Επειδή το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην απόφαση της κυβέρνησης να στρέψει εκ νέου το ενδιαφέρον της στις έρευνες υδρογονανθράκων καθώς και στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για προσωρινή αναστολή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες ανθρακικές μονάδες, ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού, έχει δοθεί η εσφαλμένη εικόνα ότι εγκαταλείπονται αίφνης οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι στόχοι για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Ουδέν το ανακριβέστερο, αφού τους τελευταίους μήνες παρατηρείται  σταθερή αύξηση τόσο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους όσο και της συνεισφοράς τους από πλευράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια ματιά στα στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους είναι αρκετή για να καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που ήδη διαδραματίζουν οι ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα. Στα ακόλουθα γραφήματα παραθέτονται τα στοιχεία της διάρθρωσης του μηνιαίου ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος για τους μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος 2022, όπου διαπιστώνουμε ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ - κυρίως αιολικά, φωτοβολταϊκά και λίγα μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα - κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 30%, ενώ εάν υπολογίσουμε και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, αυτά φθάνουν το 37% κατά μέσο όρο.

Διάγραμμα 1: Μίγμα καυσίμου της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής (Ιανουάριος-Μάρτιος 2022)

Ιανουάριος 2022

Φεβρουάριος 2022

Μάρτιος 2022

Πηγές: ΕΧΕ, ΙΕΝΕ

Όμως, εάν δούμε τα στοιχεία για την μέση ωριαία διακύμανση για την εβδομάδα 11-17 Απριλίου 2022 (βλέπε γράφημα), κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για άλλες εβδομάδες, θα δούμε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες η συμμετοχή των ΑΠΕ μειώνεται δραματικά και σε ποσοστό πέφτει ακόμα και στο 10%. Γενικά, μελετώντας τα στοιχεία σε 12μηνη βάση, παρατηρούμε ότι τις βραδινές ώρες, με τα φωτοβολταϊκά εκτός, η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι μειωμένη, έτσι που η συνολική τους συνδρομή να κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10%-15%. Ως εκ τούτου, η έγχυση ενέργειας από τους θερμικούς σταθμούς, που παρέχουν σταθερό φορτίο βάσης, είναι περισσότερο από απαραίτητη για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα. Αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας υπάρχουν περιπτώσεις λόγω νηνεμίας και νέφωσης, όπου η απόδοση των ΑΠΕ μειώνεται σημαντικά, οπότε η παραγωγή ενέργειας από θερμικούς σταθμούς καλύπτει σχεδόν το σύνολο της ζήτησης.

Διάγραμμα 2: Μίγμα καυσίμου ανά ώρα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής (11-17 Απριλίου 2022)

 

Πηγές: ΕΧΕ, ΙΕΝΕ

Με την σταθερή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και την μεγαλύτερη έγχυση ενέργειας από αυτές στο ηλεκτρικό σύστημα, νομοτελειακά η συμμετοχή τους στο ηλεκτρικό μίγμα πρόκειται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να φθάσει και το 45% μέχρι το 2028-2030 από το σημερινό επίπεδο των 30%-35%. Όμως, για να αυξηθεί περαιτέρω θα απαιτηθεί η συμμετοχή στο σύστημα μικρών και μεγάλων μονάδων αποθήκευσης. Με τις μικρές μονάδες να προέρχονται από ηλεκτρικές μπαταρίες και τις μεγάλες από συστήματα αντλησιοταμίευσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από την γεωγραφική διάταξη και δυναμικότητα των συστημάτων αυτών, όπως έδειξε μια σχετικά πρόσφατη μελέτη του ΙΕΝΕ για την ένταξη συστημάτων αποθήκευσης στην Κρήτη, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ (εδώ).