Πόσο Αέριο Βρήκαν οι Κύπριοι; Πηλείδου: “Απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία και Στροφή στο Κυπριακό Φυσικό Αέριο”

Πόσο Αέριο Βρήκαν οι Κύπριοι; Πηλείδου: “Απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία και Στροφή στο Κυπριακό Φυσικό Αέριο”
Του Αντώνη Φώσκολου*
Πεμ, 4 Αυγούστου 2022 - 09:18
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η δήλωση που έκανε η κυρία Νατάσα Πηλείδου έδωσε συνέχεια στην δήλωση που έκανε στις 9 Ιουλίου, η πρέσβειρα της Ιταλίας στην Λευκωσία, κυρία Frederica Bravo μετά το πέρας της γεώτρησης Κρόνος 1, που έκανε η Ιταλική εταιρεία Εni στο μπλοκ 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η κυρία Bravo είπε ότι η ποσότητα φυσικού αερίου 

στον κοραλλιογενή ύφαλο πρέπει να είναι μεγάλη. Ακολούθησε μια δήλωση της κυρίας Πηλείδου στα μέσα του Ιουλίου που έλεγε ότι η έρευνες προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο είναι στρατηγικής σημασίας. Τρεις μέρες αργότερα βλέπουμε τον ΥΠΕΞ Κύπρου κύριο Κασουλίδη να επισκέπτεται την Ιταλία με στόχο να δει τον πρόεδρο τον CEO της Εni, κύριο  Claudio Descalzi, για να συζητήσουν την περαιτέρω έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο μπλοκ 8, στόχος Ερατοσθένης 1, της Κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα η κυρία Πηλείδου  στις 27 Ιουλίου στην συγκέντρωση των αποδήμων Κυπρίων είπε “Σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγουν η Eni και Total στο οικόπεδο 6 και μέσα σε 2-3 εβδομάδες ελπίζουμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα για να κάνουμε και ανακοινώσεις”, Alphanews.live. Άρα βλέπουμε μια ευφορία όσον αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχει ο κοραλλιογενής ύφαλος Κρόνος 1, Μιοκαινικής ηλικίας, που βρίσκεται στην ουρά της Μεσογειακής Ράχης.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για αυτόν τον στόχο που είναι  γνωστός από το 1970. Στην εικόνα 1 βλέπουμε τις γεωφυσικές γραμμές που ακολούθησε η Νορβηγική εταιρεία PGS. Στην Κυπριακή ΑΟΖ.  Μας ενδιαφέρει η γραμμή ΑΑ που διέρχεται από το μπλοκ 6. Στην εικόνα 2 βλέπουμε τα γεωφυσικά δεδομένα που μας δείχνουν τον κοραλλιογενή ύφαλο Άνω Μιοκαινικής ηλικίας ενώ στην εικόνα 3 παρατηρούμε τις άφθονες ποσότητες φυσικού αερίου που βγαίνουν από τα βάθη των 4500 μέτρων στην ίδια περιοχή του μπλοκ 6. Είναι γνωστό από πολύ παλιές μελέτες που έκανε το Αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος  Global Challenger που ανήκει στο  La  Jolla Campus, San Diego, University of California ότι γύρω από τον στόχο Κρόνος 1, υπάρχουν 4 λασποηφαίστεια, τα 765, 766,767 και 768, εικόνα 4, που εκλύουν σε καθημερινή βάση εκατομμύρια τόνους βιογενούς φυσικού αερίου. Άρα ο στόχος Κρόνος 1, θα πρέπει να έχει μεγάλες ποσότητες βιογενούς φυσικό αερίου.  Με βάση την έκτασή του, 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα1, και τις ομοιότητες με τους άλλους  3 κοραλλιογενείς υφάλους ήτοι το Ζορ με έκταση 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πορώδες 55% και πληρότητα 33% του πορώδους σε φυσικό αέριο, τον Γλαύκο με έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το την Καλυψώ με έκταση 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά το ίδιο πορώδες και την ίδια πληρότητα, τότε η ποσότητα του βιογενούς φυσικού αερίου στον κοραλλιογενή ύφαλο Κρόνος 1 εκτιμάται στα 12 τρις κυβικά πόδια, που είναι πολύ σημαντική ποσότητα. Άρα αν αθροίσουμε τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι αυτή την στιγμή, ήτοι Κρόνος 1, 12 τρις κυβ. πόδια, Γλαύκος τουλάχιστον 7 τρις κυβ. πόδια, Καλυψώ, 6 τρις κυβικά πόδια και τέλος Αφροδίτη με 4.5 τρις κυβ. πόδια, σύνολο 29.5 τρις κυβ. πόδια, χωρίς να συνεκτιμήσουμε το τι θα βρει η Εni στο μπλοκ 8 στο τέλος του έτους και τι θα βρει η Exxon Mobil στο μπλοκ 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, εικόνα 5. Βλέπουμε ότι η Κύπρος μπορεί από μόνη της να στείλει στην Ευρώπη 32 δις μ3 φυσικού αερίου ετησίως για 25 χρόνια. Πέντε (5) δις μ3 ετησίως για 25 χρόνια, θα διοχετεύονται ως υγροποιημένο φυσικό αέριο από το κοίτασμα της Αφροδίτης  προς τον σταθμό υγροποίησης Idku της Αιγύπτου με κατεύθυνση την Ευρώπη, και 11 δις μ3 φυσικού αερίου ετησίως για 25 χρόνια, μέσω του αγωγού East-Med 1, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Οι υπόλοιπες ποσότητες που ανέρχονται προς το παρόν σε άλλα 16 δις μ3 ετησίως δεν γνωρίζουμε πως θα φθάσουν στην Ευρώπη. Άρα είναι απόλυτα δικαιολογημένη η χαρά και ευφορία της κυρίας  Νατάσας Πηλείδου.

