Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες στην Βουλή περιελάμβαναν ορισμένες σημαντικές τοποθετήσεις στα θέματα της ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι βασικός στόχος της χώρας είναι να μπει στην πρώτη γραμμή των κρατών που θα καθορίσουν την πορεία προς την Πράσινη Μετάβαση και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κλιματική κρίση. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα η Κυβέρνηση θα επιλέξει να προωθήσει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς τη διείσδυση ΑΠΕ στο μείγμα, κατά τρόπο ώστε να ξεπεραστούν τα επιιτεύγματα της προηγούμενης τετραετίας και να μπορέσει η Ελλάδα να

 πετύχει ποσοστό 80% ηλεκτροπαραγωγής από καθαρές λύσεις, έως το 2030. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πιθανή επίτευξη αυτού του στόχου θα επιτρέψει τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας, που ανήλθαν σε αξία, το περασμένο έτος, στα 7 δισ. ευρώ μόνο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου. «Πρόκειται για μια εξάρτηση οικονομική και γεωπολιτική και επομένως, οφείλουμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια» , είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αποθηκευση ενέργειας για την οποία είπε ότι “προχωρά”, και πως μέσω αυτής θα αξιοποιούνται στο μέγιστο οι ΑΠΕ κάτι που θα περιλάβει μικρά ή μεγάλα συστήματα αποθήκευσης που ήδη επιδοτούνται. Μίλησε επίσης για την επιτυχία των προγραμμάτων “Εξοικονομώ” και τόνισε πως η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική, καθώς προσφέρει φθηνή ενέργεια.  Αποκάλυψε δε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η εγκατάσταση 11.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα στα αμέσως επόμενα χρόνια, και αναφέρθηκε στα σχέδια για νέα λεωφορεία και πράσινα ταξί.

«Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός ο οποίος προανήγγειλε για άλλη μια φορά την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους, από το Υπερταμείο. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για το νερό» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για τα “μπρος-πίσω” στην απολιγνιτοποίηση, ενώ έκανε γενική μνεία στα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και στην υπέρμετρη, όπως τη χαρακτήρισε, εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.

Ο κ. Φάμελλος άσκησε, ακόμη, κριτική στις οικονομικές εξαγγελίες Μητσοτάκη λέγοντας ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική των ευκαιριών και όχι η πολιτική των επιδομάτων. «Θα μπορούσε να είναι αστείο αλλά, δυστυχώς, είναι πολύ σοβαρό. Αυτά έλεγε η κυβέρνηση των Pass. Του market pass, fuel pass, power pass, youth pass. Που από λεφτά των φορολογουμένων επιδοτεί την ακρίβεια. Και ενώ είχε υποσχεθεί τη φορολόγηση των διυλιστηρίων για τη χρηματοδότηση του market pass η φορολόγηση έχει μετατεθεί για μετά τον Ιούλιο και βλέπουμε και δεν έχει περιλάβει τα υπερκέρδη του 2023 σε αντίθεση με τις προβλέψεις του κανονισμού της ΕΕ. Είναι όμως πάρα πολύ σοβαρό γιατί ακόμη και σήμερα η ακρίβεια είναι παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα και αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά», υπογράμμισε.  

Απευθύνθηκε δε στον Πρωθυπουργό για το θέμα της ακρίβειας τον οποίο ερώτησε εάν έχει σκοπό να συνεχίσει να επιδοτεί την ακρίβεια ή αν διατίθεται να ελέγξει τις τιμές, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με 5% κέρδος στην ενέργεια και 90% φορολόγηση των υπερκερδών που πρέπει να επιστρέψουν στους καταναλωτές, ενώ έκανε ειδική μνεία στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα.

Στην ενέργεια αναφέρθηκαν επίσης εκτός των κκ Μητσοτάκη και Φάμελλου, οι επικεφαλείς των ΚΟ της «Ελληνική Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος καθώς και της «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, οι οποίοι στάθηκαν στη στρεβλή λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στις υψηλές τιμές του ρεύματος. Ακόμη, ο κ. Βελόπουλος μίλησε για την ανάγκη εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αμφισβήτησε ευθέως την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για 80% παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ έως το 2030 με τη φράση «δεν βγαίνει με τίποτα αυτή η εξίσωση», ενώ ζήτησε να αποδοθούν στην κοινωνία τα χρήματα που σπαταλώνται για τους υπέρογκους μισθούς των στελεχών των ανεξάρτητων αρχών, και τα χρήματα από την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέλεξε να μην προβεί σε καμία νύξη στα θέματα της ενέργειας κατά την ομιλία του ενώπιον της εθνικής Αντιπροσωπείας.