Με Αιχμή του Δόρατος το "Aurora", Ξεκινά η Πόντιση των Καλωδίων για την Διασύνδεση Κρήτη -Αττική

Με Αιχμή του Δόρατος το Aurora, Ξεκινά η Πόντιση των Καλωδίων για την Διασύνδεση Κρήτη -Αττική
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 12 Νοεμβρίου 2021 - 16:58

Ξεκινά άμεσα η πόντιση του καλωδίου για την ”μεγάλη” ηλεκτρική διασύνδεση Ηράκλειο- Αττική. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επισκέφθηκαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά το νεότευκτο πλοίο της εταιρείας Nexans, Aurora το οποίο έχει αναλάβει το έργο της πόντισης. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου του επιτρέπουν να ολοκληρώσει με πιο ταχύ ρυθμό τις εργασίες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που υπάρχουν στο Αιγαίο, καθώς το καλώδιο θα ποντιστεί σε βάθος που θα φτάνει στα 1200 μέτρα

Η διασύνδεση Ηράκλειο- Αττική είναι το πρώτο έργο που αναλαμβάνει το Aurora το οποίο στην συνέχεια θα μεταβεί στην Σκωτία για να διασυνδέσει το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο προγραμματισμό, η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024 αντί στα τέλη του 2023 με την καθυστέρηση να αποδίδεται στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως στην προμήθεια και εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής.

Πιο συγκεκριμένα, η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023, ενώ οι τελικές δοκιμές, δυό μήνες αργότερα, έτσι ώστε, όταν ολοκληρωθούν και τα χερσαία τμήματα του έργου, σε Αττική και Κρήτη, να μπορεί να ηλεκτριστούν τα καλώδια έως το τέλος του  2024. Η διασύνδεση Αττική-Κρήτη αποτελεί από μόνο της ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην πατρίδα μας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Όταν θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία των καλωδίων διασύνδεσης, οι Έλληνες καταναλωτές θα εξοικονομούν 550 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος, κάθε χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι το όφελος θα αυξηθεί σταδιακά και θα φθάσει, ενδεχομένως κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ έως το 2030. Παράλληλα, η κατασκευή του έργου θα τονώσει την απασχόληση, αφού εκτιμούμε ότι η φάση της κατασκευής θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του θα έχουμε προσθέσει 300 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Με μεταφορική ικανότητα 1000 Mεγαβάτ, αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ στον κόσμο, μαζί με την Σαρδηνία, ενώ η πόντιση των καλωδίων σε θαλάσσια βάθη που φθάνουν μέχρι και τα 1.200 μέτρα, την κατατάσσουν στην πρώτη τριάδα των βαθύτερων διασυνδέσεων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος έχει μήκος 335 χιλιόμετρα και αποτελεί μέρος της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα αποδεσμεύσει οριστικά την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή το 2023 που αναμένεται να ολοκληρωθεί. Τα οφέλη για τους κατοίκους και όλους τους πολίτες της χώρας είναι σημαντικά, αφού οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ τη χρονιά της πλήρους λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που υλοποιεί ο Διαχειριστής.