Προς αποχώρηση μετά από 32 χρόνια συνεργασίας, οδεύει η πλευρά της Gazprom από την κοινή εταιρεία με τον όμιλο Κοπελούζου Προμηθέας Gas. Το μερίδιο 50% που κατέχει η ρωσική πλευρά στο joint venture αναμένεται να περάσει στον όμιλο Κοπελούζου που ελέγχει και το υπόλοιπο 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες το συμβόλαιο της Gazprom με τον Προμηθέα για την προμήθεια φυσικού αερίου ποσότητας 700 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως

συνεχίζει να ισχύει κανονικά και το μόνο που αλλάζει είναι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία και δίκαιη αποτίμηση της αξίας του μεριδίου της Gazprom με βάση εκτιμήσεις ανεξάρτητων οίκων.

Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία για το συναινετικό διαζύγιο των δύο πλευρών ανέλαβε ο όμιλος Κοπελούζου, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα είχαν δημιουργηθεί αντικειμενικές δυσκολίες και το κλίμα ήταν εξαιρετικά αρνητικό απέναντι στις εταιρείες με επίσημες ρωσικές συμμετοχές.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η επίσημη απόφαση από πλευράς Ρώσων αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου από το ΔΣ της Gazprom που θα συνεδριάσει.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για συναινετική απόφαση και ότι οι δύο πλευρές χωρίζουν με φιλικό τρόπο, με πρωτοβουλία του ομίλου Κοπελούζου.

Η εταιρεία Προμηθέας Gas ιδρύθηκε το 1991 και συμμετέχουν σε αυτήν με ποσοστά από 50% έκαστος, η Gazprom Export και η Προμηθέας Gas.

 

Χ. Φλουδόπουλος 

capital.gr