Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο προσπαθούν να περάσουν ένα νομοσχέδιο προϋπολογισμού 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ενίσχυε τις αμερικανικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και σε τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων που έθεσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη. Αλλά η μοίρα του νομοσχεδίου παραμένει στον αέρα. Ο Μπάιντεν και η ηγεσία των Δημοκρατικών προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν 

 

την υποστήριξη και των 48 Δημοκρατικών γερουσιαστών και δύο ανεξάρτητων. Κάποιοι λένε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ δαπανηρό και άλλοι αντιτίθενται σε μεμονωμένα στοιχεία. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ένα σχετικό νομοσχέδιο για τις υποδομές τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά αντιτίθενται σταθερά στο μεγαλύτερο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, το οποίο περιλαμβάνει νέες επενδύσεις στην ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Συνολικά, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα μπορούσε να δει τον προϋπολογισμό του για την ενεργειακή έρευνα και ανάπτυξη υπερδιπλασιασμένο εάν περάσει το νομοσχέδιο από περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια εκτιμούν αναλυτές. Μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης, που έχει ήδη δεσμευτεί μέσω του νόμου για τις υποδομές, θα κατευθυνθεί σε έργα μεγάλης κλίμακας, όπως τα συστήματα δέσμευσης άνθρακα και η παραγωγή καθαρού υδρογόνου.

Οι ακαδημαϊκοί και οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα μοντέλα για να προσδιορίσουν τον πιθανό αντίκτυπο της νομοθεσίας και εκτιμούν ότι λογαριασμός των δαπανών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ετήσιων εκπομπών σε άνθρακα στις ΗΠΑ κατά 1,3 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Θα μπορούσε έτσι να εκπληρώσει σχεδόν τη δέσμευση του Μπάιντεν στη Γλασκώβη να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 50%, σε σύγκριση με τα επίπεδα εκπομπών του 2005.

Την ίδια ώρα προχωράνε αρκετά έργα ΑΠΕ στις ΗΠΑ. Δύο πολιτείες έδωσαν πρόσφατα την υποστήριξη τους σε τέσσερα υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 3200 MW. Η Avangrid Renewables ήταν ο μεγαλύτερος νικητής τεσσάρων έργων, ισχύος 1232 MW στη Μασαχουσέτη. Το έργο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη μετατροπή πρώην σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα σε κέντρα καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της πρώτης υπεράκτιας μονάδας παραγωγής αιολικής ενέργειας της πολιτείας στο Brayton Point. Αλλά και στο Μέριλαντ δύο έργα συνολικής ισχύος 1672,5 MW αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2026.