Ένας Άνεμος μας Σώζει - Αποκλιμάκωση Τιμών σε Ρεύμα-Φ. Αέριο λόγω Ευνοϊκών Συγκυριών

Ένας Άνεμος μας Σώζει - Αποκλιμάκωση Τιμών σε Ρεύμα-Φ. Αέριο λόγω Ευνοϊκών Συγκυριών
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 27 Δεκεμβρίου 2021 - 10:56

Η ισχυρή ένταση των ανέμων στον ελληνικό χώρο, που ευνοούν την είσοδο στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των αιολικών εγκαταστάσεων, η αυξημένη συμμετοχήτων υδροηλεκτρικών στο σύστημα, οι  μάλλον ήπιες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και το θετικό κλίμα που διαμορφώνουν οι αφίξεις 

πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας,  η  μέση τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) διαμορφώνεται στα επίπεδα των 171,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για σήμερα Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021, όταν στις 22/12 είχε φθάσει στο απόλυτο ρεκόρ των σχεδόν 416 ευρώ (ποσοστιαία πτώση 59%!).

Την ευνοϊκή συγκυρία συντρέχει και η κατακόρυφη υποχώρηση των τιμών στο Ολλανδικό Title Transfer Facility (TTF) από τα 175 στα μόλις 108 ευρώ ανά μεγαβατώρα για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή το προηγούμενο έτος, η τιμή ήταν κάτω από τα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Προφανώς, όπως έγραφε το energia.gr (εδώ) την περασμένη Παρασκευή, αυτή η συγκυρία δεν προεξοφλεί την άρση της κατάστασης συναγερμού στις ευρωπαϊκές αγορές ούτε προδικάζει τον εφησυχασμό των ευρωπαϊικών κυβερνήσεων, αφενός επειδή η χειμερινή περίοδος βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, και αφετέρου καθώς συνεχίζεται το μπρα ντε φερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία για τον αγωγό Nord Stream 2, αλλά και τις ευθύνες της Gazprom στον επαρκή εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου με αέριο. «Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Gazprom σύμφωνα με τις οποίες στέλνουμε μικρή ποσότητα αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά στερείται απολύτως βάσης», ήταν η ρωσική απάντηση, σήμερα, σε αυτές τις επικρίσεις.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αφήνει να εννοηθεί ότι η Γερμανία κερδοσκοπεί μεταπουλώντας ρωσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία,  αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, ενώ οι Βρυξέλες υπονοούν σαφώς ότι η Ρωσία προβαίνει σε σκόπιμο κλείσιμο των στροφιγγών προς την Ευρώπη.

«Παρατηρούμε μια αντιστροφή ροών φυσικού αερίου, της τάξης των μεταξύ 3-5 εκατ. κ.μ την ημέρα, από την Γερμανία προς την Πολωνία και προς την Ουκρανία. Αυτό το φυσικό αέριο προέρχεται από τις υπόγειες δεξαμενές της Γερμανίας. Δεν είναι και η πλέον λογική απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Gazprom.

Πίσω στην Ελλάδα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται αυξημένη για σήμερα Δευτέρα. Εν τούτοις, η άνοδος της συμμετχοχής των ανανεώσιμων στο μείγμα ( 39%) και η κάθετη πτώση της συμμετοχής του αερίου (26,9%) καθορίζουν εν πολλοίς την εικόνα στις χονδρικές αγορές.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στην Ευρώπη όπου οι τιμές στις αφγορές επόμενης ημέρας σημειώνουν σημαντική υποχώρηση, σε επίπεδα χαμηλότερα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την Ισπανία να οδηγεί την κούρσα της πτώσης.

Καθοριστικός παράγοντας για την εικόνα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η πτώση της τιμής του αερίου. Σε αυτό συνέβαλε, αρχικά η προσέλκυση φορτίων LNG που ανακατευθύνθηκαν από ασιατικούς σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, λόγω αφενός, των υψηλών τιμών του καυσίμου στην Γηραιά ήπειρο, όσο, αφετέρου και των ήπιων καιρικών συνθηκών στην Ασία που συντηρούν υψηλή πληρότητα στις αποθήκες των χωρών της περιοχής από τις αρχές της περασμένης άνοιξης.

Παράλληλα, υψηλές συγκεντρώσεις φορτίων αερίου έχουν δεσμευθεί από αμερικανικούς κόμβους με προορισμό ευρωπαϊκές τερματικές εγκαταστάσεις LNG, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει ώστε οι ΗΠΑ να προβλέπεται ότι το επόμενο έτος, 2022, θα καταστούν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσία πληροφοριών για την Ενέργεια (ΕΙΑ) δείχνουν ότι οι εξαγωγές LNG θα ξεπεράσουν 11,5 δισ. κυβικά πόδια σε ημερήσια βάση, ή σχεδόν το 22% της εκτιμώμενης ζήτησης LNG σε παγκόσμιο επίπεδο.