Η πρωτοφανής στα ελληνικά χρονικά διείσδυση της αιολικής ενέργειας στο εγχώριο μείγμα, απότοκο μιας σχεδόν υπέρμετρα φιλόδοξης πανευρωπαϊκής προσπάθειας που έχει στόχο την απόλυτη ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστική η είδηση που έγινε γνωστή σήμερα, ότι δανέζικη εταιρεία με παρουσία στην ελληνική αγορά εξασφάλισε 19 νέες βεβαιώσεις παραγωγού από την ΡΑΕ, προκειμένου να αναπτύξει αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 652,65 μεγαβάτ στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί μέσω εγκατάστασης 14 μεγάλων ανεμογεννητριών.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη θα εγκατασταθούν 5 πάρκα των 42 MW, ενώ στο Σουφλί σχεδιάζονται δύο πάρκα των 48,3 MW. Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ τον Φεβρουάριο και η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων λήγει  τον Ιούλιο του 2046.

Η εταιρεία European Wind Farms Greece ApS είναι θυγατρική της European Wind Farms A/S, που ελέγχεται από το δανέζικο όμιλο European Energy A/S που έχει θέσει ως στόχο για το 2021, να ξεπεράσει τα 2 GW εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά και ηλιακά έργα.

Καθώς τα αιολικά έργα αποτελούν από τις φθηνότερες τεχνολογίες με μέσο κόστος παραγωγής ταε 40 δολάρια ανά μεγαβατώρα, γίνεται αντιληπτό το γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πακέτο «Fit-for-55», που αφορά στην προώθηση και εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών προτάσεων για την επίτευξη του αυξημένου στόχου της Ε.Ε. περί μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, περιλαμβάνει και αυξημένους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ, καθώς και νέους κανόνες για την υποστήριξη της επέκτασής τους.

Χαρακτηριστικά, η πρόταση της Κομισιόν αναθεωρεί το στόχο της Ε.Ε για τις ΑΠΕ από 32% σε 40% έως το 2030, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η εγκατάστασηί 451 GW αιολικής ισχύος έως το 2030, από 180 GW σήμερα. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την εγκατάσταση 30 GW νέων αιολικών πάρκων σε ετήσια βάση έως το 2030, όταν με τους ισχύοντες ρυθμούς θα εγκαθίστανται μόλις 15 GW ετησίως την περίοδο 2021-25.

«Το πακέτο “Fit-for-55” στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους καταναλωτές και τους επενδυτές. Η Ε.Ε. επιθυμεί μια σημαντική επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, με σχεδόν διπλασιασμό της ισχύος από αυτή που εγκαθιστούμε σήμερα. Η ΕΕ θέλει να επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό εκείνων των τομέων που έως τώρα βασίστηκαν στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι καλό για το κλίμα και καλό για την οικονομία. Το πακέτο “Fit-for-55” σημαίνει σημαντικές νέες επενδύσεις. Είναι ένα πακέτο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη », υποστηρίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.

Η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ΑΠΕ βελτιώνει καθοριστικά και το νομικό πλαίσιο για τα ΡΡΑ’s (εταιρικές συμβάσεις αγορών ηλεκτρικής ενέργειας). Τα κράτη- μέλη θα πρέπει να εκδίδουν Εγγυήσεις προέλευσης για όλες τις ΑΠΕ, ανεξάρτητα από το εάν ο παραγωγός έλαβε υποστήριξη στις δημόσιες δημοπρασίες. Αυτό θα βελτιώσει την προέλευση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Για να παρακινήσει περαιτέρω την προσπάθεια για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, το πακέτο περιλαμβάνει ενδεικτικούς ετήσιους στόχους διείσδυσης της ανανεώσιμης ενέργειας για τη βιομηχανία,με το μερίδιο των ΑΠΕ να αυξάνεται κατά 1,1% ετησίως.

Η νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βοηθήσει επίσης την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων που διαθέτουν πολλαπλές συνδέσεις δικτύου.

Επίσης, η νέα οδηγία για τη φορολογία του κλάδου της ενέργειας καθορίζει νέους κανόνες για τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και των ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές και τη θέρμανση. Καταργεί τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα και εμπεριέχει χρήσιμες προβλέψεις για τη μείωση του κινδύνου επιβολής διπλής φορολογίας για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η οδηγία προτείνει επίσης, τα εθνικά φορολογικά συστήματα να ταξινομούν τα καύσιμα ανάλογα με το ενεργειακό περιεχόμενο και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, έτσι ώστε τα περισσότερα ρυπογόνα καύσιμα να φορολογούνται περισσότερο. Η νέα οδηγία για τη φορολογία της ενέργειας θα χρειαστεί την ομόφωνη υποστήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις.