Ουδέν Νεώτερον από το Μέτωπο των Τιμών της Ενέργειας – Νηνεμία πριν από την Τρικυμία;  

Ουδέν Νεώτερον από το Μέτωπο των Τιμών της Ενέργειας – Νηνεμία πριν από την Τρικυμία;
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 6 Ιουλίου 2023 - 08:20

Στα 109,69 ευρώ/MWh έχει διαμορφωθεί για σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, από 109,38 MWh την Τετάρτη 5 του μήνα, με τη συνολική ζήτηση να φθάνει στις 335,70 GWh και τα μερίδια των καυσίμων στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής να διαμορφώνονται για το φυσικό αέριο, στο 39,6%, 

τις ΑΠΕ στο 32,7%, τις εισαγωγές στο 9,4%, τα υδροηλεκτρικά στο 7,7% και τον λιγνίτη, στο 6%. Εν τω μεταξύ, κατά την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, η μείωση της μέσης τιμής του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, σε συνδυασμό.

με τη σημαντική αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, καθώς και τις μηδενικές μέχρι και αρνητικές τιμές της ηλιακής ενέργειας το περασμένο Σαββατοκύριακο απέφεραν μείωση των μέσων τιμών σε όλο το εύρος των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης, από το ΙΕΝΕ, τέσσερις αγορές, συγκεκριμένα η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Κροατία είδαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να υποχωρούν, χάρη στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ στην Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τουρκία παρατηρήθηκε αύξηση που αποδίδεται στις θερμότερες καιρικές συνθήκες οι οποίες προκάλεσαν, με τη σειρά τους, τη μεγιστοποίηση της χρήσης κλιματιστικών. Στην Ελλάδα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε οριακά κατά -0,96% σε εβδομαδιαία βάση.

Ακόμη, κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, οι μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη ακολούθησαν πτωτική τάση με τις εβδομαδιαίες τιμές να διαμορφώνονται χαμηλότερα από 90 ευρώ/MWh σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, με εξαίρεση την Σλοβακία, που κατέγραψε μέση τιμή 95,10 ευρώ/MWh και την Τσεχική Δημοκρατία, με 94,23 ευρώ/MWh. Αντιθέτως, η χαμηλότερη μέση εβδομαδιαία τιμή καταγράφηκε στην Ολλανδία με 70,32 ευρώ/MWh.

Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, τέσσερις από τις χώρες της περιοχής κατέγραψαν απώλειες  μέσων εβδομαδιαίων τιμών spot ηλεκτρισμού - η Ιταλία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Κροατία – με τις τιμές στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης να κυμαίνονται στο εύρος μεταξύ 66- 115 ευρώ/MWh. Η Τουρκία εμφάνισε μέση εβδομαδιαία τιμή 66,41 ευρώ/MWh, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Ιταλία με 115,73 ευρώ/MWh, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε μείωση τιμών κατά -2,87%, και ακολούθησε η Ελλάδα με αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9,37% στο επίπεδο των 101,58 ευρώ/MWh.

Επίσης, όσον αφορά τη ζήτηση κατά το τελευταίο επταήμερο του Ιουνίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στις περισσότερες από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, κατά -7,04%, που αντιστοιχεί σε 14511,20 GWh. Πιο συγκεκριμένα η ζήτηση αυξήθηκε σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο επταήμερο με τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 5,83%,  να σημειώνεται στην ελληνική αγορά, και τη μικρότερη, κατά 1,52%, να καταγράφεται στην ιταλική αγορά. Τέλος, η ζήτηση ενέργειας στην Τουρκία έκανε βουτιά  -20,20%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη μειώθηκε το τελευταίο επταήμερο του Ιουνίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, κατά -5,0% και ανήλθε στις 2057,12 GWh, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη χαμηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας και σε μικρότερο βαθμό στη χαμηλότερη προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία. Όλες οι χώρες, εκτός από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, κατέγραψαν απώλειες στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στην Τουρκία κατά -21,3%, για να ακολουθήσουν οι Ουγγαρία και Κροατία με ποσοστά -16,9% και -12,1% αντίστοιχα. Αντίθετα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία είδαν την αιολική παραγωγή τους να ενισχύεται κατά 20,6%, 18,6% και 19,6% αντίστοιχα, ενώ η παραγωγή στην Ελλάδα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με την προτελευταία εβδομάδα του περασμένου μήνα.

Ακόμη, η ηλιακή παραγωγή στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης υποχώρησε κατά -6,9% και διαμορφώθηκε σε 1045,39 GWh, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους νεφοσκεπείς ουρανούς μεγάλων τμημάτων της ευρύτερης περιοχής. Όλες οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός της Τουρκίας, σημείωσαν απώλειες ηλιακής παραγωγής, με την Ιταλία να σημειώνει πτώση κατά -10,1%, και την Ελλάδα κατά -6,9%. Ταυτόχρονα, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου  υποχώρησε σε όλες τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός της Ελλάδας, και ήταν μειωμένη κατά -16,38% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο για να ανέλθει στις 3126,33 GWh.

Είναι σημαντικό να τονιστεί επίσης, ότι κατά την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, η παραγωγή θερμικής ενέργειας υποχώρησε κατά -9,6% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, και τούτο προκειμένου να καλυφθεί η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πτώση συνέβαλε η μείωση κατά -17,27% της παραγωγής με καύση άνθρακα, που ανήλθε σε 2638,73 GWh και η οριακή αύξηση κατά 0,52% της παραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα μειώθηκε κατά -1,78%, ενώ η παραγωγή με καύση φυσικού αερίου αυξήθηκε σημαντικά κατά 18,24% και ανήλθε σε 391,55 GWh.

Όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ήταν σημαντικά υψηλότερες κατά 33,02% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, και αντιστοιχούσαν σε 1145,32 GWh. Η Ιταλία, η Κροατία και η Ελλάδα είδαν τις καθαρές εισαγωγές τους να αυξάνονται κατά 27,51%, 10,99% και 5,93% αντίστοιχα, με την Βουλγαρία να αναρριχάται στην πρώτη θέση του σχετικού καταλόγου, με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 103,29 GWh, αν και μειωμένες κατά -17,43% από την προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

(Διακύμανση τιμών TTF τελευταίου τριμήνου. Πηγή: Barchart.com)

Τέλος τα futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Αυγούστου, στον ολλανδικό κόμβο TTF, υποχώρησαν την προηγούμενη Δευτέρα στα 31,97 ευρώ/MWh, ήτοι με ποσοστιαία πτώση -8,4% από το επίπεδό τους μια εβδομάδα νωρίτερα. Ωστόσο, η νευρικότητα στις αγορές επανήλθε με αποτέλεσμα στις 30 Ιουνίου, η εβδομαδιαία μέγιστη τιμή του TTF να ανέλθει στα  37,10 ευρώ/MWh, ήτοι, 14% υψηλότερη από εκείνη μια εβδομάδα νωρίτερα.

Συμπερασματικά, η εικόνα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παραμπέπει σε ήπιες εξελίξεις καθώς βαίνουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, χωρίς όμως να είναι κανείς σε θέση να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι οι συνθήκες σχετικής νηνεμίας θα διατηρηθούν και κατά τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.