Πτώση 28% στα κέρδη πρώτου τριμήνου, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η Exxon Mobil, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εξαιτίας των ασθενέστερων περιθωρίων διύλισης και των χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου, τα οποία αντιστάθμισαν την αύξηση στον όγκο των πωλήσεων

Γενικότερα, τα τελευταία αποτελέσματα από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανάμεσα στις οποίες οι Chevron και TotalEnergies, αντικατοπτρίζουν μια απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου μετά από έναν θερμότερο από το συνηθισμένο χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, εξαιτίας του οποίου η ζήτηση εμφάνισε μείωση και τα αποθέματα κινήθηκαν ανοδικά.

Η Exxon, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης συμφωνίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources, σημείωσε χαμηλότερα κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 8,22 δις δολ., έναντι καθαρών κερδών ύψους 11,43 δις δολ. πριν από ένα χρόνο. Η μετοχή υποχώρησε 1,8% στις συναλλαγές πριν από την αγορά στα 119,25 δολάρια μετά την ανακοίνωση κέρδους ανά μετοχή 2,06 δολαρίων, 6% λιγότερο από την κοινή εκτίμηση των αναλυτών της Wall Street για 2,20 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της LSEG.

Τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 14% λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, ενώ τα κέρδη της διύλισης μειώθηκαν κατά 67% λόγω ασθενέστερων περιθωρίων καυσίμων, παραγώγων από το mark-to-market και υψηλότερου κόστους συντήρησης. Ωστόσο, οι δραστηριότητές της στα χημικά εμφάνισαν διαφορετική εικόνα, με τα κέρδη να υπερδιπλασιάζονται λόγω του χαμηλότερου κόστους εισροών και υψηλότερων περιθωρίων κέρδους, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα κέρδη ύψους 8,22 δις δολ. για το πρώτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου ήταν μειωμένα κατά 29% σε σύγκριση με τα προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 11,62 δις δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν τα δεύτερα υψηλότερα για πρώτο τρίμηνο εδώ και μια δεκαετία, με πρώτα τα αντίστοιχα περυσινά, δήλωσε η Chief Financial Officer της Exxon Mobil, Κάθριν Μίκελς. Η πτώση οφείλεται εν μέρει σε προσαρμογές του ισολογισμού φόρων και αποθεμάτων, όπως είπε. «Κάθε τρίμηνο, έχουμε ορισμένα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με αυτά τα μεμονωμένα μεγέθη», είπε. «Μερικές φορές είναι ευνοϊκά, αυτή τη φορά ήταν δυσμενή». Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ η εταιρεία πώλησε το φυσικό της αέριο σε τιμή που ήταν 32% χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Τα αποτελέσματα στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν χάρη στο χαμηλότερο κόστος και τους υψηλότερους όγκους από τις δραστηριότητες της Exxon στη Γουιάνα, όπου το πιο πρόσφατο πλοίο παραγωγής σημείωσε πλήρη παραγωγή νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ενδεικτική της αύξησης ήταν η πρόσφατα ανακοίνωση της Hess, ενός από τους εταίρους της Exxon στη νοτιοαμερικανική χώρα, για άνοδο στην παραγωγή της κατά 70% σε ετήσια βάση.

«Οι όγκοι του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, λόγω της αύξησης της παραγωγής στη Γουιάνα, όπου η ακαθάριστη παραγωγή έφτασε το ρεκόρ των 600.000 βαρελιών την ημέρα», δήλωσε ο Peter McNalley, αναλυτής της Third Bridge. Οι κεφαλαιακές δαπάνες της Exxon το περασμένο τρίμηνο ήταν οι χαμηλότερες εδώ και επτά τρίμηνα και ο εξορθολογισμός των εργασιών της επέκτεινε αυτό που αποκαλεί διαρθρωτική εξοικονόμηση κόστους κατά 400 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η εταιρεία αύξησε τις ταμειακές της ροές κατά 1,7 δις δολ. σε μετρητά το περασμένο τρίμηνο για να κλείσει την περίοδο με 33,3 δις δολ.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Pioneer από την Exxon

Η εξαγορά της Pioneer από την Exxon αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η Exxon έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης με μια ομάδα που εργάζεται χωριστά από την επιχείρηση, είπε η Μίκελς. «Αισθανόμαστε πολύ καλά για τις αλληλεπιδράσεις μας με τους ανθρώπους της Pioneer και φροντίζουμε να βάζουμε τα δυνατά μας καθώς κλείνουμε αυτή τη συναλλαγή», όπως σημείωσε.

Η συμφωνία για το σύνολο των αποθεμάτων για την Pioneer θα καταστήσει την Exxon τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κορυφαίο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, διπλασιάζοντας την παραγωγή εκεί σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα. Η Exxon προβλέπει ότι η εξαγορά θα της επιτρέψει να φτάσει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2027. Αυτή η συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ μιας σειράς συγχωνεύσεων μεγαλο -παραγωγών τα τελευταία χρόνια, καθώς ανεξάρτητοι όμιλοι, όπως οι Pioneer, Endeavor Energy και CrownRock αποκτήθηκαν από μεγαλύτερες εταιρείες που προσπάθησαν να διασφαλίσουν μελλοντική παραγωγή για πολλά χρόνια και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας από τις διευρυμένες δραστηριότητες.

Οι μετοχές της Pioneer αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύονταν στα 275 δολάρια η μία, αύξηση 9% σε σχέση με την αξία τους κατά τη σύναψη της συμφωνίας εξαγοράς τον περασμένο Οκτώβριο.

Η διαιτησία με τη Hess

Η Exxon βρίσκεται σε διαμάχη με τη Chevron και τη Hess για περιουσιακά στοιχεία στη Γουιάνα, στην οποία έχουν ανακαλυφθεί τα μεγακύτερα κοιτάσματα πετρελαίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ενόψει της προσφοράς 53 δις δολ. της Chevron για τη Hess, η Exxon διεκδίκησε δικαιώματα προτίμησης στα περιουσιακά στοιχεία της Hess στη Γουιάνα. Αυτός ο ισχυρισμός εξετάζεται από διεθνή επιτροπή διαιτησίας.

Το μερίδιο ύψους 30% που κατέχει η Hess στην κοινοπραξία της Γουιάνας είναι το «έπαθλο» στην προτεινόμενη εξαγορά της Chevron. Σύμφωνα με τη Μίκελς, η Exxon και ο εταίρος της, CNOOC Ltd, θα «αξιολογήσουν τις επιλογές μας» εάν η επιτροπή διαιτησίας συμφωνήσει ότι έχουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης επαναγοράς . «Τα πάντα έχουν να κάνουν με την αποσαφήνιση των συμβατικών μας δικαιωμάτων, τελεία και παύλα», είπε.