  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δηλώσεις του διευθυντή των Θεσμικών Υποθέσεων της Edison, Simon Nisi, που έδωσε στα τέλη Ιουλίου στο  geopolitica info της Ιταλίας, ότι η φάση ανάπτυξης του αγωγού East-Med έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου το έργο είναι έτοιμο για την φάση κατασκευής, έχοντας ήδη  λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και τις περιβαλλοντικές άδειες τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα θα προχωρήσουμε στις συμβάσεις κατασκευής (EPCI= Engineering, Procurement, Construction and Installation) που επί του παρόντος βρίσκονται στην υπό ανάθεση, θεωρούμε ότι μετά το 2024  θα διοχετεύονται στην Ευρώπη από Κύπρο και Ιταλία, 20 δις μ3  μέσω αγωγών και άλλα 30 δις μ3 υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου από Κύπρο και Αίγυπτο. Επίσης είναι δυνατόν επειδή α αγωγός East-Med, μετά από την κατάληξη στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας θα ακολουθήσει μια πορεία δυτικά της Κέρκυρας μέχρι το λιμάνι του Οτράντο της Καλαβρίας, να προστεθούν και 10 δις μ3 φυσικού αερίου/έτος για 25 χρόνια, από τα κοιτάσματα Πύρος και Αχιλλέας που ανήκουν στην κοινοπραξία Energean και ΕΛ.ΠΕ.  Έτσι Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ελλάδα μπορούν να στέλνουν στην Ευρώπη 60 δις μ3 φυσικού αερίου που είναι η ποσότητα που θα διοχέτευε η Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream I. Αυτό είναι απόλυτα εφικτό με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ήδη βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Και βεβαίως η Κύπρος έδωσε ένα σκληρό μάθημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος είπε, εμείς δεν ασχολούμεθα με τα αέρια που βγάζουν οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες. Και δεν ασχολούμεθα που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Εμείς παράγουμε και πουλούμε φυσικό αέριο. Με 4 γεωτρήσεις που κάναμε μέχρι σήμερα, ας τα ακούσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μπορούμε να σας στείλουμε προς το παρόν 32 δις μ3 φυσικού αερίου ανά έτος για 25 χρόνια και αν πετύχουν και οι γεωτρήσεις της Εni στο μπλοκ 8, της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Qatar στο μπλοκ 5 και της Chevron Texaco στο μπλοκ 12 θα σας στείλουμε ίσως και 40 δις μ3 φυσικού αερίου ετησίως για 25 χρόνια. Και είπε η Κύπρος στην Ευρώπη, δεν χρειαζόμαστε F-35 ούτε F-15 Block C η Berh@rra  η Rafal διότι μας προστατεύουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Exxon-Mobil, Qatar, Chevron-Texaco, Shell, Eni Total, Noble, Cogas.  Αυτή την εξέλιξη δεν την έγραψαν ούτε τα Κυπριακά ούτε και τα Ελληνικά ΜΜΕ. Φανταστείτε να επαληθευτούν τα αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου που λέγει ότι έχει η γεωφυσική εταιρεία Spectrum, ήτοι άνω των 3000 δις μ3 βιογενούς φυσικού αερίου και η γεωφυσική εταιρεία PGS άλλα 1200 δις μ3 πυρολιτικού φυσικού αερίου. Τότε η Κύπρος θα καλύψει τελείως τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 30 χρόνια που είναι 155 δις μ3 φυσικού αερίου ανά έτος. Πάντως οι Κύπριοι ψάχνουν.

