Επειτα από 72 χρόνια συνεχούς έκδοσης από την πετρελαϊκή ΒΡ, το εμβληματικό ετήσιο εγχειρίδιο του πετρελαϊκού κλάδου, το Statistical Review of World Energy, άλλαξε χέρια. Από εφέτος, το εξαιρετικά αυτό χρήσιμο και εύχρηστο booklet για όποιον ασχολείται με την ενέργεια, εκδίδεται από το Energy Institute του Λονδίνου (www.energyinst.org). Με

το Statistical Review να αποτελεί μια μικρή σε μέγεθος έκδοση που περιέχει το Α και το Ω του ενεργειακού τομέα από πλευράς στατιστικών στοιχείων. Ουδείς στον χώρο της ενέργειας μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα αυτά τα χρόνια που το Statistical Review εκδίδετο από την BP αυτή μεροληπτούσε υπέρ του κλάδου των υδρογονανθράκων. Απεναντίας η έκδοση περιείχε και περιέχει πληθώρα στατιστικών στοιχείων πέρα του Oil & Gas, όπως λχ. primary energy consumption, CO2 emissions, electricity, renewable energy κλπ, έτσι που την καθιστά πραγματικά μια ολοκληρωμένη έκθεση για την ενεργειακή κατάσταση του πλανήτη από άποψη παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας σε όλες της τις μορφές.

Με απόλυτα ελεγμένα στοιχεία, ξεκάθαρη παρουσίαση τους ανά έτος και χώρα, ο αναγνώστης- ερευνητής μπορεί εύκολα να βρει πληροφορίες που διαφορετικά θα παιδευόταν πολύ να ανακαλύψει ψάχνοντας μέσα από τους δαιδαλώδεις πίνακες των Ηνωμένων Εθνών, του ΙΕΑ, του Ο.Ο.Σ.Α, του OPEC και των διαφόρων εθνικών κυβερνήσεων. Η συνεπής και συστηματική δουλειά του οικονομικού επιτελείου της ΒΡ, τα τελευταία χρόνια υπό την έμπειρη εποπτεία του επικεφαλής οικονομολόγου Spencer Dale, προσέφερε μια έκδοση υψηλής ακρίβειας και αδιαμφισβήτητου κύρους.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί τώρα έπρεπε η έκδοση να αλλάξει χέρια και να ξεκινήσει από εφέτος να εκδίδεται από έναν ανεξάρτητο οργανισμό όπως το γνωστό Energy Institute του Ηνωμένου Βασίλειου; Την στιγμή μάλιστα που το ΕΙ, αν και αξιόλογο από κάθε άποψη, δεν διαθέτει τα μέσα και την αναλυτική οικονομετρική ικανότητα μιας πολυεθνικής όπως η ΒΡ, το ερώτημα της αλλαγής πλεύσης της συγκεκριμένης Έκθεσης τίθεται μετ’ επιτάσεως. Το δε μελετητικό- αναλυτικό έλλειμμα που δημιουργεί η απουσία της BP έσπευσε το ΕΙ να το αναπληρώσει μέσω της συνεργασίας του με το πανεπιστήμιο Heriot Watt, και τις συμβουλευτικές KPMG και Kearney.

Η τελευταία αυτή κίνηση της BP να μεταβιβάσει ατόφιο και χωρίς αντάλλαγμα (απεναντίας το ΕΙ έλαβε ένα σημαντικό ποσό για να εξασφαλίσει την συνέχει της έκδοσης) ένα σημαντικό εργαλείο έρευνας και πολιτικής που μάλιστα της πήρε πολλά χρόνια να το αναπτύξει και το καθιερώσει είναι ενδεικτική του κλίματος πόλωσης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Μεγάλες πετρελαϊκές όπως η ΒΡ άρχισαν να αντιλαμβάνονται, μέσα από την εμπειρία τους αλλά και από τα προωθημένα εργαλεία έρευνας που διαθέτουν, ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι θέμα 5, 10 ή 15 ετών όπως υποστηρίζει το παρόν αφήγημα των Βρυξελλών και των απανταχού «περιβαλλοντολόγων» οι οποίοι τελούν υπό κράτος σύγχυσης έχοντας μπλέξει απόλυτα το εφικτό με το επιθυμητό.

Η απάντηση για την φαινομενικά αναπάντεχη αυτή κίνηση της ΒΡ, όπως παραδώσει τους καρπούς ετών σε ένα ανεξάρτητο και χωρίς ιδιαίτερη μελετητική εμπειρία ινστιτούτο, ευρίσκεται στο τι μέλλει να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και χρόνια στον χώρο του Oil & Gas. Τόσο η ΒΡ όσο και άλλες πετρελαϊκές όπως η Shell, η Total, η Chevron που τα τελευταία χρόνια είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν εκτενείς δραστηριότητες και να επενδύουν στον χώρο των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης και μάλιστα ανακοινώνοντας στόχους για μείωση της πετρελαϊκής τους παραγωγής με στόχο την περίφημη «ανθρακική ουδετερότητα» μέχρι το 2050, αποφάσισαν υπό την πίεση των καταστάσεων να κάνουν απότομα στροφή 180 μοιρών.

Τέλος οι σχεδιασμοί για επιτάχυνση της μετατροπής τους σε ολοκληρωμένες ενεργειακές εταιρείες και τον σταδιακό τερματισμό της παραγωγής τους σε πετρέλαιο και αέριο. Όπως πολύ εύγλωττα παρατηρεί το φετινό Statistical Review η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται να αυξάνεται σε ετήσια βάση (+ 1 % το 2022 σε σχέση με το 2021 και + 3 % σε σχέση με το 2019) ενώ το 82% της πρωτογενούς ενέργειας το 2022 καλύφθηκε από ορυκτά καύσιμα ( πετρέλαιο, φ.αέριο, άνθρακας). Μια τάξη πραγμάτων που δεν πρόκειται εύκολα να αλλάξει καθώς οι ΑΠΕ, αν και αυξανόμενες σε επίπεδο εγκατάστασης και παραγωγής, διοχετεύουν την παραγόμενη ενέργεια στον ηλεκτρισμό που όμως πολύ σιγά, ως χελώνα, διεισδύει στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.

Καθώς οι πετρελαϊκές επιστρέφουν γρήγορα στον παραδοσιακό τους ρόλο η διαμάχη με τους δογματιστές της «κλιματικής καταστροφής» θα λάβει διαστάσεις και το παιχνίδι θα σκληρύνει καθώς οι σκαπανείς της ορυκτής και απαραίτητης ενέργειας θα εμπλακούν σε ένα αγώνα επιβίωσης. Αυτός είναι ο λόγος που η ΒΡ θέλοντας να διαφυλάξει το κύρος και την ανεξαρτησία μιας έκδοσης που χρησιμοποιείται ευρύτατα από όλη την βιομηχανία, αποφάσισε να την μεταβιβάσει σε ένα νέο και ανεξάρτητο θεματοφύλακα.

Η έκδοση του Statistical Review of World Energy 2023 (72nd edition) είναι ελεύθερα προσβάσιμη μέσω του https://www.energyinst.org/statistical-review