώδη τόμο οι εκδόσεις «Ηρόδοτος» συγκέντρωσαν μια σειρά άρθρων, συνεντεύξεων και άλλων δημοσιεύσεων του Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη, τα οποία εκτείνονται χρονικά από το 1995 μέχρι και το 2012. Το βιβλίο απoτελεί τον πρώτο τόμο του έργου «Verba Geopolitica et Ιslamica 1995-2012» και καλύπτει μία εκτεταμένη θεματική που περιλαμβάνει την γεωπολιτική της Τουρκίας, τον ρόλο του πολιτικού Ισλάμ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το γεωστρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και την Αν. Μεσογείου.

Ο Καθηγητής Ι.Θ. Μάζης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι από τους πρωτοπόρους στην χώρα μας σε θέματα γεωπολιτικών αναλύσεων και ο εν λόγω τόμος δίνει μία αντιπροσωπευτική εικόνα της δημόσιας παρέμβασής του σε θέματα Γεωπολιτικής, στα οποία, στην χώρα μας, έως πολύ πρόσφατα, δινόταν ελάχιστη προσοχή.

Η θεματολογία των δημοσιευμάτων που περιλαμβάνονται στον εν λόγω τόμο αφορούν ζητήματα της διεθνούς σκηνής που σχετίζονται με την θέση της χώρας μας στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, εξετάζονται η γεωπολιτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο ρόλος των ΗΠΑ, οι διαχρονικές εξελίξεις στο Κυπριακό, το Ελληνικό Εθνικό Αμυντικό Δόγμα-Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, αλλά και η γένεση και ανάπτυξη του ισλαμιστικού φαινομένου στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, με αποκορύφωμα την εκλογή Ερντογάν, τα μυστικά Ισλαμικά Τάγματα σε σχέση με την οικονομική και πολιτική διάσταση του Ισλάμ στη σύγχρονη Τουρκία, η διεθνής ισλαμιστική τρομοκρατία, η στρατηγική Νταβούτογλου, η επίπτωση της πολιτικής του ΑΚΡ στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, οι προοπτικές σύστασης ένος άξονα Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, η πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή μετά την εκλογή Ομπάμα κ.ά.

Μέσα από τη συγγραφική αυτή δραστηριότητα ο καθηγητής Μάζης αναλύει ιστορικά φαινόμενα που αφορούν τη φυσιογνωμία της σημερινής Τουρκίας, ιδίως μετά την ανάδειξη του Ερντογάν στο «τιμόνι»της γείτονος, καθώς και το γεωπολιτικό περιιβάλλον, με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την χώρα μας.

Πολύ συχνά, μάλιστα, όπως φαίνεται και στα άρθρα που περιλαμβάνει το «Verba Geopolitica et Ιslamica 1995-2012», επιδιώκει να διαλύσει «εύπεπτους» και διαδεδομένους μύθους που κατά καιρούς δεσπόζουν στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, όπως η «ελληνοτουρκική φιλία» ή η πεποίθηση πως η χώρα μας είναι «καταδικασμένη» στο διηνεκές σε ρόλο «Ψωροκώσταινας» και «δορυφόρου» της Άγκυρας και, πιο πρόσφατα, οι ψευδαισθήσεις που είχαν καλλιεργηθεί για την προώθηση της δημοκρατίας στην Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή δια της «Αραβικής Άνοιξης». Παράλληλα, με ρεαλισμό και επιστημονική τεκμηρίωση, ο Καθηγητής Μάζης αναφέρεται σε θέματα όπως αυτά των υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο ή της χάραξης της ΑΟΖ, αποφεύγοντας τον βερμπαλισμό και την επιπολαιότητα, που, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό, κυριαρχούν στα ελλαδικά ΜΜΕ για τα ζητήματα αυτά.


Verba Geopolitica et Islamica , τ . Α΄

Συγγραφέας: Ιωάννης Θ . Μάζης

Εισαγωγή-επιμέλεια-σχόλια: Κυριάκος Νικολάου - Πατραγάς

Εκδόσεις Ηρόδοτος, 2013

ISBN 978-960-485-064-8 (τόμος Α΄)

ISBN 978-960-485-063-1 (τόμος Α΄-Β΄)