Στο νέο τους βιβλίο ο Σταύρος Λυγερός και ο Κώστας Μελάς αναλύουν διεξοδικά σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες τις πτυχές που προσδιορίζουν τη νέα Τουρκία και τις προοπτικές της.

Στο νέο τους βιβλίο ο Σταύρος Λυγερός και ο Κώστας Μελάς αναλύουν διεξοδικά σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες τις πτυχές που προσδιορίζουν τη νέα Τουρκία και τις προοπτικές της.

Η Τουρκία του 2013 δεν θυμίζει σε πολλά την Τουρκία του 2002. Τότε, το νεοοθωμανικό κόμμα του Ερντογάν βρέθηκε στην κυβέρνηση επειδή δεν είχε ευθύνη για την οικονομική κρίση που είχε πλήξει βάναυσα την τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, τα τρία από τα τέσσερα κόμματα εξουσίας εκείνης της εποχής πετάχτηκαν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, ενώ το τέταρτο ακόμα προσπαθεί να ορθοποδήσει. Ο Σταύρος Λυγερός οδηγεί τον αναγνώστη στους μαιάνδρους της γείτονος, φωτίζοντας τους τρόπους με τους οποίους η πολιτική της επηρεάζει καθοριστικά την Ελλάδα.

Οακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στους νεοοθωμανούς και στους κεμαλιστές είχε τα πάντα: εκλογικές μάχες, πολιτική ίντριγκα, δημοψηφίσματα, διαπλοκή του «βαθέος κράτους» με το οργανωμένο έγκλημα, συνωμοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήματος, αμερικανικό «δάκτυλο», αντικρουόμενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, βαρόνους του χρήματος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος διασυνδέεται με τον σχεδόν 30ετή πραγματικό πόλεμο ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στους Κούρδους αντάρτες. Ο αγώνας του ΡΚΚ διαχώρισε αμετάκλητα την κουρδική ταυτότητα από την τουρκική. Όταν το 1999 οι Τούρκοι πανηγύριζαν τη σύλληψη του Οτσαλάν, πίστευαν ότι είχαν καταφέρει το τελειωτικό πλήγμα. Σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν διαπραγματεύεται με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη μία πολιτική λύση, η οποία είναι ασαφές πού θα οδηγήσει. Θα δώσει φτερά στην Τουρκία ή αντιθέτως, μεσομακροπρόθεσμα, θα αμφισβητήσει την ακεραιότητά της;

Σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αναδιατάσσονται και στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύπτονται μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ηδιψασμένη για ενέργεια Τουρκία δεν θέλει να μείνει εκτός νυμφώνος. Εκμεταλλευόμενη και τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης, η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ από κοινού με τη Δύση ετοιμάζεται να δρομολογήσει για το Κυπριακό λύση τύπου Ανάν.Ο Σταύρος Λυγερός φωτίζει υπό το νέο αυτό πρίσμα όχι μόνο το ζήτημα της ΑΟΖ, αλλά και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών. Στο πλαίσιο αυτό ανασκευάζει κυρίαρχους μύθους, όπως η «εξημέρωση του θηρίου» και «καλός ο Ερντογάν κακοί οι στρατηγοί».

Τον χάρτη της τουρκικής οικονομίας συνθέτει ο Κώστας Μελάς. Με βάση πρωτογενή στατιστικά στοιχεία αποκωδικοποιεί τα μεγέθη, τη δυναμική και τις αντιφάσεις της. Μπορεί το κύμα ιδιωτικοποιήσεων να προκάλεσε μεγάλες εισροές πόρων, αλλά αυτό που μέχρι τώρα είναι πλεονέκτημα είναι και η αχίλλειος πτέρνα του τουρκικού αναπτυξιακού μοντέλου. Εάν, λόγω και της διεθνούς κρίσης, σταματήσει η εισροή κεφαλαίων, η φούσκα θα σκάσει, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια.

Συγγραφέας: Σταύρος Λυγερός, Κώστας Μελάς

Εκδότης: Πατάκη