IEA: Η Παγκόσμια Ζήτηση Άνθρακα Αναμένεται να Αυξηθεί το 2022 Λόγω της Ενεργειακής Κρίσης

IEA: Η Παγκόσμια Ζήτηση Άνθρακα Αναμένεται να Αυξηθεί το 2022 Λόγω της Ενεργειακής Κρίσης
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τρι, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 11:42

Παρά τις έντονες προσπάθειες για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, η ενεργειακή κρίση πυροδότησε την επιστροφή της Ευρώπης – και όχι μόνο – στον «βρώμικο» άνθρακα. Το αποτέλεσμα είναι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.2% το 2022, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 8 δισ. τόνους και επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2013.

Αυτά επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην ετήσια Έκθεσή του για το 2022, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά άνθρακα.

Ο ΙΕΑ προβλέπει επίσης ότι η κατανάλωση άνθρακα πιθανότατα να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2025, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης στις ώριμες αγορές αντισταθμίζεται από τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση στις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες. Η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση άνθρακα αναμένεται να σημειωθεί στην Ινδία με 7%, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 6% και την Κίνα με 0.4%, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

 

Αυτό σημαίνει ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα επόμενα χρόνια, αν δεν καταβληθούν ισχυρότερες προσπάθειες για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Παράλληλα, η τιμή των ορυκτών καυσίμων σημείωσε σημαντική άνοδο το 2022, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, με το φυσικό αέριο να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο. Αυτό έχει προκαλέσει ένα κύμα απομάκρυνσης από το φυσικό αέριο, ωθώντας τη ζήτηση για πιο ανταγωνιστικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του φθηνότερου άνθρακα σε ορισμένες περιοχές.

Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τον λιγνίτη φέτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη γηραιά ήπειρο, αναγκάζοντάς την να αξιοποιήσει άλλες πηγές ενέργειας. Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να εξασφαλίσουν μια καθαρή πηγή ενέργειας στο μέλλον. Ωστόσο, μέχρι το 2025 η ζήτηση άνθρακα στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 2022, αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, ο άνθρακας, ο οποίος χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να αυξηθεί λίγο περισσότερο από 2% το 2022. Αντίθετα, η κατανάλωση άνθρακα στη βιομηχανία αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 1%, κυρίως λόγω της πτώσης της παραγωγής σιδήρου και χάλυβα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.