Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, λέκτορας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, προσεγγίζει το θέμα του «απαλλαγμένος» από την υποχρέωση να το εντάξει στο φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η ιδιαιτερότητα όμως αυτού του βιβλίου δεν περιορίζεται στον τρόπο προσέγγισης του θέματος, αλλά εντοπίζεται στη θεματική του. Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν είναι γνωστή η ύπαρξη και η αντίστοιχη δραστηριότητα των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών δυνάμεων οι οποίες εξέφρασαν μια αντιπολιτευτική δυναμική μετά το 1920, έναντι των αντίστοιχων δυνάμεων που ίδρυσαν την τουρκική δημοκρατία

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, λέκτορας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, προσεγγίζει το θέμα του «απαλλαγμένος» από την υποχρέωση να το εντάξει στο φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ιδιαιτερότητα όμως αυτού του βιβλίου δεν περιορίζεται στον τρόπο προσέγγισης του θέματος, αλλά εντοπίζεται στη θεματική του. Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν είναι γνωστή η ύπαρξη και η αντίστοιχη δραστηριότητα των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών δυνάμεων οι οποίες εξέφρασαν μια αντιπολιτευτική δυναμική μετά το 1920, έναντι των αντίστοιχων δυνάμεων που ίδρυσαν την τουρκική δημοκρατία. Μοναδικός εκφραστής των τελευταίων υπήρξε ο Μουσταφά Κεμάλ. Το βιβλίο αναλύει τις δυνάμεις των «μη προνομιούχων», εκείνων που είχαν μπει στο περιθώριο από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας και μετά, και οι οποίοι εντέλει εκφράστηκαν πολιτικά μέσω του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της «δεύτερης δημοκρατίας» στην Τουρκία.

Tο βιβλίο «Η δεύτερη μεταπολίτευση στην Τουρκία: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Η άνοδος των μη προνομιούχων» εξετάζει με σαφήνεια και πρωτοτυπία την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας από το 1920 και διατυπώνει προβλέψεις για τον μετασχηματισμό του πολιτικού της συστήματος. Ο συγγραφέας έχει βαθιά γνώση των πραγμάτων στη γείτονα και αναλύει διεξοδικά την πορεία των "μη προνομιούχων". Αυτών δηλαδή που εξέφρασε πολιτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2002 και μετά. Για πρώτη φορά ο Έλληνας αναγνώστης κατανοεί τη νοοτροπία που διακατέχει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, την ιδεολογία του και τον μετασχηματισμό που επέφερε στην τουρκική κοινωνία.

Οι όροι "δεύτερη μεταπολίτευση" και "μη προνομιούχοι" επελέγησαν για να τονίσουν τον παραλληλισμό που υπάρχει ανάμεσα στη μεταπολίτευση του 1974 και την άνοδο των μη προνομιούχων στην εξουσία το 1981 στην Ελλάδα και στις αντίστοιχες εξελίξεις στην Τουρκία. Ο παραλληλισμός αυτός, όπως τονίζεται και εξηγείται με σαφήνεια στο βιβλίο, δεν αφορά την εσωτερική δυναμική των δύο χωρών, αλλά βασίζεται στις διεθνείς αξίες, εκφραζόμενες μέσω του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες κυριάρχησαν στις δύο χώρες από το 1980 και μετά.

Οι αξίες εκφράστηκαν στην Ελλάδα μέσω της Αριστεράς από το 1980 και μετά. Στην Τουρκία αντίθετα οι διεθνείς αξίες εκφράστηκαν μέσω της "Δεξιάς-Ισλάμ".

Η δεύτερη μεταπολίτευση στην Τουρκία - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η άνοδος των "μη προνομιούχων"


Συγγραφέας: Χρήστος Ν. Τεάζης
Μετάφραση: Λιάνα Μυστακίδου

Εκδόσεις Πατάκη, 2013
σελ. 231
ISBN 978-960-16-4631-2