Καύσωνας και Δικαιώματα Ρύπων "Χειραγωγούν" τις Τιμές Χονδρικής στην Ελλάδα - Αντίστοιχη Εικόνα και σε Άλλες Χώρες της Ευρώπης

Καύσωνας και Δικαιώματα Ρύπων Χειραγωγούν τις Τιμές Χονδρικής στην Ελλάδα - Αντίστοιχη Εικόνα και σε Άλλες Χώρες της Ευρώπης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 25 Ιουνίου 2021 - 08:41

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την αγορά για τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε ορισμένες διευκρινίσεις, εξηγώντας πως το φαινόμενο παρατηρείται σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και παρατηρώντας πως οι εγχώριες τιμές είναι αντίστοιχες με εκείνες 

αρκετών άλλων κρατών. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται, εσχάτως, σε υψηλά επίπεδα, με τον μέσο όρο στην ελληνική αγορά της επόμενης ημέρας να ανέρχεται σε 101,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι ίδιοι κύκλοι στο ΥΠΕΝ παραθέτουν συγκριτικά στοιχεία από διάφορες χώρες στα οποία φαίνεται πως η τιμή του ηλεκτρισμού είναι υψηλότερη, όπως για παράδειγμα στην Σερβία όπου διαμορφώνεται στα 102,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ρουμανία, με 108,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην Ουγγαρία, με 108,46 ευρώ/MWh.

Ταυτόχρονα, προσθέτουν ότι ορισμένες άλλες χώρες όπως η Ιταλία η Σλοβακία και η Τσεχία, η τιμή διαμορφώνεται σε επίπεδα αντίστοιχα με την Ελλάδα δηλαδή, 98,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 97,2 ευρώ και 97,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα (στην αγορά της επόμενης ημέρας στη χώρα μας, η τιμή κυμαίνεται πέριξ των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή ανήλθε ακόμη και πάνω από τα 127,82 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν στην αρχή του έτους ήταν μόλις 45 ευρώ!).

Όπως εξηγούν στο Υπουργείο, οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά οφείλονται κατά κύριο λόγο στις υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο και οι οποίες έχουν αποφέρει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, ενώ στο φαινόμενο συμβάλει και η παράλληλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Οι αυξημένες τιμές στ φ.αέριο και τα δικαιώματα CO2 επηρεάζουν σημαντικά τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και αν αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των αντίστοιχων επιβαρύνσεων του λιγνίτη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εικάζουν ότι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 θα ακολουθήσουν ανιούσα τροχιά τα αμέσως επόμενα χρόνια σε σημίο ώστε, έως το 2030 να έχουν διπλασιαστεί από τα σημερινά επίπεδά τους. 

(Μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος 24/6/2021. Πηγή: enexgroup)

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν στο ΥΠΕΝ, σήμερα η ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 182,17 γιγαβατώρες, δηλαδή, θα είναι αυξημένη σε ποσοστό 42% σε σύγκριση με τα επίπεδά της στις αρχές του μήνα, όταν είχε φθάσει στις 128 γιγαβατώρες. Θυμίζουμε ότι προκειμένου να καλυφθεί η εποχικά αυξημένη ζήτηση, επιστρατεύθηκε το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών σταθμών που βρίσκονταν εκτός συστήματος.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμς Πηγές Ενέργειας, ιδίως από αιολικές εγκαταστάσεις και τούτο λόγω της άπνοιας που επικρατεί στη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέσχε το Υπουργείο, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει υποχωρήσει χαμλότερα από το 20% το τελευταίο τριήμερο, όταν κυμαίνεται, συνήθως, πέριξ του 30%.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι στο ΥΠΕΝ, τονίζουν πως η εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας επειδή είναι συζευγμένη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας,  οι τιμές που διαμορφώνονται αλληλεπιδρούν με τις αντίστοιχες σε αυτές τις χώρες. Μάλιστα, τονίζεται πως τις τελευταίες ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένης συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν  οι διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας και να επηρεαστούν οι τιμές χονδρικής. 

Σε γενικές γραμμές, αξίζει να σημειωθεί επιπλέον, πως ο ΑΔΜΗΕ έχει καλέσει για πλήρη ετοιμότητα του ηλεκτρικού συστήματος προκειμένου να μην υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες λόγω της κορύφωσης της ζήτησης αυτό το διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπέρασε τις 151,000 μεγαβατώρες από την προηγούμενη Τετάρτη, 23 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση όπως είχαμε αναφέρει και στο energia.gr  (εδώ) η χώρα μας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ισχύος το επίμαχο διάστημα του καύσωνα, όπως εκτίμησαν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι υπενθύμισαν πως το σύστημα αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό και στη βαρυχειμωνιά που σάρωσε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Οί ίδιοι κύκλοι δεν παρέλειψαν, όμως, να επισημάνουν πως αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην επιστράτευση των λιγνιτικών μονάδων που αποδεικνύονται καίριας σημασία για την εξισορρόπηση των φορτίων βάσης.