Ένας νέος αγώνας δρόμου ανοίγει στο διεθνές trading εμπορευμάτων, με τους παραδοσιακούς traders να πρέπει να ανταγωνιστούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με μία σειρά “εξωτερικών” ανταγωνιστών, όπως τα hedge funds, που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αναδεικνύεται πλέον σε ένα κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο από τη μία βελτιστοποιεί τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, και από την άλλη τους επιτρέπει να κατανοήσουν, ή και να προβλέψουν, τις εξελίξεις στην αγορά

Η Citadel αποτελεί το μαύρο άλογο στο trading εμπορευμάτων, κατακτώντας τον τίτλο του πιο επιτυχημένου hedge fund το 2022. Σχεδόν τα μισά από τα 16 δις δολάρια κέρδη για το 2022, προήλθαν από το εμπόριο αγαθών. Ως γνωστό, ο τομέας του trading κλυδωνίστηκε το 2022, κυρίως εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Με μία σειρά σωρευμένων κρίσεων να εκτυλίσσονται η μία μετά την άλλη— πανδημία, συγκρούσεις, ενεργειακή κρίση κτλ— η αστάθεια έχει μετατραπεί σε μόνιμο χαρακτηριστικό των παγκόσμιων αγορών. Η αβεβαιότητα, όμως, μπορεί να μειωθεί χάρη στην τεχνολογία.

Η επένδυση-κλειδί της Citadel ήταν η δημιουργία μίας ομάδας αναλυτών. Από μία ομάδα 20 μετεωρολόγων το 2017, το τμήμα trading της Citadel έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 300 εργαζόμενους σήμερα, συμπεριλαμβανόμενων και αρκετών αναλυτών δεδομένων. Η αγορά της ενέργειας είναι ένας από τους εμπορικούς τομείς που απασχολούν περισσότερο την ομάδα της Citadel.

Η χρήση της ΤΝ αφορά σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα: Από παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διαθέσιμη παραγωγή, σε “απρόβλεπτα” γεγονότα που μπορεί να καθυστερήσουν τη μεταφορά των ενεργειακών προϊόντων, μέχρι και εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξομειώσεις της ζήτησης. Ειδικά στην αγορά ηλεκτρισμού, η πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων είναι μία απλή υπόθεση, καθώς η κεντρική οργάνωση των δικτύων σημαίνει ότι η καταναλωτική συμπεριφορά εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ποσοτικοποιείται. Για τους επιστήμονες των δεδομένων, η αστάθεια δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά ευκαιρία ώστε να ρυθμίσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τους αλγορίθμους που χειρίζονται.

Με τους “εξωτερικούς” ανταγωνιστές να εισέρχονται δυναμικά στο παιχνίδι, οι παραδοσιακοί traders δεν μπορούν παρά να προσαρμοστούν στο νέο στάτους κβο. Εταιρείες όπως η Vitol, η Trafigura, και η Mercuria, τρεις τρέιντερς εμπορευμάτων με κέρδη αρκετών δις δολαρίων ετησίως, νιώθουν πλέον την ανάγκη να επενδύσουν στην ΤΝ, ειδικά όταν επιθυμούν να διευρύνουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Χάρη στις παγκόσμιες συγκυρίες, το ενεργειακό traiding έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.