Μείωση καταγράφουν σήμερα οι τιμές χονδρικής διυλιστηρίου στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης για την περιοχή της Αττικής, στον απόηχο της σοβαρής υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής διυλιστηρίου για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων διαμορφώνεται σε 1,800, 880 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, συμπεριλαμβανομένων φόρων – τελών, προ ΦΠΑ, από 1,804,582 ευρώ χθες Τετάρτη, και 1, 806,331 ευρώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Επίσης, η αντίστοιχη τιμή χονδρικής για το το ντίζελ κίνησης διαμορφώνεται στο 1,575, 727 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, από 1,587, 097 ευρώ χθες Τετάρτη και 1,596, 962 ευρώ την Τρίτη, 21 Ιουνίου.

Οι νέες μειωμένες τιμές χονδρικής στις βενζίνες διαψεύδουν τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ για αύριο, Παρασκευή, 24 Ιουνίου οι εκτιμήσεις από τις ενώσεις πρατηριούχων είναι ότι θα υπάρξει αύξηση στις χονδρικές τιμές διυλιστηρίου στην βενζίνη και περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου και του υγραερίου κίνησης.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές στην αντλία, η μέση τιμή για τη βενζίνη 95 οκτανίων στην περιοχή της Αθήνας είναι σήμερα τα 2,352 ευρώ ανά λίτρο και για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα 2,363 ευρώ ανά λίτρο.

Ως συνήθως, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Έτσι, στην Κεφαλονιά η μέση τιμή πώλησης βενζίνης φθάνει στα 2, 483 ευρώ ανά λίτρο και ακολουθεί ο Νομός Κυκλάδων με μέσες τιμές 2,479 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η πτωτική τροχιά των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς η αγορά καθοδηγείται, αυτή την περίοδο, από τους φόβους για νέα βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και λόγω της απόφασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ πολλών ετών. Η αγορά πετρελαίου διανύει αυτή τη στιγμή μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στα χρονικά, μετά την κατάρρευσή της λόγω της πανδημίας του Covid-19, τον Μάρτιο του 2020.

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίας εβδομάδας. Πηγή: FT.com)

Η τιμή για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του Brent, του διεθνούς benchmark, κινείται από το πρωί κάτω από το φράγμα των 110 δολαρίων ανά βαρέλι ( 108,9 δολάρια) με ποσοστιαία πτώση της τάξης του 2,52%. Παράλληλα, οι τιμές για την αμερικανική ποικιλία WTI, υποχωρούν ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο και κινούνται στην περιοχή των 103,20 δολαρίων ανά βαρέλι, από 104,5 δολάρια την Τετάρτη και με ποσοστίαια πτώση της τάξης του 2,86%. Είναι χαρακτηριστικό όμως το γεγονός ότι, παρά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών, η τιμή του Brent ενισχύεται σε ετήσια βάση σε ποσοστό 44,44%.

Ακόμη όμως και με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, οι μεγάλοι πετροχημικοί όμιλοι επιλέγουν να τηρούν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά στην αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών τους, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να προτιμά την επιστροφή μερισμάτων στους μετόχους, ή την επαναγορά ίδιων μετοχών. Ορισμένες άλλες, όπως η BP και η Shell έχουν επιλέξει το δρόμο των μακροπρόθεσμων περικοπών της παραγωγής τους.

Είναι ενδεικτικά ότι η Rystad Energy, που εδρεύει στην Νορβηγία, προειδοποίησε ότι οι μεγάλοι του πετρελαίου θα μπορούσαν να δουν τα αποδεδειγμένα αποθέματά τους να εξαντλούνται σε λιγότερο από 15 χρόνια από σήμερα, εξαιτίας του ότι ο όγκος των ποσοτήτων που παράγουν σήμερα δεν πρόκειται να αντικατασταθεί πλήρως από νέες ανακαλύψεις.

Όπως αναφέρει η Rystad Energy, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου των ExxonMobil, BP, Shell, Chevron, TotalEnergies και Eni, μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.