(upd 13:40).Mετά την ανακοίνωση Αμερικανών αξιωματούχων ότι το Ισραήλ έπληξε στόχους στο Ιράν, το πετρέλαιο σημειώνει ράλι λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες αργού. Το Brent αυξήθηκε - ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι σε ένα σημείο, πριν μειώσει τα κέρδη του (86,54 $ στις 13:40)- μετά από αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ. Το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγμα κατά του Ιράν

σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Μια έκρηξη ακούστηκε στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη είναι ασφαλείς, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι έμποροι προετοιμάζονται για μια ισραηλινή απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη ρητορική μεταξύ των δύο χωρών να κλιμακώνεται, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι δεν θα πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών αργού.

Τα ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές αυξήθηκαν επίσης καθώς οι εντάσεις ανέβηκαν. Ο χρυσός εκτοξεύθηκε προς ένα ρεκόρ, προτού επιστρέψει μέρος των κερδών του, ενώ το δολάριο ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό πολλών μηνών.
"Ανάλογα με τη φύση των χτυπημάτων, πλησιάζουμε προς ένα σενάριο όπου οι κίνδυνοι προσφοράς θα γίνουν πραγματικότητα", δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. "Η αγορά πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσει να τιμολογεί ένα ακόμη μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου".

Το αργό έχει σημειώσει ράλι φέτος, με τα κέρδη να οφείλονται στην επιδείνωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ που έχουν συσφίξει την αγορά. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας, εάν διατηρηθούν, θα ενισχύσουν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και θα αποτελέσουν πρόκληση για τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Μεταξύ των πρώτων αναφορών για το Ιράν, το ABC News,  ανέφερε ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στη χώρα.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Mehr ανέφερε ότι οι πτήσεις είχαν ανασταλεί στην Τεχεράνη, το Ισφαχάν και το Σιράζ.

Οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν, με σχεδόν 400.000 παρτίδες Brent και πάνω από 330.000 παρτίδες West Texas Intermediate να διακινούνται μέχρι περίπου το μεσημέρι στη Σιγκαπούρη, πολύ περισσότερα από το συνηθισμένο. Υπήρξε επίσης ενεργή διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων αγοράς Brent Ιουνίου και Ιουλίου - τα οποία επωφελούνται όταν οι τιμές κερδίζουν. Το ασφάλιστρο των δικαιωμάτων αγοράς έναντι των δικαιωμάτων πώλησης αυξήθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.