Ξεπέρασε τα 100 Ευρώ η Τιμή των Δικαιωμάτων Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα στην ΕΕ

Ξεπέρασε τα 100 Ευρώ η Τιμή των Δικαιωμάτων Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα στην ΕΕ
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 21 Φεβρουαρίου 2023 - 19:22

Ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά τόνο η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην αγορά άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά την Τρίτη, σημειώνοντας μία επίδοση-ορόσημο που αντανακλά το αυξημένο κόστος που πρέπει να πληρώσουν τα εργοστάσια και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής όταν ρυπαίνουν.Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο αναφοράς EU Allowance (EUA) ανήλθε στο υψηλό των 100,70 ευρώ ανά τόνο

και διαπραγματευόταν στα 100,21 ευρώ ανά τόνο στις 11:35 ώρα Γκρήνουιτς.

Τα EUA είναι το κύριο νόμισμα στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγκάζει τους κατασκευαστές, τις εταιρείες ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν ως μέρος των προσπαθειών του μπλοκ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του.

Οι χώρες της ΕΕ και η Κομισιόν συμφώνησαν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του περασμένου έτους, δημιουργώντας μια ανοδική τάση στην αγορά εκπομπών και η οποία έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι εταιρείες πλησιάζουν την προθεσμία του Απριλίου για να αγοράσουν και να υποβάλουν αρκετές άδειες CO2 για να καλύψουν τις περσινές εκπομπές.

Επίσης, οι traders αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι προσδοκίες για ψυχρότερο καιρό και χαμηλές ταχύτητες ανέμων αύξησαν τη ζήτηση για άδειες από πηγές παραγωγής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι τιμές πιέστηκαν ανοδικά και από αγορές που πραγματοποίησαν κερδοσκόποι.

Η αύξηση των τιμών αποδίδεται επίσης στην αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για άδειες CO2 το 2022, όταν η μείωση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου συνέβαλε στην αύξηση κατά 7% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από άνθρακα, το ορυκτό καύσιμο με τη μεγαλύτερη ένταση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρά την υψηλή τιμή των δικαιωμάτων.

Η επιστροφή στον άνθρακα έχει εγείρει φόβους για τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΕ θεωρούν ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση και επιμένουν ότι η υψηλή τιμή των ορυκτών καυσίμων, τόσο του άνθρακα όσο και του φυσικού αερίου, θα επιταχύνει τελικά τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών του άνθρακα προκαλεί πολιτικές εντάσεις στην ΕΕ και η υπέρβαση του ορίου των 100 ευρώ είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τις τιμές. Η Πολωνία, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα, έχει κατηγορήσει τους κερδοσκόπους για τις υψηλές τιμές του CO2 και ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών.

Αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε πέρυσι να επιβληθεί ανώτατο όριο στην τιμή του διοξειδίου του άνθρακα ως ένα μέτρο που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού. Άλλες χώρες της ΕΕ θεωρούν ότι μια υψηλή τιμή άνθρακα έχει ζωτική σημασία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι μια ισχυρή αγορά άνθρακα στέλνει «τα σωστά μηνύματα» σε επενδυτές και βιομηχανία σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Πραγματικά, το επίπεδο των 100 ευρώ αναφέρεται εδώ και καιρό ως το επίπεδο τιμής που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για να αναπτυχθούν ορισμένες από τις ακριβές τεχνολογίες που σήμερα θεωρούνται απαραίτητες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.Οι επενδύσεις σε υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - αντί της συμβατικής μεθόδου παραγωγής με χρήση φυσικού αερίου - θα μπορούσαν να γίνουν οικονομικά ανταγωνιστικές εάν οι τιμές του CO2 παραμείνουν πάνω από 100 ευρώ ανά τόνο, δήλωσε ο Mark Lewis, επικεφαλής της κλιματικής έρευνας στην Andurand Capital Management.«Δεν θα υποτιμούσα τη συμβολική σημασία του. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο παράδειγμα», πρόσθεσε ο Lewis, αλλά συμπλήρωσε ότι το να φτάσουμε τα 100 ευρώ μια φορά δεν αποτελεί εγγύηση ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από αυτό το επίπεδο στο μέλλον.

Τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να λάβουν ώθηση από νέες κρατικές ενισχύσεις ή χρηματοδότηση από την ΕΕ, καθώς η Ένωση πασχίζει να προσφέρει κίνητρα σε πράσινες βιομηχανίες, για να αποτρέψει τη μαζική μετεγκατάσταση επιχειρήσεων που σπεύδουν να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ σε εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιες τεχνολογίες στο πλαίσιο του νέου πακέτου IRA (Inflation Reduction Act) της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο τομέας σιδήρου και χάλυβα είναι μεταξύ εκείνων που προσβλέπουν στο πράσινο υδρογόνο για να συμβάλουν στο δύσκολο έργο της παραγωγής χάλυβα ουδέτερων εκπομπών άνθρακα.

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τις δωρεάν άδειες CO2 που λαμβάνουν επί του παρόντος τομείς, όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, και να εισαγάγουν στη θέση τους, για πρώτη φορά στον κόσμο, έναν δασμό άνθρακα στις εκπομπές των εισαγόμενων αγαθών, ώστε οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό να πληρώνουν την ίδια τιμή CO2 με την ευρωπαϊκή βιομηχανία.