Η ενεργειακή κρίση, πέρα από την έκρηξη των τιμών, βάζει στο επίκεντρο και το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας για τη χώρα. Γι΄ αυτό σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας έχει συγκαλέσει ειδική σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΗ, καθώς και οι ανεξάρτητοι  ηλεκτροπαραγωγοί. Ο υπουργός αναμένεται να τους ζητήσει ετοιμότητα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος με την ομαλή τροφοδοσία της χώρας, τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια. Σημαντικό ρόλο στην αντοχή του συστήματος αναμένεται να παίξουν

και πάλι οι λιγνίτες της ΔΕΗ, οι οποίοι παρά το αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων συνεχίζουν να είναι φθηνότεροι, όσο το ράλι του φυσικού αερίου συνεχίζεται. Ήδη η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο ενεργειακό μείγμα έχει αυξηθεί σημαντικά (χτες σε ωριαία βάση κυμαινόταν μεταξύ 11% και 17%). Ωστόσο, η ΔΕΗ _ παρότι τα ορυχεία της τους τελευταίους μήνες δουλεύουν στο φουλ _ εξακολουθεί να έχει ζητήματα επάρκειας λιγνίτη ενώ παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού. 

Σε κάθε περίπτωση, με τον χειμώνα προ των πυλών, για να καλυφθούν υψηλά φορτία, τα οποία σε περίοδο ψύχους μπορεί να φτάσουν και τα  9.5 GW,  θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία όλες οι διαθέσιμες θερμικές μονάδες, κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε η συνεισφορά των  φωτοβολταϊκών μηδενίζεται. Πάντως, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, έως και τις  10 Δεκεμβρίου, η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ «Λαύριο 4». Βάσει του Κώδικα το κρίσιμο δίμηνο 15 Δεκεμβρίου έως   15 Φεβρουαρίου δεν επιτρέπεται ο προγραμματισμός συντήρησης μονάδων.

Όσον αφορά στα  υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, αυτήν την περίοδο δουλεύουν στο …ρελαντί, εξαιτίας της χαμηλής στάθμης των υδάτων, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Γι΄ αυτό η επιχείρηση το τελευταίο διάστημα που η παραγωγή  ΑΠΕ βρίσκεται κοντά το 20% κάνει …οικονομία στα νερά, για τις δύσκολες ημέρες που θα τα χρειαστεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας καθώς η τροφοδοσία μέσω των αγωγών συνεχίζεται ομαλά, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slots) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στην εγκατάσταση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και διασφαλίζοντας την ομαλή  τροφοδοσία για  το 2022  και  το 2023.  Ωστόσο, το ζητούμενο στο φυσικό αέριο δεν είναι μόνο η επάρκεια αλλά και το κόστος που έχει εκτοξευτεί  διαμορφώνοντας τις τιμές και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς συμμετέχει πάνω από  42% στην ηλεκτροπαραγωγή.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι επηρέασε και τον σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης καθώς στον κλιματικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπεται διακοπή της λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το τέλος του 2028, ενώ δεν περιλαμβάνεται ο πρόωρος στόχος που είχε τεθεί από τη ΔΕΗ για πρόωρη απολιγνιτοποίηση το 2025, άλλα έχει τεθεί το 2023 ως έτος επανεξέτασης του στόχου. 

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμο αναφέρεται ως εξής: «Ως καταληκτική ημερομηνία για την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2028. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα επίσπευσης της καταληκτικής ημερομηνίας λαμβάνοντας υπόψη την επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ».