IEA: Αναθεωρεί Προς τα Πάνω την Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου Κατά 110.000 Βαρέλια την Ημέρα το 2024

IEA: Αναθεωρεί Προς τα Πάνω την Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου Κατά 110.000 Βαρέλια την Ημέρα το 2024
του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Πεμ, 14 Μαρτίου 2024 - 15:07

Οι τιμές του αργού κυμάνθηκαν σε περιορισμένο εύρος στις αρχές Μαρτίου, καθώς η αγορά είχε ήδη λάβει υπόψη την ανακοινωθείσα παράταση των εθελοντικών περικοπών πετρελαϊκής παραγωγής του OPEC+ μέχρι το β’ τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα παγκόσμια χερσαία αποθέματα πετρελαίου

μειώθηκαν περαιτέρω κατά 38 εκατ. βαρέλια τον περασμένο μήνα, στα 180 εκατ. βαρέλια, όταν την ίδια περίοδο το πετρέλαιο δια θαλάσσης αυξήθηκε. Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Μάρτιο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (14/3) και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι εμπορικές συναλλαγές επηρεάστηκαν από την αλλαγή δρομολόγησης των ρωσικών βαρελιών και πιο πρόσφατα λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, αυξάνοντας το δια θαλάσσης πετρέλαιο κατά 115 εκατ. βαρέλια. Μόνο τον Φεβρουάριο, το δια θαλάσσης πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 85 εκατ. βαρέλια καθώς οι επανειλημμένες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε εκτροπή περισσότερων φορτίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Με σχεδόν 1.9 δισ. βαρέλια στα τέλη Φεβρουαρίου, το δια θαλάσσης πετρέλαιο έφτασε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

 

Οι διαταραχές των εμπορικών ροών ενίσχυσαν επίσης τη χρήση καυσίμων bunker. Οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές διαδρομές και οι υψηλότερες ταχύτητες των πλοίων οδήγησαν τον ανεφοδιασμό τους σε ιστορικά υψηλά στη Σιγκαπούρη. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση αιθανίου (ethane) στις ΗΠΑ για τον πετροχημικό τομέα, οδηγεί σε μια ελαφρά ανοδική αναθεώρηση των προσδοκιών του ΙΕΑ για τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για φέτος κατά 110 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με την Έκθεση του ΙΕΑ του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου προβλέπεται τώρα στα 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, σημειώνοντας απότομη πτώση από την αύξηση των 2.3 εκατ. βαρελιών την ημέρα πέρυσι.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, που είναι ήδη εμφανής στα τελευταία στοιχεία, σημαίνει ότι η κατανάλωση πετρελαίου επανέρχεται σε ιστορικά επίπεδα μετά από αρκετά χρόνια αστάθειας εξαιτίας της πανδημίας. Μία ασθενέστερη οικονομική προοπτική μετριάζει περαιτέρω τη χρήση πετρελαίου. Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ακόμη και όταν η κυριαρχία της Κίνας σταδιακά εξασθενεί. Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας επιβραδύνεται από τα 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023 στα 620 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2024, ή από τα 3/4 περίπου στο 50% του συνόλου παγκοσμίως, υπό το βάρος ενός δυσοίωνου οικονομικού περιβάλλοντος και μιας πιο αργής ανάπτυξης στον πετροχημικό τομέα.

Όπως και το 2023, η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου εκτός OPEC+ θα επισκιάσει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά κάποιο βαθμό. Με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή εκτός OPEC+ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024 σε σύγκριση με τα 2.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα πέρυσι, όταν η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 102 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΙΕΑ. Σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά από τη Γουιάνα, τη Βραζιλία και τον Καναδά, καταγράφοντας υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος.

Το Ιράν, το οποίο πέρυσι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή αύξησης της πετρελαϊκής προσφοράς στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 280 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα επιπλέον φέτος. Η πολιτική πετρελαϊκής παραγωγής για το υπόλοιπο μπλοκ του OPEC+ θα επανεξεταστεί όταν οι υπουργοί συναντηθούν στη Βιέννη την 1η Ιουνίου για να αξιολογήσουν τις συνθήκες της αγοράς. Στην τελευταία Έκθεσή του, ο ΙΕΑ διατηρεί πλέον τις εθελοντικές περικοπές του OPEC+ έως το 2024. Σε αυτή τη βάση, το πετρελαϊκό ισοζύγιο του ΙΕΑ για το τρέχον έτος μετατοπίζεται από πλεόνασμα σε μικρό έλλειμμα, εκτιμά ο ΙΕΑ.