5o Forum ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική»: Η Ενεργειακή Ασφάλεια Επανέρχεται ως Πρώτη Προτεραιότητα στην Χάραξη Πολιτικής

5o Forum ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική»: Η Ενεργειακή Ασφάλεια Επανέρχεται ως Πρώτη Προτεραιότητα στην Χάραξη Πολιτικής
energia.gr
Τρι, 21 Μαρτίου 2023 - 17:35

«Η ενέργεια και η διαχείριση και ανάπτυξη των κατά τόπους ενεργειακών πόρων να συνιστούν βασική παράμετρο του όλου πολυδιάστατου γεωπολιτικού τοπίου. Αυτή είναι μία διαπίστωση την οποία κάναμε πολύ πρόσφατα με την ενεργειακή κρίση που βιώσαμε τους τελευταίους 20 μήνες - και εξακολουθούμε να βιώνουμε ακόμα σε ένα βαθμό- ως αποτέλεσμα της ρήξης με την Ρωσία», τόνισε, ανοίγοντας τις εργασίες του 5oυ Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική»

ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κωστής Σταμπολής. Ο κ. Σταμπολής πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κρίση ανέδειξε ακόμα μία κρίσιμη παράμετρο της ενεργειακής πολιτικής, αυτήν της ενεργειακής ασφάλειας, με τους άλλους δυο πυλώνες να είναι η οικονομία και το περιβάλλον. Την παράμετρο αυτή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι πολιτικές ηγεσίες των περισσότερων χωρών στην Δύση επέλεγαν πολύ διακριτικά και βολικά για αυτές - αφού στόχος τελευταία είναι η ανάδειξη μιας διαφορετικής ατζέντας - να αποκρύπτουν συστηματικά από τους πολίτες».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, η ανάγκη ισχυροποίησης της ενεργειακής ασφάλειας επανέρχεται ως πρώτη προτεραιότητα στην χάραξη πολιτικής, με αυτήν να βασίζεται κυρίως στην εξασφάλιση επαρκούς και συνεχούς ηλεκτροδότησης αλλά και ροής φυσικού αερίου και πετρελαίου και της επίτευξης λογικών τιμών χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η οικονομία. Μάλιστα, τόνισε ότι το φυσικό αέριο– και το LNG ιδιαίτερα - έχει αναδειχθεί ως στρατηγικό καύσιμο, αφού πλέον ένα μεγάλο μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρισμού εξαρτάται από αυτό, ενώ «θα αποτελέσει το καύσιμο-γέφυρα κατά την περίοδο του ενεργειακού μετασχηματισμού, δηλ. αυτό που αποκαλούν ενεργειακή μετάβαση».

Επιπλέον, ο κ. Σταμπολής σημείωσε ότι η τωρινή ενεργειακή κρίση μπορεί να συγκριθεί μόνο με την άλλη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση, αυτή του 1973 που προέκυψε από το Αραβικό embargo κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όπως επισήμανε, κοινό χαρακτηριστικό των δύο κρίσεων η διακοπή τροφοδοσίας, πράγμα που οδήγησε τις τιμές ενεργειακών προϊόντων στα ύψη. «Με την σημερινή κρίση, όπως και σε άλλες, να ξεκινά και να τελειώνει στην έλλειψη ενεργειακής προμήθειας, σήμερα στην Ευρώπη και αύριο σε παγκόσμιο επίπεδο και μιλάμε κυρίως για προμήθειες αερίου και πετρελαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Το 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» (5th Energy and Geopolitics Forum), που πραγματοποιείται στο Divani Caravel Hotel, στην Αθήνα, συνεχίζει τις εργασίες του με ομιλητές διακεκριμένους εκπροσώπους του χώρου της ενέργειας, των διεθνών σχέσεων, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι θεματικές του 5oυ Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» είναι οι εξής:

  • Πώς Επηρεάζονται η Ενεργειακή Ασφάλεια, οι Κοινωνικές Ισορροπίες, η Οικονομία και η Γεωπολιτική στην Ευρώπη Από το Νέο Ενεργειακό Τοπίο;
  • Πώς Διαμορφώνονται οι Σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής σε Ενέργεια και Γεωπολιτική: Συμπληρωματικότητα ή Εξάρτηση;
  • Ο Κόσμος Μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία Οδηγεί σε Αντιπαράθεση της Δύσης με τον Υπόλοιπο Κόσμο;
  • Οι Γεωπολιτικές Προκλήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο στο Νέο Περιβάλλον

Στους ομιλητές που έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν στο 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων ο καθηγ. Γιάννης Μανιάτης, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο Δρ. Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, ο Dr. Charles Ellinas, Senior Fellow, Atlantic Council και Visiting Research Fellow IENE, ο Καθηγ. Κώστας Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Διευθυντής Τομέα Θεωρίας & Ανάλυσης Πολέμου, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο Καθηγ. Πέτρος Λιάκουρας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (ΙΔΙΣ) και Αναπληρωτής καθηγητής, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος κ. ά.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες KG Law Firm, Energean και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» και για δηλώσεις συμμετοχής, ώστε να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω livestreaming, θα βρείτε εδώ