Oι Συγκυριακές Μεταβολές των Τιμών του Αερίου δεν Σημαίνουν Άρση της Κατάστασης Συναγερμού στην Ευρώπη  

Oι Συγκυριακές Μεταβολές των Τιμών του Αερίου δεν Σημαίνουν Άρση της Κατάστασης Συναγερμού στην Ευρώπη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 24 Δεκεμβρίου 2021 - 16:32

Kαθώς μειωμένη για δεύτερη ημέρα στη σειρά εμφανίζεται η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF και ΄έκλεισε στα 129,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 133,17 που κινούταν το πρωί, εν τούτοις, η αποκλιμάκωση που παρατηρείται δεν είναι αρκετή για να κατασιγάσει τις ανησυχίες της αγοράς. Το γεγονός ότι η υποχώρηση της τιμής του αερίου μειώνει και τις τιμές του ρεύματος στις αγορές χονδρικής, συμβαίνει κατά κύριο λόγο επειδή παρατηρείται μειωμένη χρήση αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Τα επίπεδα της τιμής του καυσίμου συνιστούν συστημικό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία, προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς. Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών του αερίου που συμπαρασύρουν στο διάβα τους και τις της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να καθορίσουν μια συνεκτική έστω βραχυπρόθεσμη πολιτική για το θέμα, καθώς αρκεί μια ελαφρά μεταβολή των καιρικών συνθηκών ή ένα άλλο περιφερειακό γεγονός για να ανατρέψει τους υφιστάμενους σχεδιασμούς. Για παράδειγμα, οι μάλλον θερμότερες του αναμενόμενου καιρικές συνθήκες στην Ασία ανακατευθύνουν σημαντικά φορτία αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Κι ενώ αυτό θα μπορούσε, υποτίθεται, να λειτουργήσει ανασχετικά της τάσης για διαρκή άνοδο των τιμών, δεν το κάνει, καθώς προκύπτουν ολοένα και νέα «θερμά» επεισόδια στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό της ευμετάβλητης και επικίνδυνης φύσης αυτής της ενεργειακής κρίσης το ότι Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρεί να αντιστρέψει το σε βάρος της χώρας του κλίμα, με το να επιρρίπτει την ευθύνη για τις υψηλές τιμές του αερίου στην Γερμανία η οποία, κατά τον ισχυρισμό του, αντί να τροφοδοτήσει τις άλλες χώρες της Ε.Ε. προτιμά να μεταπωλεί το ρωσικό αέριο που εισάγει, στην Πολωνία και την Ουκρανία.

Η χώρα μας παραμένει στην κορυφή του καταλόγου των χωρών εισαγωγής αερίου από την  Gazprom, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησής της, το 2021 έχει προβεί στις υψηλότερες στα χρονικά αγορές, ενώ το σύνολο των εξαγωγών ρωσικού φ. αερίου προς την Ευρώπη θα φθάσει στα 183 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να κυριαρχεί στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού τον Νοέμβριο κατείχε μερίδιο 45%. Ακολούθησαν οι ΑΠΕ με μερίδιο 34%, οι εισαγωγές με 8%, ο λιγνίτης με 7% και τα υδροηλεκτρικά με 6%.  Είναι δε χαρακτηριστικό το ότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο είναι υψηλότερη σε ποσοστό 28% από τον Νοέμβριο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, τον Νοέμριο που μς πέρασε στην κορυφή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, βρέθηκαν ο «ΑΗΣ Μεγαλόπολης V» με  καθαρή παραγωγή 288.208 μεγαβατώρες, ο «ΑΗΣ Αλιβερίου V» με 240.705 μεγαβατώρες, ο «ΑΗΣ Λαυρίου V» με 204.848 μεγαβατώρες και ο «ΑΗΣ Κομοτηνής Ι» με 197.104 μεγαβατώρες, δηλαδή οι μονάδες της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας για τον Νοέμριο, που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ διατήρησε για δεύτερο συναπτό μήνα αμετάβλητο το μερίδιο στην προμήθεια. Ήτοι, τον περασμένο μήνα κατείχε το 63,5% τα αγοράς και τον Οκτώβριο το 63,4%, γεγονός που επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τέλος, η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς στην Αγορά της ΕπόμενηςΗμέρας (DAM) διαμορφώθηκε για αύριο, 25 Δεκεμβρίου, στα 208,27 ευρώ ανά μγαβατώρα, με ποσοστιαία πτώση 2% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.