  Και τι άλλο μας είπαν οι Κύπριοι. Οι 4 Άνω Μιοκαινικής ηλικίας κοραλλιογενείς ύφαλοι που βρίσκονται στο τέλος της Μεσογειακής Ράχης (Ζορ, Κρόνος 1, Γλαύκος και Καλυψώ) εικόνα 5,  έχουν απόθεμα 55 τρις κυβικά πόδια.  Ερωτώ την ΕΔΕΥ ποιό πρέπει να είναι το απόθεμα των 25 κοραλλιογενών υφάλων που έχουν Άνω Μιοκαινική ηλικία και βρίσκονται στην αρχή της Μεσογειακής Ράχης, εικόνα 6. Είναι δυνατό να λέμε ότι έχουμε μόνο 70 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου; Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τα αποθέματα φυσικού αερίου διότι αυτοί οι ύφαλοι όχι μόνο είναι περισσότεροι αλλά και πάρα πολύ μεγαλύτεροι. Και δεν είναι μόνο αυτοί οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 10 μεταξύ Ιεράπετρας και Κυπριακής ΑΟΖ, εικόνα 7. Εκτιμώ ότι τα αποθέματα πρέπει να είναι 700 τρις μ3 βιογενούς φυσικού αερίου. Είναι χαρμόσυνη είδηση ότι η Exxon-Mobil δεν έφυγε από τις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και πήρε το μερίδιο της Total. Οι κοραλλιογενείς στόχοι είναι ακριβώς όπως είναι αυτοί στα οικόπεδα 10 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ που έχει η κοινοπραξία Exxon-Mobil και Qatar  που έχουν βιογενές φυσικό αέριο.

Και με δεδομένο ότι κοραλλιογενείς ύφαλοι του Άνω Μειόκαινου δεν υπάρχουν μόνο στις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας αλλά και στις ΑΟΖ Αιγύπτου και Λιβύης ήτοι από Ελ Αλαμέιν Αιγύπτου μέχρι την Βεγγάζη, εικόνα 8, τίθεται το ερώτημα πόσοι κοραλλιογενείς ύφαλοι μπορούν να υπάρχουν. Αν είναι τόσοι όσοι και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που υπάρχουν στην Ελληνική ΑΟΖ ήτοι άλλοι 35 τότε τίθεται το ερώτημα ποιά είναι τα δυνητικά αποθέματα του βιογενούς και πυρολιτικού φυσικού αερίου στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ίσως να υπερβαίνουν τα 2.3 τετράκις εκατομμύρια κυβικά πόδια, δηλαδή να είναι περισσότερα από το άθροισμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου των Κατάρ, Ιράν και Ρωσίας. Και είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα των 100 δις βαρελιών αργού πετρελαίου στα Μεσοζωικά στρώματα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ευρώπη καλό θα είναι να κοιτάξει την ευημερία της αντί να ασχολείται με τα αέρια των αγελάδων και τις ΑΠΕ. Ο ενεργειακός πλούτος που βρίσκεται στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μία λεκάνη 3 φορές μεγαλύτερη σε έκταση από τον Περσικό κόλπο, πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη. Τον δρόμο μας τον έδειξε η Κύπρος.

