ENTSO-E: Η Ελλάδα Διαθέτει Ενεργειακή Επάρκεια για το Χειμώνα – Δικλείδα Ασφαλείας οι Εισαγωγές

ENTSO-E: Η Ελλάδα Διαθέτει Ενεργειακή Επάρκεια για το Χειμώνα – Δικλείδα Ασφαλείας οι Εισαγωγές
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 3 Δεκεμβρίου 2025 - 07:50

Χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού εισέρχεται η Ελλάδα στη χειμερινή περίοδο, 2025–2026, σύμφωνα με το νέο Winter Outlook του ENTSO-E, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα διαθέτει επάρκεια ισχύος, αλλά επισημαίνει ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες, ιδίως σε περιόδους χαμηλής παραγωγής από ΑΠΕ, η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί ενίσχυση μέσω εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το Outlook, η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα χωρών μαζί με την Γερμανία, την Δανία και το Βέλγιο, που 

βασίζουν τη λειτουργία τους στις διασυνδέσεις, ιδίως όταν η κάλυψη της ζήτησης απαιτεί τη χρήση πιο ευέλικτων εργαλείων τεχνολογίας.

Πρόκειται για τις ώρες αιχμής όπου η παραγωγή από ΑΠΕ δεν επαρκεί και το σύστημα στρέφεται σε συμβατικές μονάδες φυσικού αερίου κα λιγνίτη, αποθήκευση, αλλά και εισαγωγές για να καλύψει τη ζήτηση.

Το ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση, έχει στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές που αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη πηγή καθαρής διαθέσιμης ισχύος. Ωστόσο, χρειάζεται η θερμική παραγωγή για την ασφάλεια του συστήματος κατά τις χειμερινές περιόδους αιχμής.

Την ίδια στιγμή, τα υδροηλεκτρικά προσφέρουν μια επί πλέον ασφάλεια, καθώς τα αποθέματα νερού στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο βασικό σενάριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, που λαμβάνει υπόψη τη θεωρία ότι τα επίπεδα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, η Ελλάδα καλύπτει κανονικά τις ανάγκες αιχμής του χειμώνα.

Η προειδοποίηση του ENTSO-E αφορά στις περιόδους έντονης πίεσης στο σύστημα, όταν η παραγωγή ΑΠΕ, κυρίως η αιολική, είναι χαμηλή,  δεν υπάρχει επαρκής αποθήκευση και η ζήτηση κορυφώνεται λόγω του ψύχους.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ενίσχυση μέσω εισαγωγών, κυρίως από την Ιταλία και την Βουλγαρία, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από το coupling. Η χώρα διαθέτει ικανοποιητικό περιθώριο εισαγωγών, σε μεσαία επίπεδα όσον αφορά στη μέγιστη ζήτηση, με το καλώδιο Ελλάδα–Ιταλία και τη γραμμή Ελλάδας–Βουλγαρίας να αποτελούν τους βασικούς άξονες περιφερειακής ευελιξίας.

Η έκθεση προβλέπει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατά 2,9% σε σχέση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκριτική πρόβλεψη, ωστόσο εκτιμάται ότι ακολουθεί την ίδια τάση, με την κορύφωση να εμφανίζεται το δίμηνο, Ιανουάριος–Φεβρουάριος, λόγω της μεγαλύτερης ανάγκης για θέρμανση και της αυξημένης κατανάλωσης από κατοικίες και επιχειρήσεις.

Συνοπτικά, το Outlook καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σταθερό υπό τρεις βασικές προϋποθέσεις. Την αδιάλειπτη λειτουργία των θερμικών μονάδων, την αποφυγή καταστάσεων χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ με φαινόμενα παγετού και την πλήρη διαθεσιμότητα του coupling με την Ιταλία και την Βουλγαρία.

Ιδίως η διασύνδεση με τη γειτονική βαλκανική χώρα προσφέρει ζωτικής σημασίας ευελιξία, ενώ το υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας–Ιταλίας χαρακτηρίζεται από τον ENTSO-E ως στοιχείο–κλειδί της ευρωπαϊκής περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός επισημαίνει, τέλος, ότι τα μεγάλα έργα διασυνδέσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως το Ελλάδα–Κύπρος–Ισραήλ (EuroAsia Interconnector), η δεύτερη γραμμή Ελλάδας–Ιταλίας και το Ελλάδα–Αίγυπτος, θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας ολότελα νέας αγοράς ηλεκτρισμού κατά τα επόμενα χρόνια που θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr