Το πετρέλαιο συνέχισε να υποχωρεί μετά την πρώτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του φέτος, καθώς οι έμποροι στάθμισαν τα πιθανά επόμενα βήματα του Ιράν και του Ισραήλ εν μέσω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το brent υποχώρησε κάτω από τα 87 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε 3,5% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη 

πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου. Σε γενικές γραμμές επικρατεί μια αμήχανη ηρεμία στην αγορά μετά την ταλάντωση των τιμών την Παρασκευή, με το Ιράν να υποβαθμίζει την απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο εβραϊκό κράτος.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν μετά τις εχθροπραξίες, θέτοντας το μέτρο σε τροχιά να περάσει από τη Γερουσία σε λίγες ημέρες. Η χώρα ενέκρινε επίσης νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Παρ' όλα αυτά, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι οι πιο ...αισιόδοξοι για το Brent από τον Μάρτιο του 2021, καθώς σπεύδουν να αγοράσουν συμβόλαια για να επωφεληθούν από τυχόν άνοδο εν μέσω αυξημένων εντάσεων. Άλλες αγορές σηματοδοτούν επίσης ανοδική τάση, με τα δικαιώματα αγοράς πετρελαίου - τα οποία επωφελούνται όταν οι τιμές αυξάνονται - να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τα αντίθετα puts.

Aυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη είναι ότι, παρά τον αυξημένο κίνδυνο και την ένταση στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου δεν φαίνεται να ανησυχούν υπερβολικά", δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV. Η αγορά θα πρέπει να δει αν οι αμερικανικές κυρώσεις επηρεάζουν τις ιρανικές ροές πριν αντιδράσει, πρόσθεσε.

Το πετρέλαιο είναι περίπου 13% υψηλότερα φέτος λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ που έχουν σφίξει την αγορά. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν σε μια πληθώρα οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του προτιμώμενου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετρούμενου πληθωρισμού, τα οποία θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Τα κέρδη από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των TotalEnergies SE, Chevron Corp. και Exxon Mobil Corp. αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, καθώς και από τις ασιατικές εταιρείες Reliance Industries Ltd. και Cnooc Ltd. Η αύξηση της παραγωγής των Big Oil θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτό το τρίμηνο, καθώς τα κέρδη σταθεροποιούνται.