Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να υποβάλουν τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα με βάση του ευρωπαϊκούς στόχους, πολύ πριν από το τέλος του 2019, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των έργων αιολικής ενέργειας στην περιοχή.

Ο Giles Dickson, μιλώντας την περασμένη βδομάδα, στην υπουργική συνάντηση της CESEC (Central and South Eastern Europe Connectivity), στη Σόφια, τόνισε πως τα σχέδια θα πρέπει να καλύπτουν την ολοκλήρωση των περιφερειακών ενεργειακών αγορών και την ανάπτυξη κοινών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου για έργα αιολικής ενέργειας στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατά τη γνώμη του, η αύξηση οφείλεται σε μια σειρά από απότομες ή και αναδρομικές αλλαγές στα εθνικά συστήματα της περιοχής, από το 2013. «Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τις ίδιες εγκαταστάσεις », δήλωσε ο Dickson.

Σημείωσε, επίσης, πως για να μπορέσουν οι καταναλωτές να επωφεληθούν πλήρως από την αιολική ενέργεια, θα πρέπει οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα να μετασχηματιστούν, παροτρύνοντας τη CESEC να καταρτίσει έναν κατάλογο με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας διεξήχθησαν, την περασμένη Δευτέρα, τρείς διαγωνισμοί ΑΠΕ, ένας για αιολικά, και δύο για φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 283.31 MW.  Οι τιμές που πρόσφεραν οι ενδιαφερόμενοι κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης. «Η σημερινή διαδικασία απέδειξε ότι είναι απολύτως εφικτό να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να προκύψει σημαντική επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας», τόνισε μετά το τέλος του διαγωνισμού ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, παρατηρώντας πως «οι δημοπρασίες οδήγησαν σε μείωση τιμών στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών κατά περίπου 20%, σε σύγκριση με εκείνες του πιλοτικού διαγωνισμού του 2016 και πάνω από 35% στις επενδύσεις αιολικών». Οι κορυφαίες τιμές που επιτεύχθηκαν στις τρεις δημοπρασίες της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης για τις επόμενες δημοπρασίες, που θα διοργανωθούν προς το τέλος του 2018. Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, υπογράμμισε πρόσφατα πως «στην Ελλάδα ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα από διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης θα καταλήξουμε, τον Σεπτέμβριο, στα κατάλληλα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων».

Από την άλλη μεριά, η WindEurope, σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2017 επεσήμανε πως οι στόχοι για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο οποιασδήποτε στρατηγικής για τη μείωση του άνθρακα. Μεταξύ άλλων παρατηρήσεων, τόνιζε την ανάγκη πιο φιλόδοξων υποχρεώσεων από τους προμηθευτές καυσίμων προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των μεταφορών. Ο συγκεκριμένος  τομέας είναι ο μόνος στον οποίο αυξάνονται οι εκπομπές ρύπων. Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για τις οδικές μεταφορές θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό στη μείωση των ρύπων σύμφωνα με τη WindEurope, η οποία χαιρέτησε την πρόσφατη συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. που προέβλεπε ότι το 32% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2030.