Μετά τρεις και πλέον δεκαετίες συνεργασίας στην Ελλάδα, ο Όμιλος Κοπελούζου και ο ρωσσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έλυσαν την εταιρική τους σχέση. Όπως ήδη αναφέρεται το energia.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ, η θυγατρική Gazprom Export αποχωρεί από την εταιρεία φυσικού αερίου του ελληνικού Ομίλου «Προμηθέας Gas» που συστάθηκε το 1991 και το μερίδιο της, 50%, περνά σε αυτόν. Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να επικυρωθεί αύριο Παρασκευή (27/1) από το ΔΣ της μητρικής Gazprom στην Μόσχα, η οποία συμμετέχει στην ελληνική εταιρεία μέσω της θυγατρικής «Gazprom Export»

Η «Προμηθέας Gas» έφερνε στην ελληνική αγορά περί το 1 δις. κ. μ. (1 bcma) ρωσσικού αερίου ετησίως. Ήταν το δεύτερο συμβόλαιο μετά τη ΔΕΠΑ για προμήθεια της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο από την GazpromExport, 100% θυγατρική της Gazprom, που υπεγράφη στο πλαίσιο της αναθεωρημένης διακρατικής συμφωνίας από το 1987 μεταξύ της Ελλάδας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Η Προμηθέας Gas διασφάλισε τότε, υπό προϋποθέσεις, προνομιακό δικαίωμα προμήθειας φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και το 2016 μετέφερε τις πρώτες ποσότητες ρωσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα, σπάζοντας για πρώτη φορά το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στην προμήθεια αερίου μέσω αγωγών. Η εταιρεία διαθέτει συμβόλαιο με την GazpromExport που λήγει το 2027 για συνολικές ποσότητες 700 εκατ. κ.μ. ετησίως, εκ των οποίων τα 400 έχουν εκχωρηθεί στη ΔΕΗ. Η σύμβαση αυτή, σύμφωνα με πηγές του ομίλου Κοπελούζου, δεν επηρεάζεται από την απόσυρση της Gazprom από την Προμηθέας Gas.

Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσεως, η ποσότης αυτή άρχισε να μειώνεται, για να φθάσει στα περίπου 500.000 κ.μ. Από αυτά, περί τα 400.000 κ.μ. συνεφωνήθη πέρυσι να τα προμηθεύεται η ΔΕΗ απευθείας από τη Ρωσία. Έτσι, απέμειναν στην «Προμηθέας Gas» για διάθεση στην εγχώρια αγορά μόνον 100.000 κ.μ. Ο όμιλος που ίδρυσε ο Δημήτρης Κοπελούζος, έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές ενεργειακές υποδομές σε LNG (FSRU), στα ηλεκτρικά δίκτυα και στις ΑΠΕ.

Από τις αρχές του 2022 και μετά, μειώνονται οι εισαγωγές ρωσσικού φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ ενεργειακές εταιρείες από την Ελλάδα έχουν συνάψει απευθείας συμβόλαια με την Gazprom. Γι’ αυτό η κατάληξη της μακρόχρονης συνεργασίας του ομίλου Κοπελούζου δεν εξέπληξε την αγορά, αφού o ελληνικός όμιλος είχε εδώ και κάποια χρόνια προχωρήσει στον ανασχεδιασμό των στρατηγικών του συμμαχιών μεταφέροντας το κέντρο βάρους από το αέριο των αγωγών και τη Ρωσία στο LNG και τις ΗΠΑ, διαβλέποντας εγκαίρως τις γεωπολιτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η υλοποίηση του FSRU Αλεξανδρούπολης είναι αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και ο οποίος συνάντησε τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ και παράλληλα την ενόχληση των Ρώσων συνεταίρων. Ο όμιλος Κοπελούζου σχεδιάζει ένα ακόμη FSRU στην Αλεξανδρούπολης, ενώ από κοινού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ κατασκευάζει μονάδα φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή και είναι επίσης αυτός που πρωτοστατεί στο σχέδιο αναβίωσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης σε αντίστροφη ροή, σχέδιο που θα ενισχύσει την απεξάρτηση των βαλκανικών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο, ενισχύοντας τη συνολικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική, που προχωράει με την υποστήριξη των ΗΠΑ.