Με Aστερίσκους η Στήριξη Δήμων για την Εγκατάσταση Έργων ΑΠΕ-  το «Κλειδί» του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου

Με Aστερίσκους η Στήριξη Δήμων για την Εγκατάσταση Έργων ΑΠΕ-  το «Κλειδί» του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 7 Μαΐου 2021 - 08:10

Παρά τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων ελληνικών δήμων για την ανάγκη της ενεργειακής μετάβασης, το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί ένας πλούσιος διάλογος, σε σχέση με την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ. Κοινός παρονομαστής αυτών των συζητήσεων κατά πόσο θα βγουν ωφελημένες οι τοπικές κοινωνίες και εάν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Αρκετοί μάλιστα δήμοι αλλά και κινήσεις πολιτών επισημαίνουν την απουσία του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι δήμοι στην περιφέρεια Ηπείρου που αναφέρουν πως υπάρχει κίνδυνος για τον μέλλον του πρωτογενή τομέα, καθώς πολλά αιολικά πάρκα σχεδιάζονται να εγκατασταθούν, όπως υποστηρίζουν, σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

Τα παραπάνω θέματα, βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που οργάνωσαν οι «Ενεργοί Δημότες Πρέβεζας», με τίτλο: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πώς προστατεύεται το περιβάλλον – πώς ωφελείται ο καταναλωτής». Ο Δήμαρχος Ζηρού, κ. Νίκος Καλατζής μιλώντας στην εκδήλωση χαρακτήρισε την πράσινη μετάβαση στοίχημα για τη χώρα μας και μονόδρομο, τονίζοντας πως πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις. «Είμαστε πολύ θετικοί προς τις επενδύσεις, αλλά αυτές δεν πρέπει να καταστρέψουν ότι έχουμε δημιουργήσει» τόνισε και υπογράμμισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ. Ο Δήμος Ζηρού είναι αντίθετος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη και τα βουνά της Λάκκας Σουλίου, κάνοντας λόγο για μια βίαιη επένδυση, ενώ κάτοικοι εκφράζουν τους φόβους τους για το μέλλον του πρωτογενή τομέα. Να σημειωθεί πως στο Δήμο Ζηρού λειτουργούν δύο μονάδες βιοαερίου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νίκος Ζαχαριάς σημείωσε πως από τη δεκαετία του 1980 γινόταν συζήτηση για τις ήπιες μορφές ενέργειας και το θέμα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας προτάσσονταν εκείνη την περίοδο, ενώ βλέπουμε ότι μετά από 30 χρόνια είναι επίκαιρα αυτά τα θέματα. Μάλιστα αναφέρθηκε στις κινήσεις του Δήμου τα τελευταία χρόνια όπως, την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  να συμμετάσχει ο Δήμος στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, υπογράμμισε πως «θα φανεί στο μέλλον η αστοχία να πηγαίνουμε σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας να κάνουμε φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς θα δημιουργήσει προβλήματα που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων». Να σημειωθεί πως ο Δήμος Πάργας βρίσκεται στη φάση δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας.

«Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος καθώς η βιωσιμότητα της οικονομίας εξαρτάται από την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος. Οι ΑΠΕ είναι πυλώνας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και πρέπει να πάμε σε υπερδιπλάσιο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέχρι το 2030 επεσήμανε ο κ. Φάμελλος και σημείωσε πως το θέμα του χωροταξικού πλαισίου είναι σημαντικό και δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.