Έωλες και Ανυπόστατες οι Καταγγελίες Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στην ΕΕ κατά των Ερευνών Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα  

Έωλες και Ανυπόστατες οι Καταγγελίες Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στην ΕΕ κατά των Ερευνών Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Του Νίκου Παλαμήδη
Δευ, 18 Δεκεμβρίου 2023 - 10:16

Όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν επίσημη καταγγελία την στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελληνικής κυβερνήσεως για δήθεν παραβίαση Κοινοτικής νομοθεσίας και σχετικών περιβαλλοντικών κανονισμών

Πιο συγκεκριμένα, η καταγγελία υποστηρίζει ότι η χώρα μας αδειοδοτεί την έρευνα και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου χωρίς να έχει εκτιμήσει τις σοβαρές επιπτώσεις τους στο περιβάλλονκαι στα προστατευόμενα είδη ενώ οι έρευνες δεν συμβαδίζουν με τους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα. Η ανωτέρω καταγγελία υποβλήθηκε στις 13/12 από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ClientEarth, WWF Ελλάς και το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.  

Οι εν λόγω οργανώσεις επισημαίνουν ότι, «αδειοδοτώντας την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά την οδηγία για την προστασία των οικοτόπων και ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας καθώς και την οδηγία για την εκτίμηση σχεδίων και έργων στο περιβάλλον.» Όπως υποστηρίζει η ανωτέρω καταγγελία η «ελληνική κυβέρνηση, με την στήριξη του Κοινοβουλίου, και του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου (ΣτΕ) επιμένει να επιτρέπει προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θάλασσα, δίχως να αξιολογεί δεόντως τις επιπτώσεις τους»

Τα επιστημονικά δεδομένα, υποστηρίζουν οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, «αποδεικνύουν ότι τέτοιες επιβλαβείς δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν σεισμικές έρευνες, γεωτρήσεις και αύξηση του αριθμού των πλοίων στην περιοχή είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και να απειλήσουν τα είδη που ζουν εκεί και βρίσκονται υπό εξαφάνιση όπως φάλαινες, δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες». Η ανωτέρω ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα και στην Ελληνική Τάφρο στην Ανατολική Μεσόγειο που εκτείνεται σε όλο το Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ενώ φθάνει μέχρι τα παράλια της Τουρκίας. Ακόμα και στα θαλάσσια ατυχήματα αναφέρεται η ανακοίνωση υπονοώντας ότι αυτά έχουν την αφετηρία τους αποκλειστικά στην μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η ανακοίνωση στρέφεται εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού αφού τον κατηγορεί για αναξιοπιστία αφού σημειώνει ότι, «η εύνοια που επιδεικνύει η Ελλάδα στα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ( COP28) στην οποία παρουσίασε τη χώρα ως πρωτοπόρο στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης» .

Όπως σχολίασαν εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις έρευνες και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ανωτέρω κατηγορίες και νομικές ενέργειας που εξαπέλυσαν οι ανώτερων τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, «πέρα του ότι είναι νομικά ανυπόστατες, αφού δεν υπάρχει κάποιος νόμος στην ΕΕ που να απαγορεύει τις έρευνες, αποτελούν μέρος μιας καλά οργανωμένης κλιμακούμενης αντιπαράθεσης που απώτερο στόχο έχει να αδρανοποιήσει ποικιλότροπα τις εταιρείες αγνοώντας πλήρως την ενεργειακή ασφάλεια και το δικαίωμα των καταναλωτών σε ενέργεια με ανταγωνιστικές τιμές». Οι εταιρείες, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ανωτέρω εκπροσώπων, εφαρμόζουν κατά γράμμα την κοινοτική νομοθεσία αλλά και αυτές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται και άρα παραμένουν προσηλωμένες στο έργο τους όντας βέβαιες ότι οι ανωτέρω έωλες καταγγελίες θα απορριφθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (European Court of Justice).

Όμως οι τελευταίες αυτές καταγγελίες των ακτιβιστών περιβαλλοντολόγων, σε συνδυασμό με καταγγελίες και την αίτηση για λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο- στην περίπτωση της Energean στα Ιωάννινα σήμερα, και αύριο στην Κρήτη, όπου παραχωρησιούχος είναι η ExxonMobil- έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εκτέλεση των ερευνητικών εργασιών και τον κίνδυνο έκπτωσης των εταιρειών αφού ο μέγιστος προβλεπόμενος χρόνος για έρευνες μαζί με τις παρατάσεις λόγω τοπικών προσφυγών, ανέρχεται στα 7 χρόνια.

Όπως ανέφεραν στο Energia.gr γεωλόγοι πετρελαίων με άμεση γνώση του θέματος, η τακτική των ακτιβιστών επικεντρώνεται στην μεγαλύτερη δυνατή αναστάτωση των εταιρειών με σαφή και απώτερο στόχο την έκπτωση τους από τις παραχωρήσεις τους. Ένα θέμα που όμως γνωρίζει καλά το ΥΠΕΝ και οι περιφέρειες, που έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον από την πρόοδο των ερευνών και τελικά από την προσδοκώμενη παραγωγή, και άρα οφείλουν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τις εταιρείες οι οποίες ως γνωστό χρηματοδοτούν οι ίδιες 100% όλες τις έρευνες. Δυστυχώς όμως, όπως τονίζουν οι ανωτέρω παράγοντες, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού όπως φαίνεται τουλάχιστον προς τα έξω το ΥΠΕΝ κάνει πλάτες στους ακτιβιστές.

«Δεν είναι τυχαίο εξάλλου», παρατηρούν οι ανωτέρω παράγοντες, «ότι το WWF Ελλάδας και το Ελληνικό γραφείο της Greenpeace συμμετέχουν ως πλήρη και ισότιμα μέλη στο ΕΣΕΚ και άρα συν διαμορφώνουν πολιτικές και τακτικές στον χώρο της ενέργειας. Αυτό και εάν δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων».