Η Ελlάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει απολύτως κανένα πρόβλημα επάρκειας ισχύος κατά το διάστημα που θα διαρκέσει ο επερχόμενος καύσωνας, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το energia.gr. Aυτο αποδείχτηκε, ανέφεραν και στην περίπτωση της βαρυχειμωνιάς του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν το σύστημα άντεξε παρά τις σοβαρές επιβαρύνσεις λόγω αυξημένων καταναλώσεων ενέργειας το επίμαχο χρονικό διάστημα, για να υπενθυμίσουν ότι την τελευταία φορά που υπήρξε πρόβλημα ήταν το μακρυνό 2004.

"Αν προκύψουν προβλήματα αυτά δεν θα προέλθουν από το capacity. Ενδεχομένως, να υπάρξει κάποιο πρόβλημα εφοδιασμού στις μονάδες φυσικού αερίου λόγω κάποιων εργασιών που γίνονται στον αγωγό της Βουλγαρίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη ισχύος στην Ελλάδα. Βέβαια αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων. Αν δεν υπήρχαν όμως οι λιγνίτες όμως, θα είχαμε δυσκολίες. Θα καταφεύγαμε αναγκαστικά σε μεγάλες εισαγωγές», υποστήριξε ανώτατο στέλεχος κορυφαίας ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας.

Η αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει αντίρρηση να παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία οι λιγνίτες, ούτως ώστε να μπορούν να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες που προκύψουν όσον αφορά στην επάρκεια ισχύος. 

Αυτό συνέβη και σε αυτή τη συγκυρία, καθώς ο ΑΔΜΗΕ άρχισε να επιστρατεύει τις λιγνιτικές μονάδες που βρίσκονταν εκτός συστήματος, ώστε να αντιμτωπιστεί η αυξημένη ζήτηση λόγω της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης κλιματιστικών συσκευών. Επιπροσθέτως, έχει ενισχυθεί σημαντικά η αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Υψηλή Τάση, καθώς το ΚΥΤ Κουμουνδούρου λειτουργεί πλέον με πλήρη φορτία.  

Έτσι, λειτουργεί από χθες η μονάδα 4 του σταθμού Αγίου Δημητρίου, ενώ σήμερα τέθηκαν σε λειτουργία και άλλες δύο λιγνιτικές μονάδες καθώς, εκτός όλων των άλλων, τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας –ιδίως τα αιολικά- δεν επαρκούν για να καλύψουν την ευστάθεια του συστήματος λόγω της άπνοιας που επικρατεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί από χθες κατά περισσότερες από 7.000 μεγαβατώρες και εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί σήμερα, υψηλότερα από τις 150.000 μεγαβατώρες.