Την ώρα που ακόμη οι ΗΠΑ και η Κίνα κάνουν βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων τους μετά την συνάντηση Σι και Μπάιντεν στην Σύνοδο της G20 στο Μπαλί, τα βέλη των Δυτικών στρέφονται στον αμφίθυμο ρόλο που παίζει η Τουρκία στην διεθνή πολιτική σκηνή. Το δριμύ κατηγορώ της Άγκυρας σε Ελλάδα και ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Κωνσταντινούπολης δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να εκμεταλλευθεί τα πάντα προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Αυτή την φορά δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και και την αποτρόπαια αυτή επίθεση, κατηγορώντας την Αθήνα ότι εμμέσως πλην σαφώς υποθάλπτει

τρομοκράτες, ενώ έφτασε στο σημείο να απορρίψει τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας σχέσεις με τοπ ΡΚΚ.

«Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι το μήνυμα. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας. Τροφοδοτούν τις περιοχές των τρομοκρατών στο Κομπάνι, έχοντας τη νοοτροπία να διαταράξουν την ηρεμία της Τουρκίας και στέλνοντας χρήματα από τη Γερουσία τους. Πρέπει να συζητηθεί η συμμαχία μας με ένα τέτοιο κράτος. Δεν είμαστε εχθροί κανενός, ούτε έχουμε εξαπατήσει κανέναν. Θέλω να πω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Και πρόσθεσε: «Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Με μια επιτυχημένη επιχείρηση συλλάβαμε τους τρομοκράτες. Αν δεν τους είχαμε συλλάβει, σήμερα θα είχαν διαφύγει στην Ελλάδα». Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της. «Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών», ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι μετά από την πρωτοφανή επίθεση της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δέχθηκε να συναντήσει τον Ερντογάν στο πλαίσιο της G20. Και αίφνης ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε στροφή 180 μοιρών, ευχαριστώντας Ελλάδα και ΗΠΑ για τα συλλυπητήρια τους. Αυτά φυσικά εκτός συνόρων. Γιατί εντός, η τουρκική προπαγάνδα καλά κρατεί.

Η προκλητική και απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά τους Δυτικούς, με εκτεταμένα άρθρα γνώμης να φιλοξενούνται σε μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα. Στο Bloomberg, ο δημοσιογράφος Andreas Kluth κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «βρίσκεται σε ένα ταξίδι εγωισμού αντάξιο ενός Οθωμανού σουλτάνου», καταγγέλλοντας ότι « εκεί που ο Ερντογάν είναι εντελώς εκτός ορίων είναι στο Αιγαίο. «Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν οι αηδίες του υπονομεύουν τη δυτική συνοχή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», προσέθεσε ο δημοσιογράφος. «Μήπως απλώς ο Ερντογάν μανουβράρει πολιτικά ενόψει εκλογών; Άραγε επιζητεί στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ; Θέλει πραγματικά να ανοικοδομήσει την Τουρκία κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωση των Οθωμανών, περίπου όπως ο Πούτιν φαντασιώνεται την ανασύστασ της αυτοκρατορίας των Τσάρων;», αναρωτήθηκε. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Reuters, το συμβάν αυτό μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν, στρέφοντας την προεκλογική του καμπάνια στο μείζον θέμα της ασφάλειας, προσφέροντάς του το «πάτημα για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και αποπροσανατολίζοντας από το φλέγον θέμα του υψηλού πληθωρισμού.

Και αυτό μετά την άνοδο που καταγράφει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες μετά από αρκετό καιρό τον δείχνουν να προηγείται της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον μέσο όρο 13 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει επανέλθει στην κορυφή από τον Σεπτέμβριο με μέσο όρο 31,5% και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ακολουθεί με 26,4%. Έπεται το Καλό Κόμμα (İyi Parti) με 13,9%, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 10,5% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) με 7,3%. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές στην Τουρκία, ο εθνικισμός, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και η αντιαμερικανική ρητορική συνιστούν και τις βασικές αιτίες που το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καταφέρνει και πάλι να κερδίζει την προτίμηση των Τούρκων πολιτών, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό εν όψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. Ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητας, μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν για να κερδίσει.