Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι απόψεις του καθηγητή Δημήτρη Κιτσίκη, ενός από τους πιο γνωστούς μελετητές της Τουρκίας και των Αλεβήδων της γειτονικής χώρας μετά από τις πρόσφατες ταραχές στην Πλατεία Ταξίμ, που έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό της Ελλάδος το όνομα της ιδιάζουσας αυτής θρησκευτικής ομάδος. Στο "αυτί" του βιβλίου διαβάζουμε:
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι απόψεις του καθηγητή Δημήτρη Κιτσίκη, ενός από τους πιο γνωστούς μελετητές της Τουρκίας και των Αλεβήδων της γειτονικής χώρας μετά από τις πρόσφατες ταραχές στην Πλατεία Ταξίμ, που έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό της Ελλάδος το όνομα της ιδιάζουσας αυτής θρησκευτικής ομάδος. Στο "αυτί" του βιβλίου διαβάζουμε:

"Από την δεκαετία του 1960 ο Κιτσίκης που πρόσκειται στον αλεβισμό, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι το μέλλον του ελληνοτουρκικού χώρου εξαρτάται από τους αλεβήδες. Γιατί; Διότι είναι ο συνδετικός κρίκος Ελλήνων και Τούρκων. Προσφάτως, η Καθημερινή σε άρθρο της εσημείωνε την ελληνομανία που εξαπλώνεται στην Τουρκία: Είμεθα στην καταγωγή Έλληνες και Ορθόδοξοι και απεχθανόμαστε το Ισλάμ, επαναλαμβάνουν όλο και περισσότεροι Τούρκοι.

Σήμερα, τρεις είναι οι δυνάμεις στην Τουρκία: 1. Το κοσμικό καθεστώς των στρατιωτικών κεμαλιστών που απεχθάνονται το Ισλάμ αλλά και τον Χριστιανισμό. 2. Οι αλεβήδες δηλαδή το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας που δηλώνουν κεμαλιστές μόνο και μόνο επειδή απεχθάνονται το Ισλάμ αλλά ως θρησκευόμενοι είναι έτοιμοι να συνεργασθούν με την Ορθοδοξία. 3. Οι σουνίτες μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων που απεχθάνονται την Ευρώπη και τους χριστιανούς και που την είσοδό τους στην ΕΕ θα την ήθελαν για να απαλλαγούν από τους στρατιωτικούς κεμαλιστές. Αυτές οι τρεις δυνάμεις δεν δύνανται να παραμείνουν ενωμένες. Ο πάπας έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη, όχι τόσο από τον φόβο των μουσουλμάνων, αλλά ιδίως από τον φόβο των στρατιωτικών κεμαλιστών του κοσμικού καθεστώτος που θα ενωθούν με τα κοσμικά στοιχεία της δυτικής Ευρώπης για να αποβάλουν τον χριστιανισμό από τον ευρωπαϊκό χώρο.

Εάν τελικά η Τουρκία αποκλεισθεί από την Ευρώπη, κάτι πολύ πιθανόν, τότε οι ισλαμιστές μάλλον θα υπερισχύσουν με αποτέλεσμα να διαμελισθεί η Τουρκία με την προτροπή των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει να ενισχύσουν την αυτονομία του τουρκικού Κουρδιστάν και που, εν πάση περιπτώσει δεν θα αποδεχθούν ποτέ όλος ο τουρκικός όγκος να περάσει στο ισλαμικό στρατόπεδο. Συνεπώς στην περίπτωση διαμελισμού, το κεμαλικό κοσμικό κράτος θα καταρρεύσει και θα συγκροτηθεί στην δυτική Τουρκία ένα αλεβιδικό κράτος που θα δυνηθεί να οικοδομήσει μία συνομοσπονδία με την Ελλάδα, έχοντας την Κωνσταντινούπολη ως συνομοσπονδιακή πρωτεύουσα και την αμερικανική υποστήριξη. Η σχέση με την ΕΕ του ελληνοτουρκικού συνόλου μπορεί να είναι ανάλογη με την σημερινή σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρώπη, δηλαδή κάπως πιο χαλαρή από την πλήρη ένταξη, κάτι που θα επιβάλει στην Ελλάδα μία προσαρμογή στο παρόν καθεστώς που γνωρίζει της πλήρους εντάξεως".

Ο Δημήτρης Κιτσίκης (γεν. στην Αθήνα, 2 Ιουνίου 1935) είναι τουρκολόγος και διεθνολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οττάβας στον Καναδά από το 1970, μέλος της Καναδικής Ακαδημίας (Royal Society of Canada) από το 1999, με δημοσιευμένη (το 1963) διδακτορική διατριβή του 1962 από τη Σορβόννη των Παρισίων.


"Η σημασία του μπεκτασισμού-αλεβισμού για τον ελληνισμό
"

Δημήτρης Κιτσίκης

εκδόσεις Εκάτη, 2006
154 σελ.
ISBN 960-408-058-Χ, ISBN-13 978-960-408-058-8, [Κυκλοφορεί]