Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την αποθήκευση ενέργειας, πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τα εξής:

- Η δραστηριότητα της Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέπεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

- Από την υποχρέωση λήψης άδειας αποθήκευσης θα εξαιρούνται οι Σταθμοί Αποθήκευσης ονομαστικής ισχύος μικρότερης του 1 MW.

- Η αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός.

- Θα επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ενέργειας σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.  

Ουσιαστικά ορίζονται δύο κατηγορίες έργων αποθήκευσης. Η πρώτη αφορά σε  σταθμούς αμιγούς αποθήκευσης και η δεύτερη σε υβριδικούς σταθμούς (αποθήκευση με έργα ΑΠΕ), οι οποίοι είτε   δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (πίσω από τον μετρητή), είτε  μπορούν να εκχέουν ενέργεια στο δίκτυο και να απορροφούν.

Για τους σταθμούς αμιγούς αποθήκευσης έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα συνολικής ισχύος 800 MW με 900  MW. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο «OT Forum» του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» δόθηκε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για το σχήμα στήριξης για την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ καθώς θα αποθηκεύουν την ενέργεια η οποία διαφορετικά μένει αναξιοποίητη.

Οι συζητήσεις για την έγκριση του σχήματος που είχε κοινοποιηθεί πριν λίγους μήνες στην ΕΕ για τα συστήματα αποθήκευσης σύμφωνα με την κυρία Σδούκου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η επίσημη κοινοποίηση ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση της Κομισιόν.  

Σχετικά με τους σταθμοί αποθήκευσης με έργα ΑΠΕ, τα οποία δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο θα μπορούν να λάβουν λειτουργική ενίσχυση, συμμετέχοντας στους   διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ οι οποίοι θα συνεχιστούν έως το 2025.  Ο πρώτος διαγωνισμός  για περίπου 400 MW για την επενδυτική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές φθινοπώρου. Κάποιο διάστημα αργότερα σχεδιάζεται να ακολουθήσει δεύτερος διαγωνισμός για αντίστοιχη ισχύ.  Τα έργα που θα προκριθούν  θα λάβουν χρηματοδότηση από τον «κουμπαρά» των  200 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους κατασκευής τους. 

Η επιτυχής ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας θα αποτελέσει ένα από τα «κλειδιά» που θα ανοίξουν τις …πύλες προς την ενεργειακή μετάβαση και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δεσμευτικών εθνικών στόχων που θέτει το ΕΣΕΚ για το 2030.  Όπως αναφέρεται και στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, οδηγός για την ανάπτυξη του συστήματος τα επόμενα χρόνια θα είναι η εξυπηρέτηση της ανάγκης μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ.

Ωστόσο, επισημαίνεται από τον Διαχειριστή ότι «η απορρόφηση της ισχύος των ΑΠΕ στη χώρα, η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, δεν εξαρτάται μόνον από την ικανότητα διακίνησης της ισχύος από το Σύστημα Μεταφοράς, αλλά επιβάλλει και την αλλαγή της σύνθεσης του μείγματος παραγωγής και κυρίως την ένταξη νέων συστημάτων αποθήκευσης (αντλητικών υδροηλεκτρικών σταθμών και συσσωρευτών) σε συνάρτηση με την εξέλιξη των διαθέσιμων τεχνολογιών».