Σε πρόσφατο άρθρο μας στο πόρταλ (εδώ) εκφράζαμε την ανησυχία μας για την ατυχή απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με επίκεντρο την απαγόρευση της δια θαλασσής εισαγωγών, από τα κράτη-μέλη, Ρωσικού πετρελαίου. Με τους εγκεφάλους της Κομισιόν να πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πλήξουν αποτελεσματικά την οικονομία της Ρωσίας του προέδρου Πούτιν και άρα την στέρηση εσόδων μέσω των οποίων εκτιμάται ότι στηρίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Το αποτέλεσμα αυτής της παράλογης πολιτικής της ΕΕ είναι να επανέλθουν οι τιμές του αργού σε έντονα ανοδική τροχιά οδηγώντας τις τιμές στην αντλία σε νέα ύψη. Με την αμόλυβδη να πωλείται πλέον στα €2.3 το λίτρο η προοπτική, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ότι με την ακολουθούμενη τακτική, δηλαδή τον επιχειρούμενο οικονομικό στραγγαλισμό της Ρωσίας, η αμόλυβδη θα φθάσει τα € 2.8 με €3.0 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ευτυχώς δεν είμαστε οι μόνοι που ανησυχούμε με την παγκόσμια κατάσταση υποστηρίζοντας ότι κινήσεις τύπου embargo είναι τελείως παρακινδυνευμένες σε ένα τόσο τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα και ενδέχεται να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας λόγων των πολύ λεπτών ισορροπιών που παρατηρούνται. Την περασμένη Τρίτη (31/5) ο γνωστός Αμερικανός τραπεζίτης και αφεντικό της JP Morgan Chase, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, μίλησε σε οικονομικό συνέδριο στην Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με τους Financial Times, προειδοποίησε τους επενδυτές για την επερχόμενη οικονομική «καταιγίδα» καθώς συνεχίζεται με σφοδρότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η US Federal Reserve προχωρεί σε περιοριστική πολιτική με αύξηση των επιτοκίων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης, «αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω στον δρόμο και έρχεται προς το μέρος μας. Δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για μικρή καταιγίδα η για τον τυφώνα «Σάντυ» και άρα καλύτερα να είναι κάποιος προετοιμασμένος». Ο Ελληνικής καταγωγής Jamie Dimon επέλεξε την παρομοίωση με τον τυφώνα για να περιγράψει τους κλυδωνισμούς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ως προς την επερχόμενη οικονομική κρίση παρατήρησε ότι «βεβαιότης, ευτυχώς, δεν υπάρχει [ακόμη…] αλλά όλα τα πρόδρομα φαινόμενα και δείκτες - πληθωρισμός, επιτόκια, αγορές χρήματος, εμπορεύματα κ.ο.κ.- είναι ορατά. Οι δε δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζό Μπάιντεν και της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλλεν συνηγορούν ότι θα πρέπει να προετοιμάζεστε για το χειρότερο σενάριο».

Σύμφωνα με τον CEO της JP Morgan, ο επερχόμενος οικονομικός τυφώνας θα προκληθεί από τον συνδυασμό τριών παραγόντων: τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Για το τελευταίο θέμα ο Jamie Dimon εκτίμησε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια λόγω των αυξανόμενων τιμών των κατοικιών και άλλων πληθωριστικών πιέσεων. Παρά ταύτα, διευκρίνισε ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα - σε αντίθεση με το 2008- ευρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να αντέξει σε αυτές τις προκλήσεις.

Ιδιαίτερα μνεία έκανε ο Αμερικανός τραπεζίτης στις αγορές εμπορευμάτων με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ασκεί πολύ σοβαρές πιέσεις στις τιμές είτε αυτά είναι τα σιτηρά ή το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Αναφερόμενος στο πετρέλαιο, προέβλεψε ότι, βάσει της ακολουθούμενης πολιτικής από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ, οι τιμές του αργού είναι πολύ πιθανό να εκτοξευθούν σε πρωτόγνωρα επίπεδα και να φθάσουν τα $ 150 ή και τα $ 175 το βαρέλι μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Ήδη το αργό τύπου Brent διαπραγματεύεται στα $ 119-$120 το βαρέλι.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Jamie Dimon στα σχόλια του αναφορικά με τις αδιέξοδες πολιτικές που ακολουθεί η επηρμένη ηγεσία της ΕΕ. «Πολύ φοβάμαι ότι δεν λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα για να προστατεύσουμε την Ευρώπη [και τους καταναλωτές] από αυτό που πρόκειται να συμβεί στην αγορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα. Και, ασφαλώς, δεν λαμβάνουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα για να προστατεύσουμε όλους μας από το τι πρόκειται να ακολουθήσει στις αγορές πετρελαίου τα επόμενα 5 χρόνια, όπου [η τιμή] αναπόφευκτα θα ανέβει κατά πολύ». Τέλος, ο Αμερικανός Τραπεζίτης προειδοποίησε για την επερχόμενη μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να μειώσει το ενεργητικό της των $ 9.0 τρισεκατομμυρίων, περιορίζοντας την ρευστότητα έτσι ώστε να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.