Με την τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα, να υποχωρούν στα 87,41 δολάρια ανά βαρέλι, στις χθεσινές συναλλαγές, ύστερα από αρκετές ημέρες παραμονή τους στα όρια ή και πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, με την ενδοσυνεδριακή πτώση της να φθάνει στο -2,90%, και την αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, να πέφτει στα 82,69, ανά βαρέλι, με ποσοστιαίες απώλειες ύψους -3,13%, γίνεται δύσκολο να κατανοηθεί πώς οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στην ελληνική αντλία, όχι μόνο δεν ανέκοψαν την αυξητική τάση τους, αλλά ετοιμάζονται να "κατακτήσουν" νέες κορυφές σήμερα, Πέμπτη, 18 Απριλίου.

 

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων τόσο στα πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών, όσο και σε εκείνα του Νομού Θεσσαλονίκης, διαμορφώθηκε χθες Τετάρτη στο 1,942 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για σήμερα, Πέμπτη παραμένει στα ίδια επίπεδα –με την μέση τιμή στον Νομό Θεσσαλονίκης να ενισχύεται οριακά, στο 1,943 ευρώ ανά λίτρο!

Για σήμερα δε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ΠΟΠΕΚ, εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημντικές ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των βενζινών, του υγραερίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης των 95 οκτανίων, μεταξύ άλλων, στην Κύπρο φθάνει στο 1,550 ευρώ ανά λίτρο, στην Βουλγαρία, στο 1,347 ευρώ ανά λίτρο, στην Ουγγαρία, στο 1,668 ευρώ ανά λίτρο, στην Κροατία, στο 1,578 ευρώ ανά λίτρο και στην Πορτογαλία στο 1,806 ευρώ ανά λίτρο!

Η εικόνα στις υπόλοιπες αγορές ενέργειας παραμένει εξίσου ανησυχητική. Η τιμή αναφοράς των futures φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF, βρέθηκε χθες να κινείται πάνω από τα 31 ευρώ/MWh, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε εγγύς των 34 ευρώ/MWh, για πρώτη φορά από την αρχή του νέου έτους.   

Ακόμη, στα 78,34 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, με ισχυρή ποσοστιαία άνοδο 12% από χθες, Τετάρτη. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 322,14 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ παραμένουν ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, με ποσοστό 56,2% και ακολουθούν το φυσικό αέριο με μερίδιο 33,8%, οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά που σημειώνουν σταθερή υποχώρηση, κατά 3,1% και 3% αντίστοιχα και τέλος, ο λιγνίτης με το σχεδόν ανύπαρκτο, 0,1%! Οι εξαγωγές ανήλθαν στις 39,715 MWh, ενώ οι εισαγωγές στις 5,008 MWh.

Η αταξία που επικρατεί στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτείνεται έγινε ξανά φανερή στην περίπτωση της Γαλλίας όπου η τιμή του ηλεκτρισμού στην προημερησία αγορά πραγματοποίησε εφιαλτικό άλμα ύψους +1,124,7% - με την τιμή να βρίσκεται πάντως, στα επίπεδα των 39,14 ευρώ/MWh -, με την μόνη αγορά πουεμφάνισε αρνητικό πρόσημο τιμών χονδρικής ρεύματος να είναι η Τουρκία!  

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα που έληξε στις 14 Απριλίου, οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 7 του μήνα που διανύουμε, με τη μέση αύξηση να φθάνει στο +24,75%, εξαιτίας της αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Ιδίως στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατακόρυφα παντού, με εξαίρεση την Ελλάδα στην οποία μειώθηκε κατά -6,10% και την Βουλγαρία που παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητη, αφού η άνοδος περιορίστηκε σε μόλις +0,44%. Στον αντίποδα βρέθηκαν  η Σερβία και η Ουγγαρία που κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη κατά +13,88% και +7,39% αντίστοιχα, για να ακολουθήσει η Ιταλία με άνοδο κατά +7,02%.

Στο κομμάτι που αφορά στη ζήτηση, τώρα, κατά την προηγούμενη  εβδομάδα παρατηρήθηκε κάμψη σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο που έληξε στις 7 Απριλίου, καθώς όλες οι αγορές, με εξαίρεση την ιταλική, την Ελληνική και της Ουγγαρίας, βίωσαν θερμές και ξηρές συνθήκες. Έτσι, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή υποχώρησε κατά -8,57%, που αντιστοιχεί σε 1.2807,20 GW.

Επίσης, η παραγωγή ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη κατά το περασμένο επταήμερο αυξήθηκε σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, κατά +22,6%, στις 3.294,12 GWh, κυρίως λόγω της ισχυρής αιολικής παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, η αιολική παραγωγή σε ολόκληρη την περιοχή αυξήθηκε κατά +42,9% και ανήλθε σε 1.861,34 GWh, με την Ελλάδα σχεδόν να διπλασιάζει την παραγωγή της κατά +92,1%, και την Τουρκία να ακολουθεί με ποσοστό +69,6%. Επιπλέον, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη αυξήθηκε κατά μόλις 3,5%, και ανήλθε σε 1.432,78 GWh.

Τέλος, όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερες κατά -9,24% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κατά την προηγούμενη εβδομάδα και αντιστοιχούσαν σε 894,97 GWh.

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα, η Κροατία και η Τουρκία μετακινήθηκαν από καθαρή εισαγωγική θέση την εβδομάδα που έληξε στις 7 Απριλίου, σε καθαρή εξαγωγική θέση την εβδομάδα που έληξε στις 14 του μήνα που διανύουμε, με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 45,13 GWh, 21,20 GWh και 3,87 GWh αντίστοιχα.