Και κλείνω με μία σύσταση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης. Αντί να ασχολείται με την αλλαγή του ονόματος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, ουσιαστικά την κατάργησή της, που ιδρύθηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου, με στόχο την εκμετάλλευση του αμύθητου ενεργειακού πλούτου που έχει η Ελλάδα, καλό θα ήταν να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επίσπευση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην υπεράκτια Κρήτη ούτως ώστε οι απόφοιτοι της Σχολής να μην είναι άνεργοι. Οι σχολές δεν γίνονται για να ικανοποιηθούν οι οικονομικές ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας κατά στην τον χειμώνα (χειμερινός φοιτητικός τουρισμός). Οι σχολές γίνονται για να ικανοποιηθούν εθνικές ανάγκες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.

https://www.merresearch.com/portfolio/sensitivity-assessment-of-habitats-and-key-species-to-pressures-associated-with-exploratory-offshore-drilling-operations-in-block-6-cronos-prospect-area-eez-cyprus/

 

 

Εικόνα 1.

 Εικόνα 2.

 

Εικόνα 3.

 

Εικόνα 4.

 

Εικόνα 5.

 

Εικόνα 6.

Εικόνα 7.

 Εικόνα 8.                             

 

ΕΙΚΟΝΕΣ

Εικόνα 1. Οι γεωφυσικές γραμμές που έκανε η Νορβηγική εταιρεία PGS. Μας ενδιαφέρει η τομή ΑΑ.

Εικόνα 2. Ο κοραλλιογενής ύφαλος Κρόνος 1 στο μπλοκ 6 μαζί με την λιμνοθάλασσα μεταξύ των 2 υφάλων.

Εικόνα 3. Διαφυγές μεθανίου από τα λασποηφαίστεια που περιβάλλουν τον κοραλλιογενή ύφαλο Κρόνο 1, μπλοκ 6, Κυπριακή ΑΟΖ, Montadert and Nikolaides, AAPG, Athens 2010

Εικόνα 4. Οι τοποθεσίες του ωκεανογραφικού σκάφους Global Challenger των ΗΠΑ που σχετίζεται με την μελέτη της Κρίσης του Μεσσηνίου, Ανω Μιόκαινο.

Εικόνα 5. Οι θέσεις των κοραλλιογενών υφάλων, Ζορ, Γλαύκου, Κρόνου 1, Καλυψώ με 55 τρις κυβικά πόδια βιογενούς φυσικού αερίου, και του ψαμμιτικού ταμιευτήρα Αφροδίτη με 4.5 τρις κυβικά πόδια πυρολιτικού φυσικού αερίου.

Εικόνα 6. Οι στόχοι των κοραλλιογενών υφάλων στον κόλπο της Κυπαρισσίας και δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης.

Εικόνα 7. Πόσοι στόχοι κοραλλιογενών υφάλων μπορούν να υπάρχουν μεταξύ Ιεράπετρας, Κρήτης, και Κυπριακής ΑΟΖ.

Εικόνα 8. Η περιοχή των κοραλλιογενών υφάλων στο δυτικό τμήμα του  Κώνου του Νείλου ήτοι μεταξύ Ελ Αλαμέιν και Ελ Σολούμ που επεκτείνονται στην ΑΟΖ της Λιβύης ήτοι μεταξύ Τομπρούκ, Ντέρνα και Βεγγάζης.

 

*Ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και  Ομότιμου Ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά